Geld besparen als single? Vijf tips speciaal voor jou

Het leven is duur, maar voor singles vaak nog nèt een tikkeltje duurder. Niemand om de kosten mee te delen en niemand om in de winter tegenaan te kruipen om energiekosten te besparen. Dus, hoog tijd voor de handige tips van Joni om te besparen als single.

Zo’n zeven jaar geleden nam ik afscheid van mijn leven als single. Ik kwam als single maar net aan rond. Toegegeven, dat kwam waarschijnlijk ook door mijn veel te lage salaris en iets te dure appartement in Den Haag. De eerste keer dat de aanslag van de gemeentelijke belastingen op de deurmat lag, belde ik mijn ouders. Ik dacht dat het een phishingbrief was. Helaas was het echt. 

Met pijn en moeite betaalde ik de rekening. Vanaf dat moment besloot ik te bouwen aan een buffer, om zo alle (onverwachte) kosten als single te kunnen betalen. Je moet het toch alleen zien te rooien. Inmiddels heb ik al heel wat jaren een relatie, maar ik deel mijn tips uit mijn singles-tijd graag met je. 

Besparen als single? Leen en ruil spullen 

Waarom een boormachine kopen als je buurman er ook een heeft? Dat geldt niet alleen voor een boormachine, maar voor veel meer (huishoudelijke) apparatuur. Door spullen te lenen, bespaar je geld. Een bijkomend voordeel: als je zelf niet zo handig bent, kun je meteen even hulp vragen om dat plankje recht op te hangen. Kan die persoon ook meteen de waterpas meenemen, hoef je die ook niet meer te kopen. En nog een voordeel: door spullen te lenen, bespaar je niet alleen geld, maar ook het milieu!

Ken je het platform Peerby al? Via het platform leen en ruil je gemakkelijk spullen met je buurt, soms tegen een kleine vergoeding. Mocht je zelf nou iets te leen hebben, zoals een camera, mixer of klapstoel, gooi het er ook op om de deeleconomie te stimuleren en misschien nog wat bij te verdienen. Win-win toch?

Deel abonnementen met anderen

Zet eens al je abonnementen op een rij, zoals je sport-, Netflix-, Spotify- en telefoonabonnement. Alles bij elkaar kan het je maandelijks tientallen tot wel meer dan honderd euro kosten. En je moet ze allemaal solo betalen. Daar gaan we wat aan doen. Je hoeft niet meteen alle abonnementen op te zeggen, het toverwoord is: delen! Je hebt dan misschien geen partner, maar hopelijk wel vrienden en familie. Je kunt natuurlijk je bestaande abonnement delen, maar ook overstappen op een familie abonnement. Dan gaan je kosten iets omhoog, krijg je meerdere inloggegevens, maar betaal je per persoon minder. 

Of wat dacht je bijvoorbeeld van het delen van je sportabonnement van bijvoorbeeld Basic Fit? Ja, dat bestaat. Je betaalt € 30, deelt een abonnement en kunt de kosten dus splitten.

Soms is opzeggen wel beter dan delen. Kijk eens kritisch naar je abonnementen en zeg de abo’s op waar je toch niet zoveel mee doet. Zo heb ik laatst mijn tv-abonnement opgezegd. Ik keek alleen het nieuws en sporadisch een programma. Scheelt toch weer wat per maand en tegenwoordig kun je bijna alles via een app of online wel terugkijken.

Ga vaker eten bij familie (en vrienden)

Om wat geld te besparen als single kun je, bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks, bij je familie gaan eten. Samen eten is niet alleen fijn om wat geld (en tijd) te besparen, maar het is ook ontzettend gezellig. Het grote voordeel van eten bij familie is dat je geen Tikkie krijgt voor de gemaakte kosten (tenminste… als het goed is). Als je bij vrienden gaat eten, kan het voorkomen dat je betaalt voor de boodschappen. Uiteindelijk zal dat ook nooit het gehele bedrag zijn, dus is eten bij vrienden natuurlijk nog goedkoper dan elke keer voor jezelf koken. En zijn er kliekjes over? Vraag ze mee! Dat deed ik toen ik single was en eigenlijk nu nog steeds. Bespaart niet alleen geld, maar voorkomt ook voedselverspilling.

Via het platform Thuisgekookt.nl bestel je maaltijden voor een klein bedrag, gemaakt door een thuiskok uit de buurt. Extra voordeel: je leert zo jouw buurt (nog) beter kennen. Het platform biedt een extra uitkomst voor mensen in een kwetsbare situatie.

Makkelijke gerechten met weinig ingrediënten

Als je voor jezelf kookt, kies dan voor maaltijden die lekker en gezond zijn, maar die weinig ingrediënten bevatten. Denk bijvoorbeeld aan shakshuka, quiche, soep, pasta, kip met wokgroente of een pizzawrap. Bij ChicksLoveFood of Lekker & Simpel vind je genoeg voedzame recepten met weinig ingrediënten. Zo bespaar je geld, maar eet je toch fatsoenlijk. Maak de porties meteen groter, zodat je extra hebt voor de dag erna of vries de leftovers in.

Auto nodig? Carpoolen maar!

Een auto kopen of leasen is voor een eenpersoonshuishouden een flinke kostenpost. Dan nog maar te zwijgen over de kosten voor brandstof die je in je eentje mag betalen. Reizen met het openbaar vervoer is in de meeste gevallen niet eens goedkoper dan een autorit. Daarnaast zijn er tegenwoordig deelauto’s, maar ook die zijn soms erg prijzig. Wat moet je dan als je een afspraak hebt of naar kantoor moet? Vraag eens rond bij je familie, vrienden, kennissen of buurtgenoten of zij toevallig dezelfde kant op moeten. Oftewel: maak gebruik van het ‘ouderwetse’ carpoolen. Niemand die jouw kant op gaat? Kijk dan bij een deelplatform als BlaBlaCar

Besparen single: meer leuke dingen doen

Door met deze bespaartips voor singles aan de slag te gaan, kun je direct  geld besparen. Met dat geld kun je veel leuke dingen doen. Of spaar het bedrag in een apart potje voor onverwachte uitgaven.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek