Het energiecontract van Renée liep af en dit is wat ze deed

De energieprijzen schieten door het dak. Dus stond Renée niet te springen toen haar vaste energiecontract afliep. Ze kreeg een nieuw voorstel voor variabele tarieven en ging op onderzoek uit: is dit het voordeligst om nu te doen?

De dag waarvan je wist dat ‘ie ging komen. Zo voelde het toen ik een mail kreeg van mijn energieleverancier. Mijn vaste contract was bijna afgelopen en dus deden ze me een voorstel voor nieuwe, variabele tarieven. Even een beetje achtergrond voor de mensen die hier nog niet mee bezig zijn geweest. In Nederland hebben de meeste mensen een vast energiecontract. Dat betekent dat je met een energieleverancier afspreekt dat je gedurende 1, 2, 3 of soms wel 5 jaar, de tarieven voor stroom en gas vastzet. Die bedragen worden bepaald bij het aangaan van dat contract. En die worden gedurende de looptijd van het contract niet gewijzigd. Als de tarieven omhoog gaan, zit jij dus lekker goedkoop. Gaan de tarieven omlaag, dan betaal je misschien te veel. Dat is een beetje de gok van het vaste contract.

Energiecontract voor één jaar

Veel mensen, zoals ik, sloten ieder jaar een contract van één jaar af. Veel energieleveranciers gaven namelijk een bonus aan nieuwe klanten. Dat bedrag liep al snel op tot een paar honderd euro. En zo werd geregeld wisselen van leverancier voordelig. Dat je daardoor veel onzekerheid had voor de lange termijn, bijvoorbeeld over hoeveel je in de toekomst ging betalen, namen we massaal op de koop toe. Ik denk dat de meeste mensen er niet eens over na dachten. Zoals we nu meemaken, met deze enorme prijsstijgingen, kenden we helemaal niet.

Spekkoper

Achteraf was degene die het contract voor lange tijd vastzette, de slimmerd. Degene die nu spekkoper is. En die dus niet bang hoeft te zijn voor prijsstijgingen. Al zijn er inmiddels wel een paar kleinere energieleveranciers die dan wel failliet gingen of alsnog het contract moesten openbreken omdat ze anders failliet zouden gaan. Maar bij de grotere partijen zit je dan goed, met je vaste contract.

Ik was helaas niet zo’n geluksvogel. Mijn contract liep een paar maanden geleden af. Ik ontving een nieuw voorstel en eerlijk gezegd viel het bedrag daarvoor me mee. Onze kakelverse 14 zonnepanelen op het dak maakten verschil. Met de opbrengst daarvan kon ik zo ongeveer mijn hele energieverbruik wegstrepen. Waardoor ik – ondanks hogere tarieven – niet meer ging betalen. Toch besloot ik op onderzoek uit te gaan. Was dit voorstel accepteren het voordeligste om te doen?

Onderzoek nieuw energiecontract

Mijn onderzoek begon op een vergelijkingswebsite. Daar voerde ik mijn verbruik in, wat ik overnam van mijn jaarrekening. Als ik over zou stappen naar een nieuwe leverancier, bleek al snel, zou ik veel duurder uit zijn. Energieleveranciers hanteren vriendelijkere tarieven voor bestaande klanten dan voor nieuwe klanten die zich aandienen. Overstappen was daardoor in mijn geval niet gunstig. Ik checkte het telefonisch nog even bij de vergelijkingswebsite, en inderdaad: eigenlijk is dat in geen enkel geval gunstig om te doen.

Overstappen was dus geen optie. En een vast energiecontract afsluiten dan? Ik belde mijn energieleverancier om daarnaar te vragen. De dame die ik aan de lijn kreeg was er stellig over. Een vast contract kon bij hun nu niet gesloten worden. Ze vertelde dat ze onlangs wel nog iemand op een vast contract had overgezet, toen dat nog wel kon. Maar dat de prijzen daarvoor zo hoog lagen, dat ook dat niet gunstig was.

Conclusie

Er valt in mijn situatie maar één conclusie te trekken: je kunt niet zoveel. Er is geen handigheid om alsnog een vast contract voor gunstige tarieven te scoren. Als die er wél was, had ik ‘m zeker met je gedeeld. Wat mij rest is bidden dat de tarieven niet nog verder stijgen. Want variabele tarieven kunnen dus gedurende de tijd gewijzigd worden. Bij mijn energieleverancier gebeurt dat in principe maar twee keer per jaar, wist de telefoniste me te vertellen. Eén keer in de zomer en één keer in de winter. Maar toch kreeg ik in oktober nog een extra verhoging voor de kiezen.

Ik heb het geluk dat ik de rekening vooralsnog kan betalen. Maar dat geldt niet voor iedereen. En de onzekerheid – wat gaan we deze winter betalen – is voor iedereen ontzettend vervelend. Dat zorgt er toch voor dat we de hand op de knip houden. Om te proberen die klappen op te kunnen vangen. En dat zorgt op termijn waarschijnlijk voor een minder florissante economie. De gevolgen daarvan moeten we afwachten.

Besparen dan maar

Het enige wat ik wel kan doen om mijn energiekosten in de hand te houden is besparen. Slim en bewust omgaan met de energie die ik van mijn energieleverancier afneem. Dat is waar ik nu wél controle over heb en dat is dus waar ik me deze winter mee bezig ga houden. Dikke sokken, een warme deken en een fijn dekbed. Dat zijn op dit moment misschien wel de slimste investeringen om te doen. Naast het verduurzamen van je huis, als je financieel die ruimte hebt.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop