“Ik ben eindelijk van de schulden van mijn ex af”

Renate heeft een moeilijke tijd achter de rug. In haar vorige relatie leefde ze met de schulden van haar toenmalige vriend. En na de relatie liet hij haar achter met nog veel meer schulden. Deze zomer is ze eindelijk bevrijd en helemaal zonder schulden.

Renate (27) woont samen met haar zoontje (6) en heeft een relatie. Ze volgt momenteel de studie Business Support en loopt daarnaast twee dagen per week stage. “Terugkijken op mijn relatie met mijn ex doe ik niet graag. Het was geen fijne tijd. Maar het is de vader van mijn kind, dus heb ik nog geregeld met hem te maken. Toen het uitging tussen ons, liet hij me achter met een flinke berg schulden: vergelijkbaar met een flinke studieschuld. Zelf deed hij geen moeite om ook maar iets te betalen, dus kwam alles op mij terecht.”

Hoe zijn de schulden zo hoog opgelopen?
“Het begon toen wij gingen samenwonen. Al snel kwam de aap uit de mouw: meneer had schulden. Hij betaalde bijvoorbeeld vaak z’n huur niet, of de zorgverzekering. Dan loopt zo’n bedrag flink op. Daarnaast had hij er een handje van om zijn kop in het zand te steken, zolang hij zijn mail of post niet opende was er niets aan de hand. Toen onze relatie na een paar jaar op de klippen liep, liet hij me ook nog eens achter met een schuld. Het bedrag wil ik niet noemen, maar het is iets met vier nullen.”

Maar het waren toch zíjn schulden?
“Ik had weinig te vertellen in de relatie. Ik wil er niet al te veel over kwijt, maar het was een nare tijd. Hij had de controle en ik mocht niks. Ik werd afgezonderd van mijn vrienden en familie, kwam bijna de deur niet uit, en het geld dát er binnenkwam gaf hij uit. Helaas aan de verkeerde dingen, want rekeningen betaalde hij blijkbaar niet. Veel stond gezamenlijk op onze naam, dus kwamen die schulden uiteindelijk bij mij terecht toen hij de deur uitliep en vertrok. Vanaf toen kon ik het zelf gaan ophoesten.”

Wat een heftige tijd moet dit zijn geweest!
“Een mega heftige tijd, het is vreselijk als er zo’n misbruik van je wordt gemaakt. Ik raakte in een depressie tot het punt dat ik zelfs niet meer wilde leven. Ik begon zelf ook mijn kop in het zand te steken en opende geen post meer, het kon me allemaal niets meer schelen. De schulden begonnen op te lopen tot een hoogtepunt van tussen de € 20.000 en € 30.000. Jeugdzorg kwam erbij, het ging echt niet goed. Tot ik op een moment naar mijn zoontje keek en dacht: dit moet veranderen.”

Hoe heb je dit aangepakt?
“Allereerst ging ik met een psycholoog praten en kreeg ik vervolgens hulp van Maatschappelijk Werk. Samen met hen maakte ik een financieel plan en kreeg ik inzicht in hoe ik van deze schulden af moest komen. Gek genoeg vond ik dat zo leuk, dat ik het echt als een sport ging zien om elke week mijn geld zo efficiënt mogelijk te besteden. Ik hield alles bij wat er in- en uitging, volgde speciale blogs op internet over besparen, deed weekboodschappen, liet de auto staan en ik meldde me aan bij de voedselbank.

Ik leefde van € 15 à € 20 in de week. Uiteindelijk duurde het na die break-up met mijn ex vier jaar voordat ik alles afgelost had. Omdat ik geen baan had, deed ik dit volledig met de uitkering die ik kreeg, om en nabij € 1000 per maand. En naar mijn alimentatie kon ik ook fluiten, dat wilde mijn ex niet betalen.”

Wat doet vier jaar lang besparen met je?
“Ik denk dat het altijd goed is om op je geld te letten: hoe breed je het ook hebt. Maar nu ik een nieuwe relatie heb, merk ik dat mijn vriend daar wel wat anders over denkt. We wonen samen en runnen een dakdekkersbedrijf. Hij vindt dat ik wel wat meer mag genieten na al die jaren van ellende. Hij heeft ook wel gelijk, maar ik vind het fijn om precies te weten wat ik uitgeef. Behalve met boodschappen doen, daarin ben ik na al die krappe jaren een stuk makkelijker geworden. Als mijn zoon in de supermarkt een chocoladelolly én M&M’s wil, dan geef ik hem dat nu wel.”

Hoe zie je je toekomst voor je?
“Goed! Ik weet nog niet precies wat ik met mijn studie wil doen, daar ben ik nog niet over uit. Misschien wil ik nog wel hbo of universiteit doen hierna. In mijn vorige relatie mocht ik dat niet, nu voel ik de vrijheid om dat te doen. Mijn huidige relatie is een fijne. Maar ook al doen we veel samen, ik zal voor de rest van mijn leven een eigen rekening houden, dat heb ik wel geleerd. Ik heb hard moeten knokken in die vier jaar. Maar het feit dat ik in mijn eentje uit die hoge schulden ben gekomen, voelt als een mega overwinning. Ik kan dan ook niet wachten om deze zomer eindelijk weer eens op vakantie te gaan, heerlijk!”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop