“Ik betaal onze schoonmaaksters 360 euro per maand” 

Renée kan best heel zuinig zijn, maar aan haar schoonmaaksters geeft ze elke maand een vermogen uit. Ze legt uit hoe dat zit.

Toen ik laatst geïnterviewd werd, vroeg iemand naar mijn kasboekje. Tja, als je zoveel schrijft en praat over geld, willen mensen vaak het naadje van de kous weten. Dat kan ik ze amper kwalijk nemen. Ik pakte mijn Money Planner erbij – waarin ik alles bijhoud – en somde mijn kosten op. €189 per maand hypotheek. €41 verzekeringen. Het klonk de journaliste allemaal goed in de oren, tot ik de kosten voor onze schoonmaaksters noemde. Zij hadden net hun prijzen wat verhoogd vanwege de inflatie en daardoor kwam die kostenpost nu uit op €360 per maand. Ik vind het zelf ook een gigantisch bedrag, hoor. Toch zal ik op veel dingen eerder besparen dan hierop.

Zes uur per week

We hebben twee schoonmaaksters, een man en een vrouw. Elke maandag en elke donderdag (ja, twee keer per week, dus) komen ze ons huis schoonmaken. Op maandag komen ze samen twee uur en op donderdag samen één uur. In totaal werken ze dus zes uur per week in ons huis. Maandag is de dag dat alles hier in huis ondersteboven wordt gekeerd. Ze maken de hele toko schoon en doen vaak nog iets extra. De ene keer is dat wat ramen lappen, de andere keer zie ik dat mijn kledingkast helemaal netjes gemaakt is. Ik hoef ze niks te vertellen, ze weten precies wat er moet gebeuren. Ze zeggen nooit af, komen altijd op tijd opdagen en we hebben zelfs een manier afgesproken waarop ze ons huis zelf binnen kunnen komen wanneer wij er niet zijn. Kortom: wij kunnen ze volledig vertrouwen.

Knallende ruzie

Kasper (mijn man) en ik werken best hard. We hebben een groeiend bedrijf te runnen, personeel te managen, twee kleine kinderen en een hond om lief te hebben. Voorheen veroorzaakte het huishouden veel wrijving in huis. En eens in de zoveel tijd zelfs knallende ruzie. Wij hadden een ander idee over wat er in huis moest gebeuren. En zo belandden we in van die cliché man-vrouw-gesprekken. Waarbij een spinnenrag waar hij structureel onderdoor liep zonder deze weg te halen, tot een halve relatiecrisis kon leiden.

4.000 euro

Vanaf het moment dat we het konden betalen, kozen we voor een schoonmaakster. Sommige mensen verbazen zich erover hoeveel geld en hoe makkelijk we dat daaraan uitgeven. Ik kan de som ook wel maken, hier €360 per maand aan uitgeven is in een jaar tijd een ruim €4.000. Daar kun je hele leuke dingen mee doen. Voor mij is deze kostenpost een voorbeeld van bewust uitgeven. Kasper en ik kiezen heel bewust om hier geld aan uit te geven. Dit is ons het geld waard en het bespaart ons ook tijd. Impulsaankopen? Not so much. Veel nieuwe kleding? Nee. Een huis dat voor ons schoongemaakt wordt, zodat we ons daar zelf geen zorgen meer over hoeven te maken? JA!

Potjes Qwixx

Uit onderzoek bleek al eens dat dingen kunnen kopen ons niet per se gelukkiger maakt. En dat geld uitgeven aan ontlastende diensten (zoals een tuinman, schoonmaakster of chauffeur) dat wel doet. Ook geld spenderen aan het maken van mooie herinneringen (hallo geweldige vakantie!) heeft wel dat effect. Elke keer wanneer ik na een dag hard werken thuiskom met mijn kinderen, de deur in het slot valt en de geur van een schoon huis me tegemoet komt, geniet ik daarvan. Ik kan lekker een potje Qwixx gaan doen met mijn kinderen, in plaats van dat ik met de stofzuiger aan de slag moet. Dat is een luxe waar ik heel graag een hoop geld voor betaal.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop