“Ik verdien 2,5 keer zoveel als mijn vriend”

Dat Carlijn (28) fulltime werkt en haar vriend Pascal (32) parttime, vinden mensen vaak raar. Maar dit stel maakt het echt helemaal niets uit wie het meeste geld verdient.

“Wij zijn beiden zelfstandig ondernemer. De ene maand maken we onszelf wat meer salaris over dan de andere. We geven allebei muziekles thuis en ik ook nog op scholen. In de schoolvakanties werken we niet. Er zijn dus maanden dat we vrijwel niets verdienen. Ook bestaan er behoorlijk wat financiële vooroordelen over onze beroepsgroep. Er zou niet genoeg geld te verdienen zijn en over geld praten is echt not done. Op het conservatorium bijvoorbeeld wordt geen aandacht besteed aan ondernemerschap. Dat vind ik echt een gemis. Want er is zeker wel geld te verdienen in de muziek.”

Wat het coronajaar financieel gezien zwaar?

“Het coronajaar was voor mij gek genoeg het beste jaar ooit. Wij geven vooral één-op-één lessen en die mochten gewoon doorgaan. En ik werk veel voor scholen. Die gaven mij de kans om een online muziekprogramma voor de kinderen op te zetten. Ik kreeg dus gewoon doorbetaald.”

Pascal werkt minder dan jij. Krijg je daar weleens opmerkingen over?

“Ik krijg vaak bijzondere reacties op het feit dat ik meer werk. En dus meer verdien, want dat is toch de verkapte boodschap. Blijkbaar vinden mensen dat raar. Als Pascal meer zou werken zou die vraag nooit aan hem gesteld worden. Het is een bewuste keus van ons dat we het zo doen. Pascal kookt bijvoorbeeld altijd en zorgt ervoor dat ik mijn bedrijf kan runnen. We zijn een team en voor ons maakt het echt niet uit wie het meeste geld verdient.”

Jullie geven muziekles aan huis. Hebben jullie een groot huis?

“We kochten ons huis in 2018 voor €269.500. Dat was een stuk onder de vraagprijs. Toen we het huis bezichtigden zei de makelaar nog: ‘Dat wordt tegen elkaar opbieden’. Dat wilden we niet. Uiteindelijk bleven de biedingen uit en konden wij het tegen een goede prijs kopen. In de tuin bouwden we een studio van 20m2. Daar werken we en geven we les. Het was overigens wel lastig om een hypotheek te krijgen als ZZP’ers. Uiteindelijk kwamen we €50.000 te kort. Maar ik had goed gespaard, dus dat was geen probleem. Ik woonde voor die tijd namelijk nog thuis, hoefde geen kostgeld te betalen en heb tijdens mijn studie altijd knetterhard gewerkt. Ik deed leuke dingen, maar spaarde ook veel. De balans tussen spenden en sparen is altijd goed geweest bij mij.”

Er gaat €500 per maand naar boodschappen. Wat vind je van dat bedrag?

“Een tijd geleden gaven we nog veel meer uit, maar ik heb de bezem erdoor gehaald. Nu probeer ik binnen budget te blijven. We koken graag en veel. Op reis volgen we altijd een kookcursus en thuis organiseren we vaak etentjes voor vrienden. Als ik nu boodschappen doe, let ik op aanbiedingen en ik ben groot fan van To good to go. En sinds kort ga ik naar een budgetsupermarkt. Sommige dingen haal ik bij de speciaalzaak. Zoals brood bij de bakker en vlees bij de slager. Dierenwelzijn vind ik belangrijk.”

Julie hebben zelf ook een dier dat maar €5 per maand kost?

“Onze buren hebben een kat die altijd bij ons is. Ik ben echt dol op dat beestje. We kopen geen eten voor hem, dat doen de buren gewoon zelf, maar af en toe kopen we een speeltje of wat lekkere snoepjes voor hem.”

Maken jullie graag verre reizen?

“Ja, dat is onze grootste passie. Volgend jaar trouwen we en op dit moment sparen we voor onze huwelijksreis. We geven niet om gadgets, kleding en dure spullen. Veel liever geven we ons geld uit aan leuke dingen doen en genieten. Reizen en lekker eten, dat is voor ons echt levensgenot.”

Zijn de kosten voor de hulp in de huishouding het waard?

“Dubbel en dwars. Er komen veel mensen bij ons thuis en ik hecht waarde aan een schoon huis. Onze hulp maakt geweldig goed schoon. Voor mij is het ultieme vrijheid dat ik zelf kan bepalen wat ik in mijn vrije tijd doe. Ik ga echt veel liever iets doen met vrienden of met Pascal, dan dat ik ga schoonmaken. Pascal zou er wel tijd voor hebben, maar hij is er niet zo goed in haha.”

Jullie sparen en beleggen ook. Hebben jullie een doel voor dit geld?

“We sparen en beleggen vooral voor ons pensioen. En we hopen ooit nog een tweede huis in het buitenland te kopen. Hoewel ik van de financiële plannen ben, weet ik niet wanneer we dat gaan doen. We willen namelijk ook nog een bedrijfspand kopen en een muziekschool beginnen. We zullen zien hoe het loopt allemaal.”

Genoeg grote dromen dus nog?

“Het zijn allemaal luxe dromen. Natuurlijk moet het goed blijven gaan met het bedrijf en – nog belangrijker – onze gezondheid. En mocht het anders lopen en we moeten het met minder doen? Dan kan dat ook. Dan blijven de dromen gewoon dromen.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop