“Naast ons salaris verdienen we ZO’n €1.000 per maand bij”

Linda (33) en Marco (36) kochten twee jaar geleden een woning voor de verhuur. Een derde vastgoedbelegging komt eraan. Met die extra inkomsten willen ze hun droom verwezenlijken: financieel onafhankelijk worden.

“Naast ons salaris verdienen we een kleine duizend euro per maand bij. Marco heeft naast zijn baan als R&D engineer nog een eigen bedrijfje. Hij verhuurt specialistische elektronische apparatuur en ik verdien wat bij als mysteryshopper. Maar het grootste deel van deze extra inkomsten bedragen de huurinkomsten van onze beleggingswoning. We hebben in 2018 namelijk een tweede huis gekocht voor de verhuur.” 

Investeren in vastgoed dus. Hoe ben je daartoe gekomen?

“Ik ben makelaar en logischerwijs geïnteresseerd in vastgoed. Ik bouw bij mijn werkgever geen pensioen op en we willen graag financieel onafhankelijk worden. Ik zocht naar een slimme manier om passief inkomen te genereren. De woning staat bij ons in het dorp. We zouden meer rendement krijgen als we een huis in de grote stad kochten, maar we vinden het fijn om er zicht op te hebben. Verhuren klinkt leuk, maar het kan ook veel gedoe zijn. Als makelaar zie ik af en toe vervelende dingen. Zoals huurders die een wietplantage bouwen in je huis of met de noorderzon vertrekken zonder te betalen.” 

Hoe hebben jullie dat huis gefinancierd?

“We hebben de woning gekocht voor €193.000. We hadden flink overwaarde op onze eigen woning. Die kochten we op het dieptepunt van de huizenmarkt en is enorm gestegen de afgelopen jaren. Daarnaast legden we spaargeld in en sloten we een verhuurhypotheek af. We zijn nu bezig met een tweede verhuurobject. Ons huis is inmiddels weer flink in waarde gestegen en we hebben een mooi bedrag aan spaargeld. Dus we halen weer hetzelfde trucje uit.” 

Jullie beleggen ook. Van welk geld?

“We halen iedere maand €150 uit het bedrijf van Marco. Alles wat er aan het eind van het jaar nog op zijn zakelijke rekening staat beleggen we. Maar ook mijn neveninkomsten als mysteryshopper en het geld dat ik krijg voor de overuren die ik werk beleggen we. We beleggen voornamelijk in ETF’s, oftewel indextrackers.”

Waarom willen jullie financieel onafhankelijk worden?

“Het lijkt ons fijn om straks tijd voor onszelf te hebben. Ik vind mijn werk enorm leuk, maar het niet meer afhankelijk hoeven te zijn van een baas lijkt me heerlijk. Het gaat ons overigens niet om rijk worden, maar echt om vrijheid. We hoeven geen leven vol luxe. We letten goed op onze uitgaven. Dure spullen bijvoorbeeld vinden we niet belangrijk. En als we boodschappen doen let ik goed op aanbiedingen en sla ik regelmatig groot in. Ik moet er wel bij zeggen dat wij geen geld kwijt zijn aan drogisterij producten. Door mijn werk als mysteryshopper krijg ik de shampoo en tandpasta gratis. En ik gebruik wasbare luiers. Dat scheelt in de portemonnee en is ook nog eens beter voor het milieu. Ik geef nu nog borstvoeding maar straks gaat het boodschappenbudget wel iets omhoog.”

Jullie zijn dus wel tevreden met jullie uitgaven?

“Ik vind dat we het heel goed doen. Ik kijk ook regelmatig of overstappen van verzekeraar loont bijvoorbeeld. Zo gaat onze autoverzekering binnenkort met €25 naar beneden. Dat geld gaat dan meteen naar de spaarrekening. En we hebben een Netflix abonnement. Maar niet voor het hele jaar. In de wintermaanden is er genoeg op televisie en dan zeggen we het abonnement op. Die €8 die we daarmee besparen gaat ook naar de spaarrekening.”

Komen er nog meer verhuurwoningen in de toekomst?

“Dat weten we nog niet. We kunnen niet nog een derde keer profiteren van de overwaarde van ons huis of de huizenprijzen moeten nog veel explosiever gaan stijgen. Misschien gaan we in garageboxen investeren. Maar eerst vullen we onze spaarrekening weer aan, want een groot deel van dat geld gaat straks naar het nieuwe huis. Als we een goede buffer hebben, gaan we aflossen op de hypotheek van de eerste verhuurwoning. Op die hypotheek betalen we de meeste rente. En daarna extra aflossen op de andere huizen. Over een jaartje of twintig hopen we dan FIRE te zijn.” 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!