Karin: “Ik wil wél sparen maar op deze 4 luxe dingen besparen we écht niet”

Karin let goed op haar centen en probeert enigszins zuinig te leven voor het Grote Doel: Financieel Onafhankelijk worden. Op sommige dingen wil ze alleen écht niet besparen.

Ik klinkt nu heel decadent, ik weet het. Maar aan sommige dingen geef ik met liefde geld uit.

De schoonmaker

Toen we een gezin kregen, waren we er snel over uit: zelf schoonmaken gingen we niet meer doen. Ons oudste kind was als baby een zware zwaan-kleef-aan en vrijwel iedere minuut dat hij wakker was, lag of zat hij in onze armen. Dat betekende dat schoonmaken op onze papa- en mamadagen eigenlijk alleen kon als hij op bed lag – maar ja, dan wilden en moesten we al 938 andere dingen doen. Daarom moest het allemaal ’s avonds en in het weekend gebeuren en daar waren we al snel klaar mee.

Onze schoonmaakster komt één keer in de twee weken drie uurtjes en daar krijgt ze € 50 voor. De zolder maken we zelf schoon (ahum) en in die twee weken proberen we het een en ander tussen de bedrijven door poep- en vlekvrij te houden. Het scheelt ons ontzettend veel tegenzin, echtelijke ruzies en tijd, dus we vinden het tot nu toe elke cent waard. Dan maar een jaar later met pensioen.

De boodschappen

We hebben hier een tijd flink op bespaard. Toen we aan ons FIRE-avontuur begonnen en erachter kwamen dat we bizar veel aan boodschappen spendeerden, zijn we rigoureus gaan minderen. We gingen van € 200 per week aan boodschappen naar slechts € 100 á € 110 per week, door veel minder onnodige snacks te kopen, door weekboodschappen te doen, door groot in te slaan en in te vriezen en door van supermarkt te veranderen. Voortaan gingen we naar een budgetsupermarkt.

Dit werkte dus hartstikke goed. Alleen toen kregen we weer een baby en werden we drukker, sloeg de inflatie toe en werd die baby plots een hongerige peuter. We wilden wat meer rust en gemak in het weekend. En niet steeds van de budgetsupermarkt naar de luxe supermarkt karren – voor de producten die ze bij de budgetsuper niet hebben.

Gevolg: we bestellen wekelijks boodschappen bij de luxere supermarkt. Imiddels zijn we weer € 170 (!) per week kwijt. Veel te veel als je het mij vraagt.

Ik wéét dat als we weer zelf boodschappen gaan doen bij de budgetsuper we echt wel weer kunnen besparen. Maar gezien de inflatie en de gezinsuitbreiding zullen we niet snel weer op € 100 uitkomen, denk ik. Ik let inmiddels wel weer strenger op aanbiedingen, vries weer vaker restjes in en snack wat minder. Hopelijk kunnen we daarmee alsnog wat euro’s besparen.

Gezond leven

Ik heb het een tijd gedaan hoor, bezuinigen op gezond leven. Niet sporten, scheelt bijvoorbeeld een hoop geld per maand. Maar voel ik me er beter door? Nee. Daarom start ik nu, na vijf jaar niet gesport te hebben, binnenkort op een nieuwe dansschool.

Ook fruit eten deed ik minder, omdat ik het afgelopen jaar schrok van de prijzen. Gelukkig ben ik in de gelegenheid dat ik het wel kán kopen, dus inmiddels zet ik me over die prijzen heen. Want nogmaals: ik voel me er niet beter door. En je goed en gezond voelen is dus eigenlijk veel meer waard dan een paar rotcenten, heb ik inmiddels gemerkt. (Bovendien: op de lange termijn bespaar je door gezond te leven juist weer op zorgkosten!)

Vakantie

Nou ja, dit is een lastige. We besparen hier wel een beetje op. Want we kamperen tegenwoordig in eigen land, in plaats van dat we voor een resort in Griekenland gaan. Veel leuker met kinderen en ook nog een stuk goedkoper.

Waar we niet op besparen: ons verblijf op die camping. We houden namelijk niet zo van het primitieve tentleven mét luchtbed en zónder eigen plee. Daarom huren wij altijd een accommodatie (lees: een blokhut met voortent). Dus dat betekent dat we alsnog € 2.000 kwijt zijn voor twee weken. Een fors bedrag, zeker als je het vergelijkt met de kosten van slechts een staplek huren met je eigen tent of caravan – dat kost de helft!

Inmiddels zit ik dus af en toe te spieken naar tweedehands vouwwagens. Misschien is dat een mooie tussenoplossing (wat luxer en makkelijker op te zetten dan een tent, en goedkoper dan een blokhut huren). Zolang je maar lang genoeg blijft kamperen, haal je die aanschafkosten eruit. Een tweedehandsje kun je al voor zo’n € 5.000 scoren. Kunnen we ook nog eens langer dan twee weken weg zonder failliet te gaan.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek