“Ik mis het aflossen op onze hypotheek”

Renée loste jarenlang fanatiek af op haar hypotheek. Dat project zit er bijna op. En om eerlijk te zijn, mist ze het een beetje.

Ik vind het leuk om een financieel doel te hebben, zoals het aflossen van onze hypotheek. Dat doet me echt goed. Ik maak een stappenplan, een schema met tussendoelen en kleur in het schema een vakje in als er weer een tussendoel is bereikt. En als het dan zover is, hang ik de brief die het bevestigt op in mijn keuken. Daar hangt al een paar maanden een brief waarin staat dat twee van mijn drie hypothekendelen volledig afgelost zijn. We hebben een rondje door de kamer gedanst, mijn man en ik.

De weg versus de finish

Het is echt zo: de weg naar je doel toe is zoveel leuker dan het daadwerkelijke doel bereiken. Dat bleek bij het hypotheek aflossen ook weer. Soms wenste ik eventjes dat ik mijn hypotheek nog niet afgelost had. Ik mis de spanning van ernaar onderweg zijn. Dat gevoel van: gaan we het halen of niet? Nee hoor, natuurlijk zou ik niet terug in de tijd willen. Het was ook echt bloed, zweet en tranen. Laten we het niet idealiseren. 

Adrenaline bij het aflossen hypotheek

Het hebben van een ambitieus doel maakt adrenaline in me los. Ik ga heel goed op uitdagingen. Het geeft me zelfvertrouwen wanneer ik merk dat we het gaan halen. Ik lever met een glimlach af en toe wat in om dat soort doelen te bereiken. Ik geef toe, ik ben soms een strebertje. Hopelijk heeft mijn omgeving daar niet zoveel last van. Ik vind het tof om mezelf uit te dagen en verder te komen dan ik vooraf had durven denken. Uit het dagelijkse leven haal ik ook veel plezier en voldoening, maar iets realiseren wat ooit (bijna) onhaalbaar leek, doet met goed.

‘Probleem’

De oplossing voor dit zelf gecreëerde ‘probleem’? Een nieuwe uitdaging creëren, waarschijnlijk. Wat dat moet zijn, daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik verkeer in de luxe positie dat na het aflossen van mijn studieschuld, mijn restschuld op een eerder verkocht huis en het grootste deel van mijn huidige hypotheek, er niet zoveel meer af te lossen valt. En om nou iets te kopen, puur en alleen voor het aflossen? Dat lijkt me niet zo’n handige move. Ik heb ook niet per se materiële dromen op dit moment. Behalve misschien die woonboerderij met diertjes. Maar dat is nog toekomstmuziek. 

Aflossen hypotheek en nu?

Misschien zal het doel zijn om een vermogen van een x bedrag op te bouwen? Binnen een bepaalde tijd? Ons bedrijf naar een bepaald niveau te tillen? Een bepaald aantal mensen helpen hun financiën ook op orde te krijgen? We gaan er eens voor om de tafel zitten. We schreven in ieder geval al dit e-book over hoe jij ook je hypotheek versneld kunt aflossen.

Voor iedereen die dit leest en denkt: wat een verwend verhaal. Dat klopt. Maar het bereiken van onze doelen kwam heus niet zomaar aanvliegen. Daar hebben we hard voor gewerkt en ook dingen voor gelaten. En dan blijkt dat we allemaal meer kunnen dan we zelf misschien denken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop