“De hypotheek kost me bijna de helft van mijn salaris”

Toen Jorien (35) vorig jaar scheidde, lagen haar financiën overhoop. Ze moest alles uit de kast halen om het weer op orde te krijgen voor zichzelf en voor haar kinderen. Dat lukte! Zelfs van een parttime salaris.

“Ik wilde heel graag m’n steentje aan deze rubriek bijdragen. Maar pas zodra ik financieel weer rust had. Ondanks dat ik nu alleenstaand ben en een parttime salaris heb, wil ik anderen laten zien wat er mogelijk is.”

Waar liep je financieel tegenaan na de scheiding?

“Rondkomen van een parttime salaris met twee jonge kinderen bleek een pittige opgave. Ik wilde graag in ons huis blijven wonen, maar mijn inkomen was niet toereikend om de hypotheek op mijn naam te laten zetten. Het zag er niet erg rooskleurig uit allemaal. Maar na zeven maanden kwam eindelijk het verlossende woord dat ik de hypotheek toch kon overnemen.”

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

“Door voor meer inkomen te zorgen en een strak overzicht van alle inkomsten en uitgaven te maken. Ik kon op mijn werk wat extra uren maken op onregelmatige basis. Dat leverde al een paar honderd euro extra per maand op. Dat scheelt flink in salaris. Weet je wat uiteindelijk de doorslag gaf voor de hypotheekverstrekker? De PorteRenee-excelsheets! De best bestede € 12,50 uit m’n leven! Ze waren erg onder de indruk van hoe goed ik alles op orde had – en nog steeds heb. Ik houd elke euro bij. En verder heb ik álle posten onder de loep genomen om te besparen waar dat kon.”

Waar heb je uiteindelijk allemaal op moeten besparen om rond te komen?

“Van abonnementen en energiecontracten tot de boodschappen: nagenoeg alles. Begin dit jaar heb ik heel wat afgebeld om korting te regelen. Ik ben inmiddels een koningin geworden in creatief boodschappen doen en strak budgetteren. Voor alle posten heb ik een potje – 18 in totaal. Zodra de vaste lasten van m’n rekening af zijn, verdeel ik de rest van mijn parttime salaris over de potjes. Van de boodschappen tot auto en van kleding tot vakantie: ik geef nooit meer uit dan wat er in het potje zit.”

Voor € 300 per maand doe je boodschappen. Leef je nu heel anders dan voor je scheiding?

“Ik let veel beter op de uitgaven. Een avondje snackbar-eten is nu een ‘airfryer avond’ geworden. Veel goedkoper. Ik kijk trouwens ook beter naar aanbiedingen. Vorig jaar kocht ik gerust A-merken als het 1+1 gratis was. Met een beetje rekenwerk kwam ik erachter dat je vaak nog goedkoper uit bent als je het huismerk koopt. Uit eten gaan heb ik wel laten schieten, dat doe ik bijna nooit meer.”

Aan zaken als persoonlijke verzorging geef je bijzonder weinig uit. Hoe doe je dat?

“Ik deel met mijn dochter een shampooblok. We doen samen al drie maanden met een ‘bar’ van € 6. Verder gebruik ik wasbare wattenschijfjes en -staafjes. De aanschaf is wat duurder, maar met een paar schijfjes kun je een jaar vooruit. Als de mascara van het huismerk in de aanbieding is, koop ik er meteen vier of zes. En eens in de paar maanden komt de thuiskapper langs voor een snelle knipbeurt.”

Waar zou je nooit geld aan uitgeven?

“Datingsites, haha. Vrienden hebben me wel eens een platform getipt, maar ik snap niet dat mensen daar € 30 per maand aan uitgeven. Dat vind ik echt een bak geld. En vaak zit je er nog lang aan vast ook.”

Zijn er dingen die je nog heel graag wilt, nu je alles financieel zo strak op orde hebt?

“Een vliegreis maken met de kinderen staat hoog op het lijstje. Verder heb ik niet veel wensen. Ik ben vooral blij dat we hier konden blijven wonen. Beleggen zou ik wel mee willen beginnen, maar niet alles kan tegelijk. Ik merk wel dat ik heel enthousiast word van geldzaken, het is een sport voor me geworden. Goed zicht hebben op je financiën geeft heel veel rust, dat is zó lekker.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek