Geld besparen vs tijd besparen: zo kies je

Geld besparen is fijn, maar je wilt ook niet dat het teveel tijd kost. Ik vertel welke afweging ik daarin maak en wanneer ik soms toch voor tijd kies.

Ik luisterde een tijdje terug een Amerikaanse podcast over financiën. Het ging over een man die zijn huis aan het verbouwen was. Hij was daar hartstikke druk mee. Hij kocht zelf alle materialen in om geld te besparen. Op een dag reed hij naar een tegelboer een uur van huis. Hij koos daar een prachtige, betaalbare tegel uit voor zijn badkamer. De verkoper vertelde dat die op voorraad was en hij ze zo mee kon nemen. Maar ook dat hij 5% korting op het hele bedrag kreeg als hij lid was van een bepaalde vakbond. Dat was de man, maar hij had zijn pasje niet mee.

Hij stond erop die korting te krijgen en reed naar huis. Een uur heen, even zoeken naar het pasje en weer een uur terug. Het begon al te schemeren tegen de tijd dat hij bij de winkel terug was. Hij kreeg netjes 5% korting over het hele bedrag en reed tevreden met zijn tegels naar huis. Daar waren de klusmannen inmiddels naar huis vertrokken, want de dag was om. ’s Avonds vertelde hij het succesverhaal aan zijn vrouw. Hoe hij toch mooi 5% had bespaard. Zij was niet onder de indruk en vroeg hem wat hij in zijn eigen bedrijf had kunnen verdienen in de 2,5 uur die dat kostte. Hij noemde een bedrag en zij rekende uit dat tijd die hij bezig was geweest voor een beetje korting, dus helemaal niet voordelig was. Tel daarbij op dat de klusmannen ook nog eens niet door konden en wel geld kosten.

Dit is een voorbeeld van hoe besparen en korting je kunnen verblinden voor het feit dat het soms ook veel tijd en moeite kost om deze te krijgen. In het voorbeeld hierboven wordt alleen nog gerekend met de daadwerkelijke kosten van die tijd, als je die werkend door zou brengen. Maar denk ook eens aan het emotionele gewin, als je die tijd bijvoorbeeld met je lief, je kinderen of vrienden door had gebracht. Of de rust die je had kunnen winnen door gewoon op de bank met een kop thee en een tijdschrift te ontspannen.

geld tijd

Geld besparen is fijn en ik hou ervan, maar niet ten koste van alles. Ook tijd is voor mij ontzettend waardevol. Dit is hoe ik persoonlijk mijn afweging maak.

Tip 1

Ik weet ongeveer wat ik in een uur werken kan verdienen. Als je loondienst werkt, kun je dat gewoon opzoeken op je loonstrookje. Werk je voor jezelf dan kun je het ongeveer bedenken, op basis van dan wel een uurtarief of een omzet die je deelt door het aantal uren dat je werkt. Als je weet hoeveel een uur van jouw tijd waard is in geld, kun je afwegingen maken. Ik ga slechts naar één supermarkt iedere week. Ik zou goedkoper uit kunnen zijn als ik bijvoorbeeld drie winkels af zou gaan, maar vind die besparing niet in verhouding met de tijd die het me kost. Snap je? Dit is ook mijn motivatie om een schoonmaakster in te huren. Ten eerste kan zij het véél beter poetsen dan ik, maar ook ligt haar uurtarief lager dan het mijne. Dus dan is mijn keuze snel gemaakt.

Tip 2

Ik denk niet in percentages maar in concrete bedragen. Als ik ergens 10% korting kan krijgen op een tientje, zal ik daar minder voor doen dan als ik 10% korting kan krijgen op een aankoop van duizend euro. Laat je niet gek maken door percentages, maar kijk naar het bedrag dat je echt in je portemonnee houdt wanneer je moeite doet voor een aanbieding.

Tip 3

Sta niet alleen stil bij de tijd die besparen soms kost, maar kijk ook naar de kosten. Ik koop bijvoorbeeld veel spullen tweedehands op Marktplaats en rij daar eigenlijk nooit verder voor dan 15 kilometer. Gewoon omdat ik het anders teveel tijd vind kosten en omdat ik voor de benzine betaal. Ook koop ik eigenlijk nooit spullen tweedehands die ik niet in mijn eigen auto kan vervoeren. Dat betekent namelijk dat ik een busje of aanhanger moet huren, waardoor mijn besparing al zo ongeveer teniet is gedaan. Blijf rekenen en nadenken en laat je niet verblinden door goedkope alternatieven. Neem al je kosten mee en reken dan uit of je nog steeds voordelig uitkomt.

LEES OOK: Zo bepaal jij je uurtarief

Tip 4

Ik ben een sucker voor family time. Ik hou ervan om met mijn kinderen te spelen, met mijn man in het bos te wandelen en om er met zijn allen op uit te gaan. Daar kun je natuurlijk geen prijskaartje op plakken, behalve: onbetaalbaar. In het weekend een halve dag weg zijn om iets met korting te scoren, gebeurt bij mij zelden. Dan moet het wel héél voordelig en interessant zijn en dan probeer ik er nog wat gezelligs van te maken. Dan neem ik bijvoorbeeld één kind mee, smeren we broodjes, en maken we er een uitje van. Quality time: ook onbetaalbaar. Twee vliegen in één klap.

Welke afweging jij maakt tussen geld en tijd is persoonlijk. Dat ga, kan en wil ik niet voor jou bepalen. Realiseer je in ieder geval dat je van geld altijd meer kunt (proberen te) krijgen en van tijd niet. Tja, je kunt natuurlijk gezond leven en bewegen zodat je leven hopelijk langer duurt, maar het is uiteindelijk wat het is. Dat maakt tijd zo ongelooflijk waardevol.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!