“Ik leef zuinig en heb al €45.000 gespaard”

Vera is pas 23 en heeft al €45.000 op de spaarrekening staan. Ze wil over een jaar of twee graag samen met haar vriend een klein huisje kopen.

Wat vind je van de uitgaven die je in deze rubriek vaak tegenkomt?

“Ik lees deze rubriek iedere week en vind het vooral leuk om de reacties van anderen te zien. Vooral het boodschappenbudget is vaak een dingetje. Mensen vragen zich regelmatig af hoe het mogelijk is om met een klein boodschappenbudget rond te komen. En dat kan echt! Wij geven €260 per maand uit aan boodschappen en daar redden we het vrijwel altijd mee. Ik maak een weekmenu en ga één keer per week naar een vaste supermarkt. En als er bij een andere supermarkt een hele goede aanbieding is, dan wip ik daar ook even langs. We hebben veel winkels in de buurt dus, dat is wel makkelijk.” 

Laat jij je door anderen inspireren? 

“Ik vind dat we het al heel goed doen. We leven zuinig en denk niet dat we nog veel meer kunnen besparen. Maar laatst las ik een verhaal van iemand die haar kleding bij de kringloopwinkel koopt. Dat heb ik nog niet eerder gedaan, maar haar verhaal bracht me wel op een idee.”

Waarom leef je zuinig?

“Ik ben altijd wel zuinig geweest. Van mijn ouders heb ik geleerd om bewust met geld om te gaan en goed na te denken voordat ik het uitgeef. Sinds kort ben ik begonnen met budgetteren en heb ik verschillende potjes gemaakt. We willen graag over een tijdje een huis kopen. Om dat te bereiken, wilde ik een goed overzicht hebben van onze financiën. Ik heb alle uitgaven in kaart gebracht, zodat ik precies kon zien hoeveel geld we konden sparen.”

Dat sparen lukt volgens mij wel. Je bent 23 en er staat €45.000 op je spaarrekening. Hoe heb je dat gedaan?

“Voordat Pim en ik een halfjaar geleden gingen samenwonen, woonde ik bij mijn ouders. Daardoor kon ik goed sparen. Een groot deel van mijn salaris – ik werk anderhalf jaar – legde ik apart. Maar ook mijn ouders hebben voor mij gespaard. Op mijn 18e kreeg ik een mooi bedrag van hen.”

Wanneer heb je voldoende geld voor een koophuis?

“Over een jaar of twee willen we serieus gaan kijken. We willen graag een klein huisje met een tuin. Wij wonen in een dure regio en voor een dergelijke woning betaal je hier ruim drie ton. Maar dat bedrag kunnen we waarschijnlijk niet lenen hoor. Pim heeft nog een forse studieschuld en die telt best zwaar mee. We sparen nu samen voor de kosten koper en mijn spaargeld wil ik in de hypotheek stoppen.”

Baal je van die studieschuld van Pim?

“Pim woonde tijdens zijn studie op zichzelf en had geen bijbaantjes. Hij moest dus wel lenen. Maar hij leefde er ook wel lekker van hoor. Hij zag het nut van sparen niet zo. Ik heb hem gelukkig kunnen laten inzien dat sparen wel belangrijk is. Pim is bijna afgestudeerd maar werkt al wel fulltime. Als hij straks helemaal klaar is kan hij de €220 die hij nu aan schoolgeld betaalt gebruiken om zijn studieschuld verder af te lossen.” 

Jullie geven jezelf zakgeld. Wat doe je daarmee?

“We sparen veel, maar we willen ook genieten. Daarom geven we onszelf €100 per persoon zakgeld. Van dat geld ga ik bijvoorbeeld een keer met een vriendin uiteten of koop ik iets leuks voor in huis. Of we wel eens op vakantie gaan? Zeker. We gebruiken ons vakantiegeld voor dat doel. In de zomer gaan we het liefst wandelen in de bergen en één keer per jaar proberen we een leuke stad te bezoeken.”

Heb je nog toekomstige spaardoelen?

“Als het huis er eenmaal is lijkt het me fijn om extra op de hypotheek af te lossen zodat de maandlasten dalen. Hoge lasten vind ik stressvol. Als je lage lasten hebt, heb je meer keuzevrijheid. Zo lijkt het me heerlijk om ooit minder te kunnen gaan werken en meer vrije tijd te hebben. Wat dat betreft maakt geld wel gelukkig.”

Praat je makkelijk over geld met anderen?

“Ik ben daar heel open in. Toevallig vertelde ik een vriendin een paar dagen geleden dat ik dit interview ging doen. Ze vroeg me of ze mijn overzicht mocht zien. En omdat ik best trots ben hoe ik het doe deel ik dat graag.” 


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop