“Ik onderhandel met mijn puber over kleedgeld”

Pubers hebben is een dure hobby. Martine de Vente en Saskia Smith schreven daarom het Puber Budget Boek. Aan PorteRenee vertelt Saskia, zelf moeder van twee pubers, wat je kunt verwachten qua financiën met pubers thuis. 

Denken jongeren heel anders over geld?
“Absoluut. Alleen al dat zij nooit met cash betalen en voor werkelijk álles een Tikkie sturen. Geld is daardoor iets abstracts voor ze, iets wat op een app staat. Niet op een bank; als ik daarover begin dan kijken ze me heel wazig aan. En met pubers heb je natuurlijk eindeloos veel discussies, ook over geld. Martine en ik wilden andere ouders daarom handvatten geven in ons boek, hoe ze daarmee om kunnen gaan, op zo’n manier dat het leuk blijft thuis.”

Ik las in jullie boek dat pubers een portemonnee iets vinden in de categorie ‘cassettebandje en draaischijftelefoons’. Oeps, ik heb er wel één…
“Die van mij hebben er ook een hoor, maar die slingeren altijd ergens door het huis en ze zijn nooit in paniek als ze ‘m kwijt zijn. Alles zit in hun telefoon tegenwoordig.”

Pubers kosten handenvol geld, hoeveel ongeveer? 
“Een kind kost tot de achttiende verjaardag ongeveer een ton. Ik heb zelf twee pubers in huis, een zoon en een dochter. Mijn zoon eet gewoon voor drie! Als ik even niet oplet, heeft-ie een heel brood weggewerkt. We geven per maand meer dan € 1.000 uit aan boodschappen. Ook kleding is hartstikke duur. Soms moet je in één seizoen nieuwe broeken, schoenen en winterjassen voor ze kopen, omdat ze overal zo snel uitgroeien. 

We willen de ouders die het boek lezen voorbereiden op die kosten. Want hoe is het nou eigenlijk om een puberjongen in huis te hebben die een brood per dag eet? Wat ben je kwijt aan school? Wat voor spullen heb je allemaal nodig? En wat gebeurt er als je kind achttien wordt?”

Wat gebeurt er dan?
“Je kunt dan helemaal niets meer volgen. Kijk, tegenwoordig kun je kinderen online heel goed in de gaten houden. Via het leerlingvolgsysteem kun je bijvoorbeeld precies zien of ze op school zijn en of ze hun boeken zijn vergeten. Je kunt via hun ov-kaart zien waar ze heenreizen. En je kunt via de bank volgen waar ze hun geld aan uitgeven. Totdat ze achttien zijn dus. Als zij je dan niets vertellen, dan weet je het niet. Je hebt dus tot die tijd om ze te leren verstandig met geld om te gaan.”

Hoe zorg je ervoor dat ze het durven zeggen als er financieel iets misgaat? 
“Door zelf het gesprek met ze aan te gaan. Zeg niet alleen hoeveel iets kost, maar vertel ook eens wat geld eigenlijk voor jou betekent. Ik vind het zelf bijvoorbeeld belangrijk om te laten zien dat geld uitgeven ook leuk is. Het is toch fantastisch om een trui te kunnen kopen van je eigen verdiende geld.”

Hoe bepaal je als ouders wat pubers zelf moeten betalen? 
“Dat zijn interessante discussies, zeker als ze wat ouder worden en baantje krijgen. Ik ben toen met mijn kinderen gaan zitten: jongens, wat verdienen jullie eigenlijk? En ze krijgen ook kleedgeld en zakgeld. Op een gegeven moment had ik een gesprek met mijn dochter. Zij wilde een bepaalde shampoo die populair is op Tiktok, nou die is € 9 per fles! Toen heb ik gezegd: wij hebben hier shampoo in de kast, als je andere wil, moet je die zelf betalen.”

Waar hebben jullie discussies over thuis?
“Vooral over het kleedgeld. Als je dat voor de eerste keer geeft, denken ze dat ze héél veel geld hebben. Dus mijn man en ik hadden tegen onze zoon gezegd, toen hij op zijn veertiende voor het eerst kleedgeld kreeg, dat-ie het niet meteen de eerste dag moest uitgeven. Had-ie naar geluisterd, maar… hij had het de tweede dag allemaal opgemaakt aan één dure trui. Zijn kleedgeld en zijn zakgeld. Hij was daarna helemaal beteuterd dat-ie geen geld meer had om met vrienden mee te gaan naar het zwembad of de bioscoop. Nou, dat was een lange maand. Ook voor mijn man en mij, want wij hielden voet bij stuk. Gelukkig heeft-ie het daarna nooit meer allemaal in één keer uitgegeven.” 

In de PorteRenee Podcast hadden we het afgelopen vrijdag ook al over pubers en geld

Hoe ben je zelf financieel opgevoed? 
“Oh dat was heel streng! Ik moest van mijn vader een kasboekje bijhouden en als het niet klopte, kreeg ik geen kleedgeld. Ik was steeds aan het einde van de maand als de dood dat ik iets verkeerd had gedaan. Daardoor ben ik schuldenvrij mijn pubertijd doorgekomen. Ik ben nu vrij verstandig met geld, al kan ik me heus wel eens laten verleiden door een impulsaankoop.”

Probeer je dat je eigen kinderen ook mee te geven, dat ze moeten bijhouden waar ze geld aan uitgeven?
“Nou, vooral om geen geld uit te geven dat ze niet hebben. Ga geen geld lenen voor onzinnige dingen, want daar krijg je heel veel spijt van. En verder: als je iets koopt, mag je daar best blij mee zijn. In deze tijd gaat het alleen maar over besparen en inflatie. Geld is zwaar. Maar je mag ook best genieten van geld.” 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’