“Ik had nooit verwacht dat kinderen zo duur zouden zijn”

Heleen (45) heeft twee pubers en die kosten haar een hoop geld. Bijna nog meer dan haar twee hypotheken: “Zakgeld, kleedgeld, schoolreisjes en rekenmachines. Het tikt aardig aan.”

“Ik wil mijn kinderen bijbrengen dat spullen geld kosten. En dat hun ouders hard werken om dat allemaal te kunnen betalen. Maar ik worstel soms met de manier waarop. Als ik zeg dat ze zuinig moeten zijn met hun schoenen omdat ze duur waren, gaan ze misschien op school vertellen dat ze dure schoenen hebben. Dat is ook weer niet de bedoeling.”

Je hebt twee pubers. Tijd voor financiële opvoeding?
“Jazeker. Ze krijgen kleedgeld en zakgeld. Daarmee moeten ze zelf uitkomen. Mijn zoon Gijs (12) heeft sinds deze week een eigen pinpas. Hij krijgt € 20 zakgeld per week. Toen zijn oudere zus dat hoorde, kwam ze in opstand. Na overleg tussen mijn man en mij, kreeg ze er één euro per maand bij. Toen ze dat niet genoeg vond heb ik uitgelegd dat een salarisverhoging van 5% behoorlijk is. En dat haar vader en ik die niet zomaar krijgen.”

Ik mocht in je kasboek meekijken en zie dat jouw twee kinderen een van je grootste kostenposten zijn.
“Dat kan kloppen. Zakgeld, kleedgeld, sparen voor hun studie… En dan heb ik het nog niet over schoolreisjes en van die rekenmachines die dik € 100 per stuk kosten. Het tikt aardig aan. Ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat kinderen zo duur zouden worden.”

Ik zie in je kasboek nog één hogere kostenpost: twee hypotheken. Hoe zit dat?
“Zo’n 13 jaar geleden kochten wij ons huis in Nootdorp. Vorig jaar stapten we naar een financieel adviseur. Na al die jaren werd het tijd om wat aan het huis te doen. In eerste instantie kwamen we om te praten over verbouwen en de financiering daarvan. Tot buren gingen verhuizen en ons hun nieuwe huis lieten zien. Dat vonden we wel heel gaaf. Daarmee kwam de optie verhuizen ook bij ons op tafel. Niet veel later hadden we een optie op een hoekhuis in Delft.”

Was het erg impulsief?
“Ja, haha, eigenlijk best wel. Maar we waren gewoon ontzettend enthousiast toen we het huis op Funda zagen. Dit was precies wat we zochten.”

Dus nu betalen jullie twee hypotheken?
“We betalen voor ons nieuwe huis tijdens de bouw € 500 per maand en voor ons oude huis ongeveer € 1200. Dus in totaal € 1700.”

Wow, een flink bedrag. Is dat goed te dragen voor jullie?
“Nou, het is pittig. Maar het heeft ons ook weer aan het denken gezet over onze financiën. Welke kosten kunnen we schrappen? Wat mag iets minder? We kunnen niet twee hypotheken betalen plus alles blijven doen wat we voorheen deden.”


Wat doe je nu niet meer wat je vroeger wel deed met je geld?
“Kleding was een zwaktepunt voor mij. Ik werkte lang in een babywinkel. Zeker toen de kinderen kleiner waren, kocht ik er veel. Schattig truitje, mooi dekentje, leuk knuffeltje. Met personeelskorting voelde het als bijna gratis. Toen de kinderen ouder werden, ging ik tijdens mijn lunchpauze altijd winkelen in het winkelcentrum waar ik werkte. Mijn man werkte ook in de retail en deed hetzelfde. Achteraf denk ik: wat is daar onnodig veel geld naartoe gegaan, zeg. Sinds mijn man en ik allebei niet meer in een winkel werken, gaat het een stuk beter. Ik kies nu voor minder en van hogere kwaliteit, waardoor het langer meegaat. Ik denk meer na over duurzaamheid.”

Wat is nu je zwakke punt?
“Als ik in mijn kasboek kijk en de uitgaven in categorieën zie staan, schrik ik van de kosten voor boodschappen. Ik ben al bewuster boodschappen gaan doen, maar geef nog altijd te veel uit. Dat moet goedkoper. Ik geef mezelf daarom nu een budget waar ik me aan moet houden. Die kosten wil ik namelijk echt graag onder controle krijgen.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop