“Ik ging failliet, nu wil ik binnen 5 jaar financieel vrij zijn”

Eve’s (37) relatie met geld is in een paar jaar 180 graden gedraaid. Twee jaar geleden waren haar financiën een puinhoop. Inmiddels spaart ze met haar nieuwe partner keihard om over een paar jaar financieel vrij te zijn.

“In 2016 had ik het idee om een eigen zaak op te zetten. Een concept store met daarnaast een eettentje waar gasten na het shoppen plantaardig konden eten. Mijn ex-partner zag dat plan ook wel zitten. Een jaar later openden we de deuren van onze eigen vegan hotspot.

Het draaide eigenlijk best aardig. Het was keihard werken, maar ik deed het graag. We konden de rekeningen elke maand net betalen. Helaas groeiden mijn ex-partner en ik in die twee jaar uit elkaar. Ik wilde vol voor de zaak gaan. Hij vond het te hard werken voor wat het opleverde. Ik kon de tent niet in m’n eentje draaiende houden. En dus nam ik afscheid van zowel mijn partner als de zaak.

Geld was vies

Achteraf zie ik in hoe gek ik toen over geld dacht. Ik had altijd de houding dat ik niet rijk hoefde te worden, zolang ik vrolijk werd van wat ik deed. Geld zag ik bijna als iets lelijks. Onze financiën waren dan ook een rommel. We hadden geen potje voor de belastingaangiftes, geen buffer, niks. Je raadt het al: snel nadat we met de zaak stopten, stapelden de rekeningen zich op. We hadden natuurlijk geen inkomen meer. Doordat we ons huurcontract eerder wilden stopzetten dan de einddatum, kregen we een boete van € 8.000. Ook hadden we nog een belastingachterstand van € 10.000. En zelfs ons eigen appartement konden we niet meer betalen. Eind 2019 vroegen we ons faillissement aan. Het lukte gewoon niet om de schuldeisers allemaal te betalen.”

Les niet geleerd

“Om alles rond te krijgen, schoten mijn (inmiddels ex)-schoonouders ruim € 23.000 voor.  Die schuld betaal ik ze in vijf jaar helemaal af: elke maand € 400.

Je zou denken dat de knop wel omgaat na zo’n faillissement. Toch raakte ik opnieuw in de problemen. Ik vond een nieuwe baan in het ziekenhuis en een appartement voor mezelf. Maar m’n salaris ging op aan etentjes, dure boodschappen en online bestellingen. Aan het eind van de maand had ik standaard geld tekort. Spaargeld had ik ook niet. Ik verkocht m’n auto en wat sieraden om de huur en boodschappen te kunnen betalen.

Gouden kooi

Gelukkig leerde ik in de zomer van 2020 mijn huidige vriend kennen. Je kunt gerust zeggen hij me uit de financiële brand heeft geholpen. Hij zag de stapel facturen op mijn deurmat groter worden en bracht orde in de chaos. Af en toe vond ik mijn vriend een vreselijke bemoeial, maar hij drukte me wel met m’n neus op de feiten. Van mijn uitgavenpatroon werd ik niet vrolijk. 

Toch heeft ook hij zijn worstelingen met geld. Met een koophuis en goed betaalde baan voelt het voor hem alsof hij al jaren in een gouden kooi gevangen zit. We kwamen tot de conclusie dat we eigenlijk beide naar hetzelfde verlangden: financiële onafhankelijkheid.

Financieel vrij

Nu, ruim een jaar later, luister ik podcasts over (be)sparen en beleggen, lees ik boeken over geld en heb ik aandelen en cryptocoins. Geld is ‘mijn ding’ geworden. Verrassend maar waar. Financieel vrij zijn is onze gezamenlijke droom. We hopen dat binnen zo’n vijf à zeven jaar te bereiken. Daarom sparen we nu als bezetenen, minimaal € 2.000 per maand. Mijn salaris gaat bijna in z’n geheel naar onze spaarrekening. Daar komen we niet aan. Mijn vriend kon zijn hypotheek immers altijd al prima in zijn eentje dragen. Wat ik verdien, is dus allemaal extra voor ons samen.

Ons masterplan

Ons masterplan: verschillende objecten op Curaçao kopen en verhuren. En er uiteindelijk zelf ook naartoe verhuizen. De eerste aankoop willen we over een jaar of twee rond krijgen met de overwaarde van het huis van mijn vriend (die nu op zo’n € 60.000 wordt geschat) en een kleine hypotheek. Met de huuropbrengst, onze salarissen en zo’n € 70.000 eigen geld gaan we in de tussentijd door voor drie nieuwe objecten. Over vijf jaar willen we dan een eigen woonhuis op het eiland kopen. Tegen die tijd heb ik ook de schulden bij mijn ex-schoonouders afbetaald en verkopen we het huis van mijn vriend.

Grootse dromen

Als we maandelijks netto rond de € 2.000 aan de verhuur verdienen, kunnen we onszelf onderhouden. Het zijn grootse plannen. Het is zó tof om daar samen mee bezig te zijn. Af en toe slaan we misschien een beetje door. Dan moeten we weer even voetjes op de grond en ook nu genieten. Maar ik hou vast aan die ene bekende zin: ‘Als je droom je niet bang maakt, dan is je droom misschien niet groot genoeg’.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop