Hoe kan kinderopvang zó duur zijn geworden?

De kinderen van Renée gingen twee dagen per week naar de buitenschoolse opvang. Ze schrok zich rot van de kosten. Die blijken in Nederland veel hoger dan in andere landen. Hoe kon kinderopvang zo duur zijn geworden?

Een goede € 1.000 per maand. Dat betaalde ik voor twee middagjes bso, voor onze twee kinderen. Ik schrijf het voor de duidelijkheid nog even uit: DUIZEND euro. En dan haalde ik ze er nog net op tijd af, om niet die prijsverhogingen van afgelopen januari mee te maken. Die waren hier en daar een goede 10%.

Het is belangrijk

Vooropgesteld: ik vind het belangrijk dat de kinderopvang goed geregeld is. Je laat een ander voor je kind zorgen, dat moet met aandacht en precisie gebeuren. Dus daar goed voor betalen vind ik niet erg. Uiteindelijk was dit juist de reden dat ik ze van de bso afhaalde. Ik vond dat ze voor die kosten niet de aandacht en zorg kregen die ze zouden moeten krijgen.

Andere landen

Wanneer je mensen in andere Europese landen vertelt wat wij hier in Nederland (en zeker in de Randstad) betalen voor kinderopvang, vallen ze steil achterover. Mijn zus werkt op een bso in België, waar de prijzen veel en veel lager liggen. Ik geef toe: ik hoor van haar ook over grote groepen en weinig ruimte om het ritme van het kind te volgen. Zelf woonden mijn man en ik een paar jaar op Curaçao, waar onze oudste zoon Cooper een paar ochtenden naar de bso ging. Kosten per maand? € 80.

Meer regels

Ik zie heus wel dat de kinderopvang in Nederland aan veel regels moet voldoen. Sliepen kinderen op Curaçao op veldbedjes? In Nederland is dat keurig geregeld met slaapkamertjes en goede en veilige bedden. Ik snap dat de kosten daardoor hoger zijn geworden. Ik snap ook dat de salarissen hier hoger liggen. Daardoor wordt de opvang duurder. Maar hierdoor kun je hier als ouder ook meer betalen voor die opvang, omdat hun salarissen natuurlijk ook hoger zijn.

Flinke subsidie

Dan nog vind ik de prijs in Nederland volledig uit de hand gelopen. Als er geen flinke subsidie gegeven zou worden, zou bijna niemand kinderopvang kunnen betalen. Dat roept bij mij de vraag op: zouden die prijzen niet zodanig hoog zijn geworden juist omdat ouders (afhankelijk van de hoogte van hun inkomen) een deel van de kosten terug krijgen via de kinderopvangtoeslag? Doet het er daarom niet eens meer zoveel toe hoeveel het bovenaan de streep kost? Omdat de overheid de rest toch wel bijlegt?

Zoals het prijsplafond

Vergelijk het een beetje met het prijsplafond dat we in 2023 op de energierekening hebben. Daardoor is er minder prikkel voor de energieleveranciers om hun prijzen zo laag mogelijk te houden. De concurrentie op de markt verdwijnt, want de overheid houdt de kosten voor consumenten toch wel laag.

Kinderopvang duur

Terug naar de kinderopvang. In plaats van die vergoeding vanuit de overheid alsmaar te verhogen om het betaalbaar te houden (al lukt dat niet eens overal) zou het ook goed zijn om eens naar de prijzen te kijken die kinderopvangpartijen rekenen. Dat moeten ze ook zelf doen. Zoals dat bij elk bedrijf moet.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek