Hypotheek aflossen of beleggen? Wat levert meer geld op?

Beleggen is populair, maar extra aflossen op je hypotheek ook. Welke van die twee opties levert op lange termijn het meeste geld op? Ik zocht het voor je uit.

Door Renée

Stel je hebt €1.000 te besteden. Je besluit dat bedrag eenmalig af te lossen op de hypotheek. Dat betekent dat je hypotheekschuld met die €1.000 omlaag gaat. Dat is mooi. Het betekent ook dat je minder rente gaat betalen. Je schuld is lager, dus hoef je minder vergoeding voor die lening (in de vorm van rente) aan de bank betalen. 

Hypotheek aflossen

Even een sommetje maken. Om te weten wat dit oplevert, moet je ook weten hoeveel inkomstenbelasting je betaalt. We gaan er in deze som vanuit dat dat 37,1% is. Dat is een vrij gangbaar tarief. 

Als je een hypotheek hebt, mag je de rente die je daarover betaalt (in de meeste gevallen) aftrekken van je inkomsten. Stel dat je hypotheekrente 3% is, dan betaal je onder de streep 1,2% rente. (De som is dan 3 x 40% = 1,2%)

Door de hypotheekrenteaftrek betaal je dus geen 3% maar slechts 1,2% rente over je hypotheek. 

Als je €1.000 aflost, betaal je daarmee €12 minder per jaar aan netto rente. Dat lijkt niet veel, maar dat is voor elk jaar dat je hypotheek nog loopt. Stel dat dat nog 30 jaar is, dan is dat totaal 30 x €12 = €360.

Die €360 is dus het rendement op die €1.000 aflossing. Maar vergeet niet: je hebt ook €1.000 afgelost die je niet meer terug hoeft te betalen. Je hebt je schuld dus ook deels afgelost, wat toch een keer zal moeten gebeuren.

Beleggen

Dan gaan we door met beleggen. Wat levert €1.000 op als je die 30 jaar belegt? Je weet bij beleggen nooit precies wat het rendement zal zijn. Dat is het grote verschil met extra aflossen op je hypotheek. Je kiest dus niet alleen tussen verschillen in rendement, maar ook tussen verschillen in zekerheid. Ga je voor 100% safe: aflossen. Of durf je een (bescheiden) risico te nemen?

Om een berekening te kunnen maken, moeten we bepalen met welk rendement we gaan rekenen. Ik kies voor 4% per jaar. Dat is vrij safe, zeker aangezien het gemiddelde rendement over een lange periode vaak wat hoger ligt. Maar ik wil voorzichtig zijn in deze som.

Stel nu dat je €1.000 gaat beleggen tegen een jaarlijks gemiddeld rendement van 4%, waar de kosten voor het beleggen al vanaf zijn. Kortom: dit bepaal ik nu, maar staat dus niet vast. Je gaat hierbij gebruikmaken van het zogenaamde rente-op-rente-effect. Dit betekent dat je in je eerste jaar met 4% rendement op je €1.000 dus €40 winst maakt. Als je dat rendement laat staan, maak je het jaar erop weer rendement over de winst van het jaar ervoor. Dan heb je dus geen €40 rendement dat jaar, maar €42. Die toename groeit en groeit met de tijd en met meer rendement waar je weer rendement over maakt. Snap je het? Het groeit als een sneeuwbal die van een helling rolt.

Na 30 jaar heb je op deze manier €3.243 gemaakt. We halen je inleg van €1.000 er even af, net zoals bij het aflossen. Hierdoor wordt je rendement na 30 jaar dan €2.243. Dit is dus geen zekerheid, hè?
Ik hou hierbij geen rekening met belastingen die je betaalt over je vermogen. Die drukken je rendement weer een klein beetje als je boven een bedrag van €50.000 per persoon komt. Dat is €100.000 als je fiscaal partners bent.

LEES OOK: Extra aflossen op je hypotheek en beginnen met beleggen

Conclusie

Eigenlijk kun je beleggen en versneld je hypotheek aflossen niet vergelijken. Het risico is totaal verschillend. Bij aflossen bouw je langzamerhand beetje bij beetje aan een hypotheekvrij leven, wat geld scheelt. Bij beleggen bouw je vermogen op, maar dit gaat met ups en downs. We zitten de laatste jaren in een fijne beleggingsmarkt, maar er komen ook heus weer jaren waar je in de min eindigt.

Ik ben over beleggen en aflossen beide enthousiast. Ook al is er verschil in rendement in dit voorbeeld hierboven. Daarom doen wij beide. Deze twee manieren van vermogen opbouwen (hoe verschillend ze ook zijn) kunnen namelijk prima naast elkaar bestaan. 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop