“Ik leverde mijn hele salaris in voor meer geluk”

Lieke (24) was niet gelukkig in haar baan. Ze zegde ‘m op en begon voor zichzelf. Daarmee verloor ze wel bijna haar volledige inkomen: “Antikraak wonen bleek één van de oplossingen.”

“Mijn ouders begrepen er helemaal niets van. Ik had een goede baan als facility manager. Ik hoefde niet per se heel hard te werken en verdiende dik €2.100 per maand. Toch vertelde ik ze afgelopen jaar dat ik die baan op wilde zeggen. Ze keken me echt heel verbaasd aan.”

Waarom wilde je die baan niet meer?

“Omdat ik niet gelukkig was. Ik vond het werk zelf niet leuk, maar hield ook niet van hoe mijn dagen eruit zagen. Ik stond om 6 uur ‘s ochtends op, zat 1,5 uur in de trein en was daarna de hele dag aan het regelen. Een lunch die niet naar wens was of een wifi verbinding die niet naar behoren werkte. Tja, dan belde ik een monteur. Ik voelde me niet uitgedaagd. ‘s Avonds keek ik wat tv of ging sporten en daarna naar bed.”

Wat miste je?

“Van alles. Zingeving. Voldoening. Uitdaging. Vrijheid. Ik ben wat dat betreft een typische millennial. Weg met die 9 tot 5-baan die mijn hele leven in beslag nam en ook alle energie uit me slurpte.”

Kon je het aan je ouders uitleggen?

“Niet echt. Zij wilden zekerheid voor mij, ook financieel. Ik vond andere dingen belangrijker. In die tijd woonde ik nog thuis, dus dachten zij inspraak te hebben in wat ik zou beslissen. We voerden best emotionele gesprekken, waarin ik echt met verheven stem naar ze riep dat ik niet gelukkig was. Uiteindelijk kwam dat aan.”

Je had geen baan en inkomen meer, waarmee wilde je dan geld verdienen?

“Ik heb al een tijdje social kanalen waarop ik vertel over geld en over beleggen. Onderwerpen die mijn interesse wel hebben. Dat wil ik uitbouwen tot betaald werk. Ik verdien af en toe wat met bijvoorbeeld een lezing of het geven van een cursus. Dat geld laat ik allemaal op mijn zakelijke rekening staan.”

Waar leef je nu dan van?
“Van mijn spaarrekening. Ik heb als student altijd veel gewerkt en gespaard. Het hielp natuurlijk dat ik thuis kon blijven wonen. Die spaarpot is nu mijn redding. Ik ben ook wel heel zuinig, altijd geweest. Al zijn mijn vaste lasten gestegen de laatste tijd. Ik woon namelijk niet meer thuis, maar antikraak samen met mijn vriend.”

Ik mocht meekijken in je Grip app en zag inderdaad dat je weinig huur betaalt. Om precies te zijn €428,05 per maand.

“Ik betaal de helft van dat bedrag en mijn vriend de andere helft. We wonen in een hartstikke fijn appartement in de Rotterdamse wijk Kralingen. Over een tijdje worden die appartementen helemaal gestript en opnieuw opgebouwd. Tot die tijd mogen wij er voor een vriendelijk prijsje in wonen. We mogen in ieder geval tot juli 2022 blijven. Daarna moeten we ergens anders naartoe. Ik kijk voorzichtig rond, maar het is best lastig.”

Je hebt tot nu toe €95,46 uitgegeven aan boodschappen, met nog een halve maand te gaan. Past dat binnen je budget?

“Ja. Ik probeer tussen de €180 en €200 per maand per maand uit te geven aan boodschappen. Een ander zou misschien zeggen dat ik sober eet en drink. Zo drink ik geen alcohol, geen koffie, eigenlijk alleen water en thee. Niet dat ik het mezelf niet gun, ik vind het gewoon niet lekker. Dat scheelt veel geld.”

Je gebruikt de Grip app en bent dus op zoek naar grip op financiën. Vind je dat juist nu belangrijk omdat je veel inkomen inleverde afgelopen jaar? 

“Wanneer je inkomen lager is, wordt het nog belangrijker waar iedere euro naartoe gaat. Natuurlijk. Maar ik had die behoefte altijd al. Al jarenlang houd ik ook alles bij in Excel. Die controle geeft me rust. En zo zorg ik er ook voor dat het geld dat ik verdien, vooral gaat naar dingen die ik echt belangrijk vind.”

De gratis Grip app is dé manier om grip te krijgen op je uitgaven. Wist je dat je in die app ook met je kosten voor boodschappen aan de slag kunt? Het Boodschappenhulpje in de app vergelijkt het bedrag dat jij aan boodschappen uitgeeft, met wat vergelijkbare huishoudens betalen bij de supermarkt. Misschien geef je meer of minder uit. Wil je proberen te besparen? Stel in de app dan meteen een budget in voor je boodschappen en krijg ook grip op die kosten. Je kunt de gratis Grip app hier downloaden en ook meteen van het Boodschappenhulpje gebruik maken.

Dit artikel is een samenwerking met Grip. De inhoud is 100% PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop