Geef jij meer of minder uit aan boodschappen dan anderen?

Je hebt het idee dat je veel uitgeeft aan boodschappen. Maar is dat wel zo? Ontdek het door jouw uitgaven te vergelijken met die van soortgelijke huishoudens. Renée legt uit hoe je dat doet.

Ik kijk in de supermarkt altijd naar de mensen voor me in de rij. Wat kopen zij? En vooral: hoeveel rekenen ze af? Het is een beetje een guilty pleasure. En als je me er in het echt mee confronteert, zal ik zeker ontkennen. Het zegt ook zo weinig, want ik heb geen idee voor wie zij boodschappen doen. Een heel gezin? Twee personen of één? 

Nuttiger is het om je boodschappenbudget te vergelijken met huishoudens die ongeveer hetzelfde zijn samengesteld. Bestaande uit evenveel mensen, evenveel kinderen en ongeveer van dezelfde leeftijd. Zo kun je achterhalen of jij meer of misschien wel minder uitgeeft aan boodschappen dan andere mensen in een soortgelijke situatie. 

Hoe doe je dat?  

Je downloadt de gratis Grip app. Die vind je gewoon in de App Store of Play Store. Hieronder zie je een plaatje van hoe dat eruit ziet.

Downloaden maar.

Volg de instructies en koppel je bankrekening(en) aan de app. De Grip app is ontwikkeld door ABN AMRO en moet aan strenge wetgeving voldoen, dus de veiligheid is gewaarborgd. Je kunt ‘m gebruiken als klant van bijna alle Nederlandse banken. 

Na het koppelen zet de app je uitgaven automatisch in categorieën, zoals boodschappen.

Stap voor stap

Onder het kopje Inzichten vind je het Boodschappenhulpje. Dat is de functie die je laat zien of jij buitensporig veel geld uitgeeft aan boodschappen of dat het reuze meevalt. 

Vul de vragen in over jouw gezinssamenstelling, leeftijd en netto inkomen en druk op Vergelijk. In het volgende scherm zie je jouw uitgaven vergeleken met wat andere soortgelijke huishoudens per maand uitgeven.

Budget stellen

Zit je ver boven dat gemiddelde? Mooie uitdaging om dat bedrag naar beneden te brengen, zodat je meer kunt sparen. Maak in dit scherm meteen een budget aan voor boodschappen. Je weet nu ongeveer wat passend is voor jouw huishouden. Als je nu €500 uitgeeft terwijl €400 gemiddeld is, zet je budget dan eerst eens op 450. Dan kun je je budget daarna altijd nog eens met €50 verlagen. Daag jezelf uit maar doe het in stapjes om het leuk te houden.

In je startscherm van Grip zie je meteen hoe het met je budgetten gaat. Groen betekent dat je nog binnen je budget bent, rood betekent er overheen. En als je je pushberichten aanzet in de instellingen, krijg je berichten in de trant van: ‘Goed bezig,’ of ‘Je gaat bijna over je budget heen.” Verandering komt niet overnight. Een beetje aanmoediging en een vinger aan de pols is alleen maar fijn. Bedenk jij maar alvast wat je met het geld gaat doen, dat je straks weet te besparen.

Dit artikel is een samenwerking met Grip. De inhoud is 100% PorteRenee 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop