Goedkope kleding: het is tijd dat jij en ik ermee stoppen

Kleding wordt steeds goedkoper. Fijn voor de portemonnee, maar een vloek voor de aarde. Renée geeft tips om jezelf duurzamer te kleden, zonder dat het meer geld kost.

Een tv-programma met de titel Prijsknaller. Natuurlijk kijk ik dat. In elke aflevering wordt van een goedkoop product achterhaald hoe het zo goedkoop kan zijn, maar vooral ook: wat zijn de gevolgen daarvan? De eerste aflevering ging over kleding. Nu weten we allemaal dat kleding produceren niet bepaald duurzaam is. Er zijn veel grondstoffen voor nodig. Het wordt vaak gemaakt in fabrieken in lagelonenlanden, niet per se onder de meest fijne omstandigheden. Veel te lange dagen, onveilige werkplekken en te jonge werknemers. Lijkt mij al genoeg reden om dat soort kleding niet te kopen, trouwens. Hier vind je een opsomming van duurzamere kledingmerken. 

Kleding wordt niet alleen goedkoper de laatste jaren, de kwaliteit wordt ook slechter. Synthetische stoffen, slechte stiksels en daardoor dus een kortere levensduur. Onlangs maakte Primark bekend dat ze het beter aan willen gaan pakken. Voortaan was het doel om hun kleding 30 draagbeurten mee te laten gaan. Schrik je daar al van? Het doel was voor die tijd: vijf draagbeurten. Ik vind beide persoonlijk krankzinnig laag. Kleding is toch geen wegwerpproduct?

Het verhaal achter de kledingcontainer

Wel dus. Kleding wordt steeds sneller weggegooid omdat het ‘op’ is. Dat doen veel mensen – net als ik – in een kledingcontainer. Met de beste bedoelingen, trouwens. In het tv-programma dat ik keek, zochten ze uit wat er daarna met die kleding gebeurt. Kort samengevat (maar ga deze aflevering vooral kijken) wordt het in Nederland gesorteerd. Hier wordt eruit gevist wat naar onze maatstaven nog bruikbaar is. Dat gaat bijvoorbeeld naar een kledingbank van het Leger des Heils. Daarna gaat de resterende kleding naar Polen, waar ze dit nog eens doen naar hun maatstaven.

Daarna wordt de resterende kleding – wat niemand wilde hebben dus – in balen verscheept naar Afrika. Daar wordt het verkocht aan marktkooplui, vaak vrouwen. Ongezien kopen ze een grote baal kleding voor nog best een hoop geld. Van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Wanneer ze het openmaken zien ze pas wat erin zit. Ze verkopen wat nog te verkopen valt en gooien de rest weg. Die weggegooide kleding belandt op vuilnisbelten. De Afrikaanse landen hebben niet genoeg geld om het afval te verwerken. Zo zijn de laatste jaren gigantische vuilnisbelten ontstaan met kleding uit de Westerse wereld. Tienduizenden mensen wonen naast en rondom de dumpplekken. Er lopen zelfs koeien op. Dat is dus wat er uiteindelijk gebeurt met de goedkope kleding die wij kopen bij fast fashion ketens.

De tranen stonden in mijn ogen. Net zoals bij veel kijkers, denk ik.

Stoppen met goedkope kleding: 8 tips

Alleen kun je de wereld niet veranderen, maar je kunt het wel beter willen doen. Ik zet wat tips op een rij. Die geef ik jou, maar neem ik zelf ook ter harte.

1: Gooi geen slechte of kapotte kleding in de recycle bak voor kleding.


2: Stop met het kopen van fast fashion. Kleding is geen wegwerpproduct.


3: Stel in winkels vragen over de kwaliteit van de kleding. Hoe lang gaat het mee? Als we dat allemaal doen, komt die vraag en de behoefte aan een hogere kwaliteit uiteindelijk wel bij de bazen terecht.


4: Laat kleding die kapot is maken. Plak of naai een sticker op de kapotte broek van je kind. Laat een rits repareren bij de kleermaker. Zorg goed voor de kleding die je al hebt.


5: Koop kwalitatief betere kleding. Kijk naar het etiket. Waar is het van gemaakt? Op deze website leggen ze uit welke producten wel duurzaam zijn en welke niet.


6. Laat kledingtrends lekker links liggen. Die worden alleen maar ontwikkeld om jou aan het kopen te krijgen. Kies je eigen (tijdloze) stijl en blijf daarbij.


7. Ontvolg influencers die je aanzetten tot het kopen van goedkope, kwalitatief slechte kleding. Weg met die verleiding.

8. Lang leve tweedehands kleding. Er hangt zoveel leuks in tweedehands winkels. Vaak filteren zij fast fashion er meteen al uit, zodat je ook kwalitatief betere spullen koopt. Maar vergeet ook Vinted en Marktplaats niet.


Misschien denk je nu: zo wordt kleding kopen veel te duur voor mij. Dat geloof ik niet. Kijk naar de lange termijn. Je kunt nú goedkoop uit zijn door fast fashion te kopen, maar over drie maanden moet je weer nieuwe kleding inslaan. Door kwalitatief betere kleding te kopen, waar je langer mee doet en beter voor zorgt, ben je echt niet duurder uit. Zeker niet als je het gevoel elke trend te moeten volgen, los kunt laten. Ik ga dat in ieder geval zeker proberen.

Dit verhaal is ook verschenen als podcast

Volg ons op Spotify en mis niks

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 We vieren 150.000 volgers op Instagram! Gebruik de kortingscode PR150