5 tips: Help mijn partner heeft een gat in de hand

De een wil geld uitgeven en heeft een gat in de hand, de ander wil sparen. Wanneer de neuzen over financiën niet dezelfde kant op staan, is dat lastig. Op deze 5 manieren van Renée krijg je de gezamenlijke financiën toch op orde.

Ik had ooit een vriend die geld uitgaf alsof het water was. Wilde hij een nieuwe tv, dan stond die er morgen. Gingen we een dagje winkelen, dan kocht hij nóg drie spijkerbroeken terwijl hij er al twintig had. Dat soort taferelen. En ik maar keurig sparen. Je wordt er bijna een beetje moedeloos van, want wanneer je samen een grote uitgave wilt doen, heeft meneer ineens geen geld. Ik heb dus volop ervaring met de situatie en geef vijf tips die je helpen financieel op één lijn te komen.

Communiceer als een team

Probeer niet te oordelen over de uitgaven van de ander, maar maak het wel bespreekbaar. Hoewel het misschien voelt alsof je tegenover elkaar staat, moet je vooral niet zo communiceren. Bespreek het als een team. Luister naar elkaar en vertel ook waarom jij sparen echt belangrijk vindt. Probeer dit gesprek zo kalm en objectief mogelijk te voeren, zonder te veel emoties toe te laten. Je wilt een ruzie uiteraard voorkomen, dus haal geen oude koeien uit de sloot en maak geen verwijten. Bespreek jullie gevoelens bij geld, jullie ideeën over de toekomst, wat lastig is en wat juist fijn. Altijd vanuit het positieve dus. Op zoek naar de zaken waar jullie het over eens kunnen worden.

Bespreek jullie gezamenlijke doelen

Jullie zijn het over een hoop niet eens, maar jullie hebben vast ook gezamenlijke doelen om naartoe te werken. Staat er bijvoorbeeld een nieuwe keuken op de verlanglijst? Daar moet wel voor gespaard worden. Maak een overzicht van wat dit gaat kosten en hoe lang jullie hiervoor moeten sparen. Op deze manier wordt het doel inzichtelijk, waardoor jullie beiden beseffen wat ervoor nodig is om dit te bereiken. Dit kan je partner over de streep trekken om voorlopig even wat minder geld uit te geven.

Maak een huishoudboekje per persoon

Ik durf het gewoon te zeggen: ik ben heel erg fan van huishoudboekjes. Ik houd zelf al jaren elke maand mijn uitgaven bij, plus de groei van mijn spaarrekening. Als je je partner weet te overtuigen dit ook te gaan doen, is dat geweldig. Zo krijgt hij of zij overzicht in hoeveel geld ‘ie eigenlijk uitgeeft en waaraan. Dat is wat je wilt. Wedden dat je lief schrikt en best wat wil gaan veranderen?

Gat in de hand? Kijk en leer

Als je een partner hebt die het nut van sparen niet zo inziet, kun je dit het beste overbrengen door het goede voorbeeld te geven. Toen ik op mijn 24e mijn eerste, eigen auto kocht (en deze in één keer kon pinnen) was mijn vriend toch wel eventjes jaloers. Ik zag hem denken: “Wanneer je spaart, kun je dat dus gewoon doen.” Tenminste, ik hoop dat hij dit dacht. Hierdoor werd hij zelf ook wat zuiniger, omdat hij dit ook wel wilde bereiken.

Tijd is geld

Stel je verwachtingen bij. Als jij vandaag een gesprek met je partner hebt over geld, gaat hij of zij het niet vanaf morgen ineens allemaal anders doen. Een nieuwe levensstijl of gewoonte aanleren kost tijd. Een grootschalig wetenschappelijk onderzoek in Engeland toonde aan dat het aanleren van een nieuwe gewoonte gemiddeld 66 dagen kost. Vergelijk het met stoppen met roken of diëten, dit zal ook niet vanaf dag 1 perfect gaan. Wees dus geduldig met je partner en maak er niet steeds een punt van als hij of zij weer iets ‘onnodigs’ gekocht heeft (in jouw ogen!). Anders durft hij of zij straks de aankopen niet meer aan je te laten zien en ben je nog verder van je doel.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop