Hoeveel geld geef je nou eigenlijk cadeau op een bruiloft?

Hoera, er staat een bruiloft in de agenda. En op de uitnodiging staat als cadeausuggestie een envelopje. De grote vraag is: hoeveel geef je dan? Wij zochten het voor je uit.

Hoeveel geld geven op een bruiloft?

Voor een bruidspaar is geld een makkelijk cadeau om te vragen. Het is simpel mee naar huis te nemen, je eindigt niet met tassen vol met ongevraagde troep en het is minder belastend voor je gasten dan een volledige wensenlijst. Hoeveel geef je dan? Daar is geen eenduidig antwoord op. Het hangt volledig af van hoe goed je het trouwende koppel kent én op welke manier je bij de bruiloft betrokken was. Om tot een ideaal bedrag te komen moet je jezelf eerst de volgende vier vragen stellen.

1. Hoe goed ken je het bruidspaar?

Wanneer je het stel in kwestie niet heel goed kent of het zijn kennissen die je af en toe spreekt, is het prima om niet ontzettend uit te pakken. In dat geval is je gift meer een formaliteit. Gaat je zus trouwen of een van je beste vrienden? Dan zul je dieper in de buidel moeten tasten, als je dat kan. Simpelweg omdat je dicht bij deze personen staat en meestal meer van de bruiloft meekrijgt. Dit brengt mij gelijk tot het volgende punt. 

2. Hoeveel van de bruiloft ga je meemaken?

Ben je voor de gehele bruiloft uitgenodigd of bijvoorbeeld alleen voor de borrel na de plechtigheid? Wanneer je maar een paar uur van de bruiloft meemaakt, is het logisch dat je een minder dikke envelop neerlegt. Maar wanneer jij en je plus one een heel diner voorgeschoteld krijgen, zal het toch vreemd zijn als jullie beiden een tientje geven.

Je moet je bedenken of je al meer voor het bruidspaar betekent, financieel gezien. Organiseer je een groot vrijgezellenfeest waar je al honderden euro’s aan kwijt bent of investeer je veel van je tijd om te helpen met de organisatie van de bruiloft zelf? Ook in dat geval mag je best wat minder geven dan gemiddeld, aangezien je al op andere gebieden en manieren waardevol bent geweest voor het koppel.

3. Hoeveel kun en wil je zelf missen?

Dit is ook een heel belangrijke vraag om jezelf te stellen. Jouw geliefde mensen die gaan trouwen, zouden vast niet willen dat jij je in de schulden werkt of die maand amper uitkomt, omdat je hen een flinke enveloppe toe hebt gestopt. Maak het jezelf niet te moeilijk. Zit je krap bij kas en wil je niet veel geld uitgeven aan cadeaus? Doe dan wat voor jou haalbaar is. Het is logisch om wat druk te voelen achter dit soort ‘belangrijke’ cadeaus, maar blijf jezelf trouw en doe waar jij je comfortabel bij voelt.

LEES OOK: Eerst de bruiloft, dan pas weer de hypotheek

4. Concrete bedragen

Houd altijd in gedachten wat een bruidspaar zelf moet betalen om de bruiloft te kunnen organiseren. Wat mij betreft begint een gift bij 25 euro, bijvoorbeeld wanneer je het stel niet al te goed kent en alleen even komt feliciteren. Nogmaals: een uitzondering geldt dus als je het echt niet kunt missen. Ga je naar de bruiloft van een familielid of vriend die je wekelijks of maandelijks een paar keer ziet? In dit geval kun je aan 50 á 100 euro denken. Kies binnen die ranche een bedrag dat goed en passend voelt.

Bonustipje van moeders

Voor degenen die nog niet getrouwd zijn of nog gaan trouwen: houd een financieel boekje bij tijdens het plannen van de bruiloft! Dit klinkt ontzettend kneuterig, maar kan echt dienen als een leuke herinnering. Laatst pakte mijn moeder haar trouwboekje erbij waarin stond hoeveel haar jurk had gekost en het trouwboeket en ga zo maar door. Daarbij had ze ook opgeschreven wat ze van iedereen cadeau had gehad. Ontzettend leuk om terug te zien. 

Let op! Het geven van een mooie envelop is geen wedstrijd. Dus wees reëel en denk vooral aan het bruidspaar zelf en wat jij hen gunt. Uiteindelijk gaat het erom dat je samen hun mooie dag viert en niet om het geld wat jij wel of niet gegeven hebt. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop