In 15 stappen stoppen met dure geldgewoontes

Dure geldgewoontes kunnen voorkomen dat je ooit rijker wordt. Renée helpt je er in 15 stappen vanaf. Begin vandaag, bedank ons later, wanneer jij (misschien) een eigen huis koopt en je kinderen kunt laten studeren.

Ik ben een sucker voor die Amerikaanse motivatiequotes. ‘A year from now, you wish you had started today.’ Ze zijn zo cliché en zo waar. Dus zie je jezelf ooit rijk worden? Zie je jezelf eerder met pensioen gaan dan dik in de 70? Droom je ervan nooit meer zorgen om geld te hebben? Begin dan met afkicken van je dure geldgewoontes en vervang ze door goede.

Stap 1: Gooi negatieve gedachten overboord en verwelkom positieve

Denk je bij geld altijd aan alles waar je slecht in bent? Stop ermee. Natuurlijk kun je dingen verbeteren, maar laten we beginnen met positiviteit. Schrijf op waar je, als het op geld aankomt, goed in bent. We zijn geneigd vooral te focussen op alles waar we in falen. Dat doen we vanaf nu niet meer.

Stap 2: Schrijf je financiële doelen op papier

Dan heb ik het niet per se over spaardoelen, meer over hoe je met geld wilt omgaan. En ook hier geldt: schrijf het op vanuit een positieve insteek. Dus niet: ‘Ik moet echt stoppen met impulsaankopen,’ maar: ‘Ik ga geen winkel meer binnen zonder een lijstje met daarop wat ik nodig heb en hou me daaraan.’ Begin maar eens met twee dure geldgewoontes waar je écht vanaf moet. Je kan het! 

Stap 3: In welke situaties geef jij ongepland geld uit?

Als je moe bent misschien, of wanneer je chagrijnig bent? Zorg dat je in zo’n mood niet naar de winkel gaat. Leer je eigen geldgedrag goed kennen en bescherm jezelf wanneer dat nodig is.

Stap 4: Ga shoppen met een budget

Sommige mensen kunnen niet naar de Action of de kringloopwinkel zonder te veel geld uit te geven. Wil of moet je er toch heen? Geef jezelf dan een budget en hou je eraan. Het liefst neem je alleen die € 20 mee die je maximaal wilt uitgeven. Die pinpas laat je lekker thuis.

dure geldgewoontes

Stap 5: Schrijf je uit voor nieuwsbrieven

Nee, wacht, natuurlijk niet die van PorteRenee. Als het goed is, levert die alleen maar geld op. Maar alles wat gericht is op consumeren: weg ermee. Als je gebrand bent op de korting die je soms krijgt door je in te schrijven voor een nieuwsbrief, maak dan een apart mailadres hiervoor aan. Kommaarmetjekortingscode@gmail, ofzo. Hier laat je dat allemaal op binnen komen, maar je maakt van dat mailadres verder geen actief gebruik. Zo is de verleiding weg.

Stap 6: Een winkel is geen pretpark

Ja, ik zeg het maar even, omdat het soms lijkt of mensen dat denken. Slecht weer. Wat gaan we doen? Shoppen. Ik verveel me. Wat gaan we doen? Shoppen! Get a hobby. Koop een tof kleurboek voor volwassenen en maak daar je nieuwe hobby van. Of verzin iets anders waar je ook blij van wordt. Maak een lijst met 10 activiteiten die je fijn vindt om te doen, voor als je lijf schreeuwt om een shopping spree.

Stap 7: Probeer iedere maand één ding te vinden waar je voortaan minder geld aan uitgeeft

Of je nu een abonnement opzegt, overstapt naar een goedkoper alternatief of bijvoorbeeld vanaf nu drie keer per week brood meeneemt naar je werk, in plaats van het in de kantine te kopen. Doe iedere maand iets. Je zult merken dat het je motiveert en ook anders doet denken over het geld dat je wel uitgeeft. Als je moeite hebt gedaan om € 10 euro te besparen op je telefoonabonnement, geef je dat tientje minder makkelijk zomaar aan iets anders uit. Wedden?

Stap 8: Ga money blogs volgen

Je leest dit op PorteRenee, dus dat is een goed begin. Zoek er meer, laat je inspireren. Lees iedere dag iets of luister bijvoorbeeld een podcast om je financiële doelen levendig te houden. Ik lees graag AffordAnything en luister naar de podcast Optimal Finance Daily waarin Amerikaanse blogs over geld worden voorgelezen.

Stap 9: Ga eens door je huis en inventariseer wat je al hebt

Vind je achterin je kast nog vijf zwarte T-shirtjes? Dan heb je daar dus niet nog meer van nodig. Hoeveel schoenen heb je eigenlijk? En hoeveel koffiemokken (ja, ik ken iemand die iedere koffiemok koopt die ze tegenkomt). Doel van deze actie is om eens goed te weten wat je allemaal al niet hebt. Het verkleint de drang om er nog meer spullen bij te kopen.

Stap 10: Geef je spaarrekeningen een naam

Wanneer je spaarrekening ‘Vakantie Italië’ heet, zul je er minder snel geld vanaf halen. Dan word je namelijk geconfronteerd met het feit dat je geld afneemt van jouw of jullie doel. En dat daardoor die reis langer op zich laat wachten. Dat wil je niet!


Stap 11: Stop een kaartje in je portemonnee, vóór waar je pinpas zit

Schrijf er iets op wat je motiveert om geen onzinaankopen te doen. Ik zou zelf op kunnen schrijven: ‘Weet je het zeker, Renée?’ Of: ‘Je kunt het maar één keer uitgeven. Is dit waar je het aan wilt uitgeven?’ Is het antwoord op die vraag ‘ja’ dan koop je het met een gerust gevoel. Twijfel je, dan kan het briefje net het duwtje zijn dat je je hand op de knip doet houden.

Stap 12: Plan je uitgaven

Zou je vroeger meteen naar de winkel zijn gerend wanneer je iets wilde hebben, nu plan je het in je agenda. Denk je bijvoorbeeld: ‘Ik wil een nieuwe jas,’ dan pak je je agenda en schrijf je op wanneer je die wilt gaan kopen. Je laat je wens daarna los. Wanneer de dag aanbrengt waarop je de jas kunt gaan kopen, denk je er nog eens over na? Wil je het nog steeds? Is de behoefte nog net zo groot? Op deze manier haal je de impuls uit de aankoop.

Stap 13: Misschien werkt deze tip niet voor iedereen, maar wel voor mij

Als ik zin heb om te shoppen, doe ik dat online. Ik ga er echt even voor zitten en gooi mijn digitale winkelmandje vol met alles waarvan ik op dat moment denk gelukkiger te worden. Na een kwartier ben ik klaar om af te rekenen. Dan gooi ik het mandje leeg, leg mijn laptop weg en ga wat anders doen. Ik heb leuke spullen gezien, aangeklikt en uitgekozen. En dat was blijkbaar genoeg om aan mijn behoefte te voldoen. Herkenbaar? Of ben ik echt gek?

Stap 14: Staar even naar je winkelkarretje voor je naar de kassa rijdt

Zit er iets bij waar je niet van overtuigd bent, waar je over twijfelt of wat gewoon onnodig is? Terug ermee.

Stap 15: Shop mindful

Dat betekent dat je het bewust doet, met je gedachten erbij en dat je echt achter de beslissing staat om dat te kopen. Ik kocht afgelopen week voor dik € 30 een ouderwetse emaillen broodbak. Iedere ochtend sindsdien, wanneer ik ‘m op het aanrecht zie staan, ben ik er blij mee. Er is niets mis met spenden. Juist door de achteraf-balen-aankopen eruit filteren, ga je merken dat kopen weer leuk wordt. Niet iets voor iedere dag. Wel iets waar je weer van gaat genieten. Omdat de kater die later komt, er nu niet meer bijhoort.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop