Air Miles sparen: heeft dat nou zin of niet?

Jarenlang pakte ik bij het afrekenen van de boodschappen niet alleen mijn pinpas en bonuskaart, maar ook mijn Air Miles-pasje. Sparen kost immers niets en ik zou er weer korting voor krijgen, toch? Maar de punten verzilveren deed ik nooit en na een tijdje vergat ik het hele spaarsysteem. Heeft het zin om toch weer Air Miles te verzamelen?

Als je de punten niet verzilvert, heb je er natuurlijk geen klap aan. Dus het was een beetje dom van me dat ik dat niet deed. Toch was ik niet de enige die jarenlang spaarde en spaarde en de punten nooit inwisselde.

Dat bleek toen Air Miles in 2018 aankondigde dat punten nog maar vijf jaar geldig zouden zijn. De klantenservice werd platgebeld, want heel wat mensen raakten in paniek. Van de 13 miljard Air Miles die Nederlanders in totaal hadden gespaard, waren er zelfs 3 miljard ouder dan vijf jaar.

Hoe werkt Air Miles?

Nog even een stapje terug, hoe werkt dat hele spaarsysteem eigenlijk? Tegenwoordig heb je geen fysiek pasje meer nodig, je downloadt gewoon een app op je telefoon. Je meldt je aan en voilà, je kunt met je digitale pasje punten sparen bij verschillende winkels. Denk aan Albert Heijn, Etos en Praxis, maar ook bij Shell. Handig dus als je gaat tanken.

In de app kun je zien hoeveel Air Miles je hebt gespaard. Het verschilt per winkel hoeveel één Mile waard is. Bij Albert Heijn krijg je bijvoorbeeld voor iedere €2,50 één punt, met Albert Heijn Premium krijg je dubbele punten. Bij Shell krijg je per liter benzine één punt en bij aankopen in de winkel krijg je één punt per €2 euro. De punten zijn dus vijf jaar geldig.

Hoe lever je Air Miles in?

Bij sommige winkels kun je de punten ook weer inleveren in ruil voor korting. Bij Albert Heijn, Shell en Praxis bijvoorbeeld. Je kunt ook kiezen voor een cadeaubon, bijvoorbeeld van Bol.com, Zalando of de Bijenkorf.

En verder kun je in de webshop van Air Miles producten kopen met korting. Een JBL koptelefoon bijvoorbeeld, of spullen van Tefal voor in de keuken. Tot slot kun je in die shop korting krijgen op leuke uitjes, zoals een dag naar de Efteling, een dierenpark of een etentje.

Zijn Air Miles echt voordelig?

Denk je nu: klinkt top, waar is het addertje? Nou, die is er inderdaad wel een beetje. Vooral als je de punten wil inwisselen in de webshop van Air Miles.

Volgens de Consumentenbond zijn de prijzen in de Air Miles-shop nogal hoog. Een bepaalde koptelefoon kost daar bijvoorbeeld €60,- terwijl-ie in een andere winkel slechts €35,- kost. En dan betaal je bij Air Miles ook nog €6,- verzendkosten. Tja, dan kun je die koptelefoon natuurlijk beter ergens anders halen.

Als je Air Miles wil inwisselen voor korting in de supermarkt, moet je ook even goed opletten, want daar zijn ook wat mitsen en maren aan verbonden. Zo moet je minimaal €15,- uitgeven en mag je maximaal 2000 Air Miles per keer inwisselen. Daar krijg je dan €10 euro korting voor.

Op zich is dat een prima deal. Voor de Air Miles zelf betaal je namelijk niets en je krijgt wel korting.

air miles sparen

Heeft Air Miles sparen zin?

Om antwoord te geven op de vraag: heeft het zin om Air Miles te sparen? Ja dus, het loont om te sparen voor Air Miles, máár je moet wel goed opletten waarvoor je ze inwisselt. Wil je iets kopen in de Air Miles-shop, check dan goed of dat wel echt zo voordelig is. Het is soms slimmer om de punten in te wisselen voor kassakorting of cadeaubonnen.

Let verder goed op dat de punten maximaal vijf jaar geldig zijn. En wacht niet tot het laatste moment met inwisselen, want je kunt vaak niet alle punten in één keer verzilveren.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!