Geld uitgeven uit verveling: zo stop je ermee

Geld uitgeven uit verveling. Veel mensen doen het en verpesten daarmee hun mogelijkheden om te sparen. Ik geef je 6 tips om hiermee te stoppen.

Door Renée

Via mijn Instagram-account heb ik veel contact met volgers. Toen ik vroeg hoe het sparen ging, kreeg ik een reactie van een dame die zei dat dat ronduit slecht ging. Ze hield door de corona-maatregelen geld over, want ze kon niet winkelen, geen uitjes doen of uit eten. Maar dat geld dat overbleef, ging er net zo hard weer uit. Ze bestelde maaltijdboxen en cadeautjes voor de kinderen. Ze kocht kleding en sieraden online. Ze zag overal allerlei verleidingen voorbijkomen en stonk erin. Zo gaf ze nu meer geld uit dan ze eerder deed.

Waarom geven we geld uit uit verveling? Ten eerste gewoon om verveling te verdrijven. Omdat we niks anders te doen hebben of niets anders weten te doen. Nu krijgen we van nieuwe dingen kopen ook nog eens een goed gevoel. Een soort high. Een Engels databureau deed er onderzoek naar. 31% van de ondervraagde vrouwen zegt dat ze wel eens winkelen om een beter humeur te krijgen. Meer dan de helft kopen spullen om iets te vieren. We gebruiken consumeren om negatieve gevoelens weg te poetsen. Door die high die nieuwe spullen (even) geven, voelen we ons beter. Eigenlijk zou je je dus af kunnen vragen waardoor je je rot voelt. Wat is het onderliggende gevoel van de behoefte om te gaan shoppen? Wanneer je daarmee dealt, zal de behoefte minder worden. Niet dat iedereen die graag winkelt en koopt nu meteen een psychisch probleem heeft. Zo bedoel ik het helemaal niet. Maar er ligt natuurlijk altijd iets onder. Vroeger winkelde ik om mezelf te belonen voor hard werken, want hard werken deed ik. Pas later merkte ik dat de natuur ingaan veel beter hielp om rustig te worden. Dat dat een veel betere beloning was die ook langer hielp. Ook ontdekte ik dat iets minder hard werken ook bijdroeg, haha.

Toch: hoe hard en goed je ook aan jezelf werkt, veel mensen raken de behoefte om onnodig te consumeren en te kopen nooit kwijt. Dus geef ik je 6 tips om er dan maar mee te dealen.

Tip 1

Schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven waar je je ooit voor inschreef. Tenminste, die van winkels. Die van PorteRenee moet je vooral behouden of je juist inschrijven want die helpt alleen maar om minder te shoppen 🙂 Laat verleidingen niet toe in je leven. Ze stimuleren je alleen maar om meer aankopen te doen, die je eigenlijk niet van plan was te doen. En daar willen we nu juist mee stoppen.

Tip 2

Schrijf je uit bij Groupon of andere deal-sites als dit je zwakke plek is. Prima plek om korting te scoren als je echt bewust naar iets op zoek bent. Maar door lid te worden, krijg je alle aanbiedingen onder je neus. Dat wil je niet. Het zijn alleen maar onnodige verleidingen waar je jezelf aan blootstelt. Weg ermee dus.

Tip 3

Maak online aankopen doen lastiger voor jezelf. Stel een dubbele verificatie in bij een betalingsaccount bijvoorbeeld. Die geeft net een extra drempel om te betalen. Haal de app van de bank van je telefoon af, zodat je dat ouderwetse kastje of een code moet gebruiken om iets te betalen. Zelfde effect. Je wilt een extra tijdbuffer van een paar seconden creëren, waardoor je nog eens nadenkt over wat je nu allemaal in je (digitale) winkelmandje hebt liggen.

Tip 4

Is online shoppen jouw grootste valkuil? Plak dan een sticker op je computer, tablet of telefoon met een tekst die je helpt dat minder te doen. Schrijf er iets op wat je raakt. Bijvoorbeeld: ‘Heb je nou echt nog meer spullen nodig?’ Of ‘Je zou toch niets meer kopen?’ Ook kun je jezelf door de sticker herinneren aan een financieel doel dat je jezelf gesteld hebt, waarbij online shoppen echt niet helpt. Bijvoorbeeld: ‘Je wilt toch op vakantie naar Amerika?’ Iedere euro die in een online winkel uitgeeft kun je niet sparen om dat doel te behalen. (Zie de volgende tip)

Tip 5

Stel jezelf een (financieel) doel. Misschien wil je een bepaald bedrag sparen, een reis maken of een studie volgen die geld kost. Door een doel te hebben voor je geld, laat je het minder makkelijk wegslippen naar andere plekken. Ik neem aan dat je liever je grote doel wilt bereiken, dan dat je weer een paar schoenen koopt. Toch? Maak een plan voor je geld en je zult zien dat het het allerliefst richting dat doel brengt.

Tip 6

Get a hobby! Wanneer de verveling zijn kop opsteekt en je die koop-kriebels voelt, pak je deze hobby op. Ga hardlopen. Ga schilderen op nummer. Punnik een trui voor je oma. Wat dan ook. Doe iets en het liefst iets actiefs waar je je aandacht en concentratie echt bij nodig hebt. Dan zul je zien dat de drang om te kopen verdwijnt.

Tot slot: je mag jezelf ook best af en toe een schop onder je kont geven. Ga voor de spiegel staan en spreek jezelf toe. Kom op. Je bent een volwassen man/vrouw. De wereld is geen snoepwinkel waarin je alles wilt hebben, hebben, hebben. Je weet vanbinnen heus wel dat dat je geen gram gelukkiger gaat maken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop