“Ik krijg zoveel terug op mijn energierekening dat ik niks meer betaal”

Fijn, dat de overheid helpt met het binnen de perken houden van de energierekening. Er komt een prijsplafond en in november en december krijgt iedereen € 190 per maand terug. Dat betekent dat Renée minder betaalt dan ooit: is dat wel de bedoeling?

Ze moesten er even op broeden, in Den Haag. Hoe kunnen we mensen met een giga hoge energierekening nou tegemoet komen? Er kwam een prijsplafond, wat de prijzen voor huishoudens vastzette op een maximum bedrag. Maar dat had nogal wat voeten in de aarde en kon pas in januari uitgerold worden. Toen duidelijk werd dat veel mensen dat financieel niet zouden halen, werd er ook nog een regeling voor de laatste twee maanden van het jaar uit de hoge hoed getoverd. Alle Nederlandse huishoudens krijgen € 190 in november en in december. Als tegemoetkoming.

Behapbare energierekening

Dat geld komt dus ook bij mensen terecht die het niet nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze nog op een vast contract zitten en dus helemaal geen hogere kosten hebben. Mensen die rijk zat zijn om die verhoging te betalen, of mensen zoals ik: die helemaal niet zo’n hoge energierekening hebben. Door lekker te besparen, bewust om te gaan met verbruik en dankzij 14 zonnepanelen op ons dak, betalen wij ondanks een variabel contract en dus hoge prijzen, ‘maar’ € 200 per maand. Het is tientjes meer dan voorheen, maar geen verhoging die voor ons direct een probleem oplevert.

Onnodige tegemoetkoming

Wij krijgen in november en in december dus een tegemoetkoming van € 190 per maand. Die ontvangt iedereen in de vorm van een korting op de energierekening. Wij dus ook, terwijl onze totale rekening € 200 per maand is. Oftewel: we hoeven nog maar een tientje te betalen. Ik vind dat ongemakkelijk. Ik snap dat een oplossing op maat te veel tijd kost en dat er direct hulp nodig is voor een groep Nederlanders. Maar niet voor mij. Het geld ontvangen terwijl ik het niet nodig heb, voelt niet helemaal lekker. Dus hebben wij besloten om er iets anders mee te doen.

Naar de Voedselbank

We doneren die € 190 die we in november en in december ontvangen, aan de Voedselbank. In de hoop dat meer mensen dat voorbeeld volgen. Door zelf als doorgeefluik te dienen, geven we het geld van de belastingbetaler (onszelf dus) via de overheid, via onze eigen rekening, terug naar de mensen die het echt nodig hebben. De mensen voor wie dit soort regelingen toch in het leven zijn geroepen. Je kunt natuurlijk ook in je eigen kring iemand helpen met dit bedrag. Iemand die het financieel misschien zwaarder heeft. En ik weet ook dat er buiten de voedselbank om, veel mensen zijn die het zwaar hebben met de energierekening. Wij kiezen voor dit doel, jij kunt natuurlijk altijd een andere keuze maken.

Jouw energierekening

Misschien heb je het geld – ondanks dat je energierekening niet hard gestegen is – toch zelf nodig. Omdat je spaarrekening hard is geslonken, omdat je een partijtje van je kind wilt vieren maar het even niet zo breed hebt of omdat je het lastig hebt met het betalen van boodschappen. Niks mis mee als je voelt: ik heb het zelf nodig. Maar als je in de positie zit om het te kunnen doneren, lijkt me dat een mooie manier om iets terug te doen voor mensen die het minder breed hebben. Eigenlijk zonder dat je er zelf iets voor in hoeft te leveren.

Doneer hier aan de Voedselbank

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop