Het zou je maar gebeuren: je maakt geld over naar een verkeerd rekeningnummer. Het gebeurde Heidi. Foutje bedankt. Hoe voorkom je het en wat doe je als het gebeurt?
Vooral bij grote bedragen ben ik als de dood een fout te maken. Zo moet ik als freelancer vaak geld overmaken naar de Belastingdienst (elk kwartaal btw-aangifte), dat zijn geen lullige bedragen. Dan dubbelcheck ik alles duizend keer. Mijn vriend en ik moeten ook regelmatig een flinke som geld overmaken voor ons nieuwbouwhuis, vanuit ons bouwdepot. Nou, dan staat het zweet wel even in mijn handen en blijf ik checken of het klopt.
Geld verkeerd overgemaakt
Dat het ook écht mis kan gaan, bewijst het verhaal van Heidi. Zij verloor € 2.260 doordat ze geld naar de verkeerde rekening had overgemaakt.
Heidi wilde het bedrag overmaken aan de Belastingdienst, maar typte per ongeluk één cijfertje verkeerd in. En toen stond het ineens op iemands persoonlijke bankrekeningnummer. Ze nam contact op met de bank, maar die kon niet helpen. Dus belde ze zelf de persoon op die haar geld had gekregen. “Hij gaf eerlijk toe dat hij het geld had ontvangen, maar toen ik hem vroeg om het terug te storten, weigerde hij”, vertelt ze aan de krant. Lekker dan.
Met wat dreigende taal – een deurwaarder en juridische stappen – haalde ze de ontvanger uiteindelijk toch over. Eind goed, al goed dus.
Maar tóch. Dit bewijst dat het vreselijk mis kan gaan als je een foutje maakt. Dat wil je natuurlijk niet. Gelukkig hebben we wat tips en geruststellende feitjes.
Geld overgemaakt naar een rekeningnummer dat niet bestaat
Dit is misschien nog wel de minst erge fout die je kunt maken. Het geld wordt namelijk automatisch teruggestort als je het hebt overgemaakt naar een niet-bestaand rekeningnummer. Tenminste, als het om een Nederlands rekeningnummer gaat. Het kan wel een paar dagen duren. Bij sommige banken zal dit überhaupt niet lukken trouwens, omdat je bij het overboeken dan een melding krijgt dat het nummer niet bestaat.
Geld overgemaakt naar iemand die je kent
Helaas kan de bank het geld niet op magische wijze weer op jouw rekening stortten. Je moet het dus zelf regelen. Als je iemand kent is een Tikkie of betaalverzoek het handigst. Check wel altijd goed dat de betaalgegevens kloppen. Dit soort verzoeken of QR-codes worden ook wel gebruikt door oplichters.
Geld overgemaakt aan iemand die je niet kent
Dan breekt het zweet je waarschijnlijk uit, want hoe ga je met die persoon in contact komen? ING Bank heeft een tip. Maak een cent over naar het rekeningnummer en zet in de omschrijving dat je een fout hebt gemaakt en vraag of de ander het geld terugboekt. Werkt dit niet? Neem dan contact op met je bank. Die kan het geld niet voor je terughalen, maar kan misschien wel met je meedenken.
Vraag hulp via je rechtsbijstandverzekering
De ontvanger is verplicht het geld terug te storten. Maar goed, als-ie dat niet wil, ben je de pineut. Een rechtsbijstandsverzekering kan dan helpen. In sommige gevallen vergoedt zo’n verzekering zelfs het bedrag, legt Independer uit.
Voorkom dat je geld naar verkeerde rekeningnummer overmaakt
Natuurlijk wil je liever voorkomen dat het misgaat. Het is een open deur, maar de beste tip is: check en dubbelcheck het IBAN. Zeker als het om grotere bedragen gaat.
Gelukkig hebben steeds meer banken een IBAN-Naam Check. De bank checkt dan tijdens het overboeken of de naam van de rekeninghouder overeenkomt met het nummer. Door deze check krijg je voor het overboeken een melding als naam en rekeningnummer niet hetzelfde zijn. Helaas is het niet helemaal waterdicht, dus blijf vooral dubbelchecken.