“Ik wil niet dat Bart meebetaalt aan een designertas”

Kim (28) woont samen met Bart in een huurhuis in Amsterdam. Ze kiezen er bewust voor hun financiën gedeeltelijk gescheiden te houden. Ze geeft ons een kijkje in haar kasboekje.

We mogen in je portemonnee kijken, hoe vind je dat?

“Ik vind het leuk een keer mee te doen aan deze rubriek, want ik lees ik altijd met veel plezier de verhalen van anderen. Het werkt zelfs een beetje verslavend te ontdekken hoe een ander het financieel doet. Dus tijd om zelf met de billen bloot te gaan.”  

Zijn er dingen die je opvallen?

“Ik vind dat mensen snel roepen dat bepaalde bedragen niet realistisch zijn. Ze geven veel meer geld uit aan boodschappen of hebben een duurdere verzekering. Dat wil niet zeggen dat sommige dingen niet goedkoper kunnen natuurlijk. Het is gewoon slim om af en toe je verzekeringen onder de loep te nemen en af te wegen wat jij belangrijk vindt in een verzekering.”

Jullie huren een huis. Waarom niet kopen?

“Bart en ik wonen sinds juni vorig jaar samen. We wilden wel kopen, maar dat zit er in Amsterdam gewoon niet in. Of je moet €50.000 willen overbieden. We hebben nu een heerlijke woning in een gerenoveerd monumentaal pand. En onze lasten zijn niet extreem hoog. De woning is gasloos, dus we betalen maar heel weinig aan energiekosten.”

Er zit een groot verschil tussen inkomsten en uitgaven. Leg eens uit.

“Wij hebben onze financiën gedeeltelijk samen en gedeeltelijk apart. Alle kosten tot en met de post ‘huisdier’ betalen we samen. De rest zijn mijn uitgaven. Ik vind het prettig dat we ieder ons eigen geld beheren. Als ik een dure designertas koop, wil ik niet dat Bart meebetaalt. En Bart vindt het op zijn beurt ook fijn om geen verantwoording voor zijn eigen uitgaven af te leggen.”

Aan leuke dingen doen geef je graag geld uit. Wat zijn dat voor dingen?

“Gezellig naar een festival of lekker samen uiteten. Of een kop koffie met een taartje na een wandeling. Helaas kon dit in coronatijd allemaal niet en zijn wij goede afnemers van Thuisbezorgd.nl geworden, haha.”

Sparen doen jullie samen en apart. Wat zijn de spaardoelen?

“Gezamenlijk hebben we geen spaardoel. We leggen iedere maand geld apart voor de jaarlijkse gemeentelijke heffingen en voor vakanties. Deze spaarrekening staat dus regelmatig op nul. Met mijn eigen spaargeld hoop ik ooit een appartementje voor de verhuur te kunnen kopen.”

Beleggen doe je ook. Beheerd of zelf?

“Ik beleg zelf. Daar ben ik vorig jaar mee begonnen. Ik heb ontzettend veel blogs gelezen en me goed verdiept in de materie. Ik beleg met geld dat ik niet nodig heb en uiteraard voor de lange termijn.”

[mailerlite_form form_id=10]

Ben je blij met je salaris?

“Zeker. In april vorig jaar verloor ik door corona mijn baan. Dat zag ik niet aankomen. Gelukkig kreeg ik een ontslagvergoeding en had ik binnen twee weken weer een nieuwe baan. Met een beter salaris en met betere voorwaarden. Wat ik met het geld van de ontslagvergoeding deed? De helft moest naar de belasting en van het geld dat overbleef heb ik onder andere een designertas van €900 gekocht.” 

Zie je jezelf als spaarder of spender?

“Meer als spender. Maar nu ik wat ouder ben, vind ik het belangrijk een goede back-up te hebben. Ik geef veel geld uit aan sporten. Ik hou ervan om losse lessen te volgen en verschillende sporten uit te proberen. De ene keer neem ik een roeiles en dan weer een spinningles. Het is natuurlijk goedkoper om een abonnement bij één aanbieder af te sluiten.”

En wat vind je van jullie boodschappenbudget?

“Ik stel altijd een weekmenu samen en let daarbij goed op de aanbiedingen. Misschien zijn er mensen die deze post hoog vinden, maar we eten veel groente en fruit. Dat zijn de duurdere producten natuurlijk.”

Maakt geld gelukkig?

“Niet per se, maar het helpt om dingen te kunnen doen die je leuk vindt. En van leuke dingen doen word ik gelukkig.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop