Gasprijzen door het dak: dit doet Renée om minder gas te gebruiken

Ben je ook zo geschrokken van die torenhoge gasprijzen, waardoor de energierekening omhoog knalt? Renée wel. Dus gaat ze fanatiek aan de slag met het verlagen van haar gasverbruik.

Via Instagram krijg ik elke dag DM’s van volgers. De afgelopen weken gingen veel daarvan over de energierekening. Soms heel schrijnende verhalen. Van mensen die dikke pech hadden, waarvan hun energiecontract net afliep toen de prijzen op het hoogste punt stonden. Waardoor ze hun energierekening met honderden euro’s per maand omhoog zagen gaan. Zuur als je het kan betalen, maar onoverkomelijk wanneer je al krap zat. Ik vind het heel heftig om dit in Nederland te zien gebeuren. Dat zoiets essentieels als verwarming een kostenpost wordt die als een molensteen om je nek kan hangen.

Gasprijzen nooit meer zo laag

We wachten massaal op lagere prijzen, maar waarschijnlijk wordt gas nooit meer zo goedkoop als het ooit was. Dat heeft te maken met de winning ervan, met de belasting van het milieu, met maatregelen die genomen worden om de aarde te sparen. Dus besloten wij thuis: we willen ons inzetten om minder gas te gebruiken. 

Een complete verbouwing om ons huis van het gas af te halen, zit er nu niet in. Bovendien: de vloer is net dicht. Tja, als ik weet wat ik nu weet, had ik tijdens de verbouwing hier meer werk van gemaakt. Maar wat is geweest, is geweest. We kijken vooruit. 

Dit doen wij om ons gasverbruik drastisch te verminderen:

  1. Het begint allemaal met ons eigen gebruik. Een beter milieu én een lagere energierekening beginnen bij jezelf. Dus is de verwarming bij ons structureel verlaagd naar 18,5 graden. We hebben al vloerverwarming, dus laten we de thermostaat met rust. Heeft iemand het koud? Dan pak je maar een warme trui of een dekentje. Of je gaat even iets actiefs doen. Heel normaal, denk ik.

    Wij douchten al nooit lang, maar kiezen nu ook voor minder heet water. De tijden waarin ik rood geblakerd de douchecel uitkwam, zijn voorbij. Mijn jaar staat in het teken van werken aan mijn gezondheid, dus kies ik voor lauw water en daarna koud afdouchen. Gezond en het bespaart gas.
  2. We kijken voorzichtig naar een hybride warmtepomp. Die kan elektrisch verwarmen en – als dat nodig is – springt de ouderwetse cv-ketel bij om gas in te zetten om de boel warm te krijgen. Zo weet je zeker dat je het binnen altijd warm genoeg hebt, ook als het buiten écht koud is. Maar laten we wel wezen, zo vaak gebeurt dat niet, toch? Wij wonen in een jaren ‘30 woning waarin de isolatie niet geweldig is. Om de hybride warmtepomp goed te laten werken, is dat wel nodig. En dat brengt ons bij punt 3.
  3. Isolatie. Wij hebben al dakisolatie en vloerisolatie. Toch kan het nog beter. Aan de achterkant van ons huis hebben we een wand die volledig bestaat uit ramen en kozijnen. Deze is geplaatst door een vorige eigenaar en zo lek als een mandje. We gaan deze wand na laten kijken. Kunnen we het glas vervangen? De deuren beter stellen? Dit zal zeker helpen om minder kou binnen te krijgen.
  4. De verwarming in de slaapkamer staat tegenwoordig structureel uit. Alleen als het vriest draai ik ze een beetje open. Ik vind het heerlijk om in een koude slaapkamer onder een warm en dik dekbed te kruipen. Lekker je voeten even warmen aan je lief (die is daar overigens minder fan van.) En minder kamers verwarmen scheelt ook in je gasverbruik.

Dit jaar is een jaar waarin iedereen op zijn of haar energiegebruik zal moeten letten, wil je geen giga rekening krijgen. Het is vervelend maar waar. En waarschijnlijk gaat die situatie niet zomaar voorbij. We blijven hier op PorteRenee tips en tricks delen om je daarbij te helpen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop