“Ik scoor gemiddeld 70% korting op de boodschappen”

Ken je het programma Extreme Couponing nog? Het was de inspiratiebron voor Minke om te gaan besparen. Ze deelt hoe zij gemiddeld 70% korting scoort via haar beste bespaartips.

“Ik heb het financieel best zwaar gehad. Zeker toen mijn vorige relatie, op een nogal vervelende manier, over ging. Het huis en alle lasten die daarbij hoorden, moest ik opeens in mijn eentje betalen. Dat terwijl ik net parttime was gaan werken. Het voelde alsof ik het wiel opnieuw moest uitvinden, ook financieel gezien. Hoe ging ik de eindjes aan elkaar knopen?”

Hoe ging je voor die tijd om met geld?

“Ik was altijd al dol op aanbiedingen en kortingen, maar nu was er opeens ook noodzaak om op die manier geld te besparen. Toen ik op een avond ‘Extreme Couponing’ zat te kijken dacht ik: ‘Dat wil ik ook.’ Ik wil ook gratis boodschappen doen. Dus ging ik op zoek naar acties die me daarbij hielpen. Dit deelde ik dan met vriendinnen, die er ook hun voordeel mee deden. Na een tijdje riepen zij, als ik weer eens met een tip kwam: “Nou, daar heb je Gierige Gerda weer.” Haha. Ik deelde mijn tips ook op Instagram. Dat was meteen een succes. Toen ik een keer geïnterviewd werd voor televisie over mijn bespaartips, kreeg ik zoveel vragen in mijn inbox, dat ik besloot een blog te starten. De naam was meteen duidelijk: Gierige Gerda.”

Maar ehm.. die gratis boodschappen. Kan dat in Nederland?

“Dat is me inderdaad één keer gelukt. Er was ooit een bezorgdienst die vrij veel acties had. Als je slim je boodschappen deed, kon je boodschappen ter waarde van €25 voor €7,50 laten bezorgen. Dat is al een goede deal, natuurlijk. Maar als er spullen niet leverbaar waren, dan ging dat van je eindbedrag af. Door slim bepaalde spullen in mijn digitale winkelmandje te doen, kreeg ik op die manier mijn boodschappen helemaal gratis. Die bezorgdienst bestaat helaas niet meer, anders had ik het nog wel een keer willen proberen. Verder is gratis boodschappen doen in Nederland veel lastiger dan in Amerika. Omdat je aanbiedingen vaak niet naast elkaar kunt gebruiken. Helemaal gratis is dus lastig, maar veel goedkoper kan het zeker wel!”

Welke trucs hebben jou het meeste geld bespaard op de boodschappen?

Dat zijn er drie: 

  • Leg een voorraad aan
    Zie je nou een echt goede actie van een houdbaar product, leg dan een voorraad aan. Shampoo, wasmiddel en tandpasta zijn goede voorbeelden van producten die je toch altijd nodig hebt. En je hoeft echt niet 100 stuks aan te schaffen, maar zo hoef je in ieder geval niet meteen een nieuwe te kopen als het product op is.
  • Weekboodschappen
    Ik blijf het zeggen. Hoe minder vaak je in de supermarkt komt, hoe beter. Je zult zien dat je dan echt geld gaat overhouden. Maak een weekmenu en hou je hieraan. Als je zorgt dat er altijd een maaltijd in de diepvries ligt, kun je jezelf ook wat flexibiliteit permitteren.
  • Gedachteloze uitgaven
    Toen ik vroeger nog dagelijks naar de universiteit ging, kocht ik elke dag een kop koffie met een broodje in de kantine. Net zoals veel mensen die voor hun treinreis een bak koffie halen bij de kiosk. Als je hiervoor een alternatief bedenkt, kun je veel besparen op die uitgaven. Koop bijvoorbeeld een thermosbeker en vul deze thuis met koffie. Beter voor je portemonnee en ook nog eens beter voor het milieu.” 

Wat vind jij nou écht een goede korting? 

“Ik zeg altijd dat alles vanaf 50% korting een beetje interessant wordt, maar het verschilt ook per product. Ik loop allang niet meer hard voor 70% korting op mijn favoriete deodorant, die actie komt elke maand wel een keer terug bij Kruidvat of Trekpleister. Het is dus niet alleen de hoogte van de korting, maar ook de frequentie. Vaatwastabletten voor €0,04 per stuk is echt heel laag en sla ik dus in. Maar soms kan 30% korting op een bepaald product al heel uniek zijn en dan vind ik dat ook een goede aanbieding.

Belangrijk is vooral dat je een product normaal ook zou kopen. Drink je normaal alleen kraanwater, maar koop je nu frisdrank omdat het 60% korting heeft, dan ben je alsnog duurder uit. Drink je normaal eigen merk frisdrank, maar is het A-merk nu met de aanbieding 5 cent goedkoper dan het eigen merk, dan is het inslaan van dat A-merk alsnog winst. Stiekem kunnen al die minuscule bedragen flink oplopen in korting.” 


Wat geef jij tegenwoordig per week uit aan boodschappen? En hoeveel korting scoor je in zo’n week ongeveer?

“Het afgelopen jaar heb ik gemiddeld €55 per week uitgegeven aan boodschappen, inclusief drogisterij en thuisbezorgd/afhaal, voor twee personen. Op mijn supermarkt bon zal de korting je over het algemeen niet stijl achterover doen slaan, hoewel ik ook verse producten graag in de aanbieding koop, zijn die kortingen niet waar ik zo op bespaar. Mijn voorraadkast is waar ik mijn winst haal, die staat vol met producten die ik dagelijks gebruik en waar ik flinke kortingen op heb gekregen. Veel gratis tandenborstels en tandpasta, gratis dagcrème en zelfs gratis full size parfum. Uit mijn laatste berekening kwam dat ik gemiddeld zo’n 71% heb bespaard op mijn voorraad.” 

Is het jouw doel mensen te helpen besparen?

“Zeker. Ik probeer mensen bewust te maken dat veel dingen goedkoper kunnen. We leven in een maatschappij waar je de hele dag verleid wordt aankopen te doen. Om me heen zie ik veel mensen die een goede studie hebben gedaan, een leuke baan hebben en toch worstelen met hun geld. Ze redden het einde van de maand vaak niet. Dat is toch gek.

Als je na je werk de supermarkt in rent om nog snel wat te halen, dan weet je dat je met meer thuiskomst dan je nodig hebt. En dat je daardoor duurder uit bent. Door een weekmenu te maken en één keer in de week boodschappen te doen, voorkom je dit al. Het klinkt misschien suf, maar je houdt op die manier echt veel geld over. Ik vind het leuk om te doen, omdat ik weet dat ik zo geld in mijn zak houd. Ook ik kan het namelijk maar één keer uitgeven.”

Heb jij financiële doelen voor jezelf? 

“Op dit moment wil ik samen met mijn vriend een huis kopen. Daar is geld voor nodig. Op de langere termijn zou ik heel graag financieel onafhankelijk willen zijn. Dus niet meer afhankelijk zijn van een salaris. Helemaal vrij. Ook dat komt niet zomaar aanwaaien, daar moet je dingen voor doen.”

Bedoel je niet, daar moet je dingen voor laten?

“Nee, want in principe laat ik niks wat ik eigenlijk wel zou willen. Maar ik geef mijn geld veel bewuster uit. Ik maak echt andere keuzes dan een tijd geleden. Zo waren we bijvoorbeeld op vakantie in Frankrijk. Omdat we met eigen vervoer gingen en met een grote groep buiten het hoogseizoen, bespaarden we stevig. Daardoor gingen we om de dag wel gewoon lekker uit eten. Dat zijn keuzes. Je kan ook iedere dag uit eten. Of een rondreis door Azië maken. Uiteindelijk bepaal jij waar je geld naartoe gaat. Die controle hebben voelt fijn.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop