“Ik bleek al jarenlang drie levensverzekeringen te hebben lopen”

Stefano (30) en zijn vrouw Denise (34) zijn het niet altijd eens over geld. “Zij vindt soms dat ik te zuinig ben, maar dat doe ik ook voor haar.”

“We hebben een duidelijke rolverdeling thuis. Ik weet precies wat mijn taken zijn en mijn vrouw weet wat die van haar zijn. Op zaterdagochtend sta ik tussen 7 en 8 uur ‘s ochtends al in de supermarkt. Mijn vrouw maakt altijd het lijstje, ik doe de boodschappen.”

Oh, waarom is die rolverdeling zo?
“Zij heeft meer inzicht in wat we nog in huis hebben. Maar we zijn het erover eens dat het beter is dat ik naar de winkel ga. Mijn vrouw laat zich makkelijker verleiden door aanbiedingen. Ik ben daar heel streng in: staat het niet op mijn lijstje, dan belandt het ook niet in mijn karretje.”

Maar je haalt wel netjes alles wat ze heeft opgeschreven?
“Haha, daar is thuis vaak discussie over. Dan wijs ik een paar dingen op het lijstje aan en zeg: is dat wel echt nodig? Vaak genoeg geeft ze toe dat dat best lekker is, maar ook een andere keer kan.”

Jij bent dus de zuinige thuis?
“Ik zou mezelf niet zuinig noemen, wel bewust met geld. We hebben jarenlang met ons hele gezin, mijn vrouw, twee dochters en ik, alleen van mijn salaris geleefd. Dat ging, maar we hielden nou niet bepaald geld over. Het lukte alleen doordat ik heel goed controle had over onze inkomsten en uitgaven. Met één salaris voor een heel gezin, kun je niet voortdurend impulsaankopen doen. Dan red je het gewoon niet. Inmiddels werkt mijn vrouw trouwens ook.”

Wat goed! Houden jullie nu meer geld over? 
“Ja en dus gaat het sparen een stuk makkelijker nu. Maar het risico is ook dat je als gezin weer makkelijker geld uit gaat geven. Als ik naar de kledingkast van mijn kinderen kijk, denk ik soms dat ons hele salaris daarin belandt. Maar ik hou altijd alles bij. Ik ben ICT’er en goed met getallen, en ik stel mezelf budgetten.”

Laat me raden, voor de boodschappen?
“Ja, we hebben met zijn vieren € 500 per maand te besteden. Dat lukt. Alleen in de zomer – wanneer mijn dochters en ik jarig zijn – gaan we er flink overheen.”

Ontdekte je nog verrassingen, toen je in de uitgaven dook?
“Ja, ik kwam erachter dat we al jarenlang drie levensverzekeringen hadden lopen. Oeps. Dat hadden we niet goed aangepast toen we zijn verhuisd. Superzonde, natuurlijk. Ik heb meteen gebeld en er twee opgezegd. Het waren geen enorme bedragen maar scheelde toch € 12 per maand. Ook sloot ik mijn alles-in-een-abonnement over naar een goedkoper pakket zonder tv. Toen ik onder het kopje abonnementen hier een bedrag van € 73 voor zag staan, schrok ik daar wel van. Ik heb dat nu teruggebracht naar € 65. Nog niet weinig, maar ik wil wel heel graag Max Verstappen kunnen blijven kijken.”

Geef je makkelijk geld aan jezelf uit?
“Nee. Ik klaag soms dat ik vind dat mijn vrouw makkelijk geld uitgeeft. Aan de andere kant is het ook goed dat zij me motiveert dingen voor mezelf te kopen. Dat vind ik soms lastig, dus dat duwtje heb ik echt nodig.”

Wat vindt ze van jouw ‘geldgedrag’?
“Ze vindt dat ik soms wat overdrijf. Sparen, aflossen, vaste lasten verlagen. Zij houdt zich er niet zo mee bezig, maar ik doe dit ook voor haar. Voor onze toekomst. Zodat we straks niet smachtend de dagen af hoeven te tellen tot ons pensioen, bijvoorbeeld. Dat heb ik in mijn omgeving gezien en wil ik niet voor ons. Dat snapt ze en waardeert ze.” 


In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’