“Ik mag mijn zusje niet zien maar spaar stiekem voor haar”

Toen Hakima (26) samen ging wonen met Kim (28) hadden ze bijna geen spaargeld. Ze spraken af knetterhard te sparen. En dat lukt. Zelfs voor haar zusje leggen ze iedere maand geld apart.

“Sinds anderhalf jaar woon ik samen met Kim. Ik kom uit een traditioneel Marokkaans gezin en mijn familie kan het niet accepteren dat ik een relatie met een vrouw heb. Voordat ik ging samenwonen woonde ik nog thuis en betaalde kostgeld. Meer dan de helft van mijn salaris betaalde ik aan mijn ouders. Mijn ouders zitten allebei in de bijstand en hebben het niet breed. Ik vond het ook helemaal geen probleem om kostgeld te betalen, maar het gevolg was wel dat ik geen rooie cent had toen ik vertrok. Kim had een beetje spaargeld waar we meubels van kochten. We spraken af om meteen samen knetterhard te gaan sparen. Er staat nu gewoon €25.000 op onze spaarrekening. Dat vind ik zo stoer.”

Sparen jullie ergens voor?

“We willen dolgraag een huisje kopen. We wonen nu prima hoor, maar het is klein en de huur is hoog. Zodra we €60.000 hebben, gaan we serieus kijken naar een woning. Ik hoop dat de huizenprijzen dan ook wat gedaald zijn. Want nu is het niet te doen als starter.”

Je spaart voor je zusje. Vertel eens?

“Ik heb een zusje van twaalf. Ik spreek haar weinig omdat mijn ouders haar het contact met mij verbieden. Ze is een slimme meid en zit net op het VWO. Ze wil arts worden. Ik wil haar, wanneer ze gaat studeren, een mooi bedrag schenken. Mijn familie weet niet dat ik voor haar spaar. Omdat Kim en ik onze financiën volledig gezamenlijk hebben, betaalt zij dus ook mee aan haar studie. Dat vind ik tof van d’r.”

Houden jullie de financiën nauwkeurig bij?

“Tot in detail weten we wat eruit gaat. Toen we gingen samenwonen wilden we echt met onze geldzaken aan de slag. We lazen blogs en leerden hoe we onze financiën het beste konden organiseren. We hebben veel spaarpotjes. Zodra ons salaris gestort is gaan er vaste bedragen naar alle potjes. En daar redden we het meestal prima mee. Af en toe schuiven we wat. Als de boodschappen hoger uitvallen, snoepen we wat van het kledingbudget bijvoorbeeld. Maar dat gebeurt niet iedere maand.”

Waar geven jullie graag geld aan uit?

“We vinden het leuk om andere steden te ontdekken. Dan gaan we lekker shoppen in Maastricht, Rotterdam of Groningen. En dan zoeken we een leuk tentje uit om te eten. Dat doen we iedere maand wel een keer. Veel kleding kopen we dan niet want we dragen allebei werkkleding voor ons werk, dus we hebben niet veel nodig. Maar af en toe een mooie jurk of gave hakken in de uitverkoop? Daar worden we toch wel blij van.”

En vakantie?

“Naast de €200 die we iedere maand voor vakantie sparen gaat ook ons vakantiegeld in dit potje. We gaan het liefst op citytrip. Wanneer we dat plan opvatten, zitten we avonden lang achter de laptop te speuren naar goedkope tickets en leuke accommodaties. Afgelopen jaar zijn we niet weggeweest door corona dus het potje is inmiddels goed gevuld. Eind december gaan we met twee vrienden naar New York. We zagen de vliegtickets met de dag duurder worden, dus vorige maand hebben we snel geboekt. Wanneer we daar zijn, gaan we helemaal los. Het vakantiepotje mag dan helemaal op.”

Zijn er ook dingen waar je nooit geld aan uit zou geven?

“We hebben geen auto en gaan op de fiets naar ons werk. Een auto zou soms wel handig zijn, bijvoorbeeld als het keihard regent. Maar we vinden een auto gewoon veel te duur. Iedere maand benzine en dan ook nog eens het onderhoud, de verzekering en wegenbelasting. Nee, dat geld besparen we liever. We wonen nu midden in Haarlem op loopafstand van het station, dus de noodzaak is er niet. Misschien gaan we overstag als we een woning buiten de stad kopen.”

Van welke maandelijkse uitgave word je het meest gelukkig?

“Ik ben überhaupt blij dat we het financieel goed hebben. Maar dat ik voor mijn zusje kan sparen maakt me het meest gelukkig.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop