“In deze tijden voel ik me bijna schuldig over mijn banksaldo”

De kranten staan er vol van. Prijzen stijgen en steeds meer mensen kunnen hun rekeningen maar moeilijk of zelfs helemaal niet betalen. Renée heeft haar financiën nog altijd op orde en hoeft zich geen zorgen te maken. Maar dat voelt steeds ongemakkelijker.

Prijzen stijgen, ook energie. Daarom krijgen we straks allemaal een tegemoetkoming voor deze hoge energieprijzen. Wij dus ook, terwijl we dat geld niet nodig hebben. We zitten vooralsnog op een vast contract en zelfs als dat straks niet meer zo is, kunnen we die grote prijsstijging nog betalen. Dankzij een zo goed als afgelost huis, lage lasten en twee goede inkomens, hoeven we ons vooralsnog geen zorgen te maken. Dat is fijn, maar ik vind het ook ongemakkelijk. Je zou je bijna schuldig voelen over je positieve banksaldo, zeker als je onnodig tegemoetkoming ontvangt. Wat mij betreft mogen ze het geld dat wij straks ontvangen, terug nemen en aan iemand anders geven. Iemand die het harder nodig heeft dan wij.

Prijzen stijgen en grote verschillen

De verschillen in Nederland worden steeds groter. Tussen mensen die al een paar jaar geleden een koophuis kochten voor een vriendelijke prijs en anderen die er maar niet tussen komen op de woningmarkt en daardoor al jaren duur moeten huren. Tussen mensen die hun geld slim geïnvesteerd hebben waardoor het groeit en mensen die überhaupt niks overhouden om weg te zetten. Ik behoor tot die eerste groep. Ik heb ook zo mijn tegenslagen gekend financieel. Zo verloor ik als starter € 40.000 op mijn eerste woning. Maar inmiddels is dat allemaal ruimschoots hersteld.

Dat valt soms verkeerd

De financiële diversiteit in Nederland (om het dan maar zo te noemen) is ook duidelijk te zien en te horen onder volgers van deze website en deze Instagram-pagina. Waar de een vooral op bespaartips zoekt om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, wil de ander meer leren en over vermogen opbouwen door bijvoorbeeld te beleggen. Het gebeurt wel eens dat dat verkeerd valt. Posten wij iets over beleggen, zijn mensen die helemaal geen geld overhouden daardoor geraakt. En mensen die geld overhouden zijn misschien minder geïnteresseerd in die bespaartips.

Dat maakt het voor mij soms ook lastig. Ik probeer voor iedereen en elke situatie oog te hebben, al is het niet mijn eigen situatie. Maar eigenlijk kun je ook nooit iedereen tevreden maken. Al mag dat best een ambitie blijven. Daarom komen we in mei bijvoorbeeld met een cursus over vermogen opbouwen en in september met een boek dat je helpt budgetteren. Daar zullen vast allerlei meningen over zijn, dat is aan ons om te accepteren.

Laten we niet oordelen

De tegenstellingen zijn bij ons bedrijf duidelijk, maar ook bij mensen thuis natuurlijk. Vrienden, familie, collega’s zitten misschien financieel ruimer of minder ruim in hun jasje dan jij. Wat kun je daar nou aan doen? Misschien er eens naar vragen. Onbaatzuchtig je hulp aanbieden. Vinger aan de pols houden, ook als een geliefde het misschien lastig vindt om erover te praten. Oordeel niet, dat is misschien wel het belangrijkst. Degene met geld niet over degene zonder geld, maar ook niet andersom. Laat elkaar in hun waarde. Zeker nu prijzen stijgen en steeds meer mensen het financieel lastiger hebben.

En, als je het kan leien, geef eens wat (extra). Bijvoorbeeld aan de Voedselbanken Nederland, de Linda Foundation, doneer je (nog goede) kleding aan de kledingbank of pols bij de gemeente hoe je mensen met een beperkt budget bij kunt staan. Dat hoef je niet te doen in een poging je schuldgevoel af te kopen. Dat doe je gewoon omdat je het kan.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!