Rente studieschuld omhoog: “Ik loste mijn studieschuld van € 36.000 razendsnel af”

De rente op de studielening bij DUO gaat omhoog. Laat je inspireren door Anne (26) die haar studieschuld van € 36.000 razendsnel afloste. Ze deelt hoe ze dat aanpakte.

“Twee lerarenopleidingen tegelijk: dat was het plan. Geschiedenis en maatschappijleer, in Tilburg. Zo hoefde ik namelijk geen instellingsgeld te betalen. De ene opleiding overdag en de andere ’s avonds. Ook al kwam ik er in mijn laatste jaar steeds meer achter dat ik eigenlijk helemaal niet zo graag met kinderen werk, ik besloot de opleidingen wel af te maken. Tijdens de afronding begon ik al aan de studie Onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Utrecht.”

Tijdens deze studies bouwde je een studieschuld op van € 36.000. Een behoorlijk bedrag. Hoe ging dat?
“Op mijn twintigste ging ik het huis uit. Dat kost veel geld, zeker wanneer je geen bijbaan hebt om de kosten mee op te vangen. In 2,5 jaar tijd gaf ik zo’n € 1.200 per maand uit. Tijdens mijn hbo-studies lukte het nog om ernaast te werken, maar toen ik ook in Utrecht ging studeren, werd dit echt te veel. Dan stapelen de kosten zich snel op. Dus ik besloot om twee jaar volle bak te lenen. Ik zag de studieschuld als een investering die ik daarna af zou lossen. En hoe ik dat zou doen, dat zou ik daarna wel zien.”

Was je voorbereid op een schuld van € 36.000?
“Natuurlijk wist ik dat het snel op kan lopen, maar toch schrok ik aan het einde van de rit. € 36.000, shit! Gelukkig woonde ik goedkoop in een bejaardentehuis: om leegstand te voorkomen kon ik daar een appartementje huren voor € 100 euro per maand. Als tegenprestatie moest ik wel een aantal uur in de week allerhande klusjes doen in het complex. Zo werkte ik in het restaurant of schonk ik koffie aan mijn bejaarde medebewoners.”

Hoe zag jouw leven er toen uit?
“Studeren, studeren, studeren. Soms had ik tien tentamens van de ene opleiding en vijf van de andere: dan blijft er weinig tijd over om iets bij te verdienen. Uitgaan deed ik af en toe wel, net als vakantie of leuke dingen doen met vriendinnen. Maar dat moest wel op budgetniveau.”

Hoe pakte je het aan om met een budget te leven?
“Ik kocht bijvoorbeeld een half jaar geen nieuwe kleding. Ik besefte me steeds vaker dat er al genoeg kleding is en dat ik het eigenlijk niet echt nodig had. Na dat half jaar kocht en verkocht ik vooral via online verkoopsites. Verder las ik veel tips op bespaarsites op het internet. Zo kwam ik op het idee om elke week fysiek mijn geld te pinnen om meer gevoel te krijgen bij wat ik uitgaf. Aan mijn ouders heb ik ook veel te danken gehad. Soms gaven ze mij boodschappen of wanneer ze er iets gratis bij kregen, dan mocht ik het hebben. En ze betaalden mijn lesgeld.”

DOWNLOAD HIER DE GRATIS SPAARKLEURPLAAT
Een cadeautje voor iedereen die aan de slag wil gaan met het aflossen van zijn/haar/hen studieschuld.

Hoe loste je uiteindelijk je studieschuld af?
“Nadat ik stageliep bij een supermarktketen, mocht ik blijven. In eerste instantie verdiende ik toen € 2000 netto. Uiteindelijk ging ik er op projectbasis aan de slag als freelancer. Ineens liepen mijn inkomsten hoog op: ik verdiende tussen de € 4000 en € 6000 netto per maand. Ik wilde echt van die schuld af, en dus ging ik met dit geld zo snel mogelijk mijn studieschuld afbetalen. Ik besloot om aan mijn budget leefstijl niets te veranderen en al het extra geld wat binnenkwam opzij te zetten. Zo ging het ineens heel snel. In anderhalf jaar tijd heb ik alles afgelost.”

Wow, petje af! Kun je je het moment nog herinneren dat je definitief van je schulden af was?
“Oh, zeker! Ik was met mijn moeder aan het lunchen op een terras toen ik mijn DUO-app opende. Daar staat een grote knop: VOLLEDIG AFLOSSEN. Onder het genot van een glas champagne heb ik toen het bedrag afgelost en geproost. Daarna maakte ik een screenshot van het afgeloste bedrag en stuurde dit naar mijn baas met ‘dankjewel!’. Hij kon erom lachen.”

Hoe gaat het leven zonder studieschuld eruit zien?
“Eigenlijk niet heel anders! Ik maak nog steeds bewuste keuzes: ik hoef niet per se in een dikke auto te rijden, mijn Peugeot 107 brengt me ook van a naar b. Daarnaast zijn mijn vriend en ik in een redelijk goedkoop huis gaan samenwonen. Het geld dat we extra binnenkrijgen, sparen en beleggen we. Alleen ga ik nu iets minder werken, 32 uur per week. De vrijheid dat ik die beslissing kan maken, is heel fijn.

Uiteindelijk willen mijn vriend en ik graag met pensioen als we 55 zijn. Ik zie veel vrienden met een eerste salaris die het geld net iets te gemakkelijk uitgeven: uit eten, vakanties, een nieuwe auto, een duur huis. Mijn mindset is sinds mijn schuld niet meer veranderd: ik vind een shirtje van € 20 nog steeds duur. Bij de kringloop kost het namelijk € 4. Ik kijk tijdens het boodschappen doen nog steeds naar de kiloprijs. Het feit dat je geld hebt, betekent niet dat je het allemaal uit hoeft te geven.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop