Stop voedselverspilling: zo gooi je geen eten (en geld) meer weg

De boodschappenprijzen blijven maar stijgen en aan de andere kant gooien we nog zoveel eten weg. Zonde. Want het is niet alleen eten wat in je prullenbak belandt, maar ook geld!

door Minke

Voedselverspilling , daar doe ik niet aan. Ik ga ook pas weer naar de winkel als ik echt niks meer kan maken met de inhoud van mijn koelkast. Dat terwijl ik een paar jaar geleden echt wel veel weggooide. In Nederland eindigt er anno 2022 zo’n 35 kilo eetbaar voedsel per persoon per jaar in de kliko. En dat is alleen nog maar wat er door de consument, thuis, wordt verspild. Slechts ¼ van de totale voedselverspilling in Nederland. Tijd dus om daar wat aan te doen. 

1. Koop alleen producten waar je al een plan voor hebt

Ga niet zonder weekmenu en boodschappenlijst naar de winkel. Dat helpt namelijk niet alleen bij besparen, maar ook bij het voorkomen van voedselverspilling. Eigenlijk gaan die twee hand-in-hand. Plan je maaltijden. Hoeveel van een ingrediënt moet je kopen en hoeveel heb je nodig voor je gerecht? Heb je over? Plan daar later die week dan een gerecht mee (kan ook voor lunch of snack zijn). Koop niets zonder plan en met de gedachte ‘dat gaat wel op.’ Dat gaat misschien meestal vaak goed, maar die keren dat het toch niet op gaat is het weggegooid geld én verspilling van het eten. 

2. Gebruik je vriezer 

Krijg je (onverwacht) je boodschappen toch niet op voordat ze rijp zijn voor de kliko? Vries ze dan in! Bijna alle verse producten zijn in te vriezen. Alleen producten die je normaal vooral rauw eet zijn minder geschikt, denk dan bijvoorbeeld aan komkommer of sla. Belangrijk om in je achterhoofd te houden: laat vlees ontdooien voor je het gebruikt, maar groenten juist niet. Bij fruit ligt het een beetje aan het recept. Googelen en gewoon proberen hebben mij het meeste opgeleverd qua kennis die ik nu heb over het gebruik van mijn diepvries én mijn eigen voorkeuren daarin. Want waar ik gruwel van ingevroren pasta, rijst en aardappelen, zijn er genoeg mensen die er bij zweren. Gebruik je voor een recept maar de helft van de ingrediënten? Maak dan eens een dubbele hoeveelheid en vries de helft in. Dit voorkomt niet alleen voedselverspilling, het zorgt ook dat je op een luie of drukke dag niet zo vlug naar Thuisbezorgd zal grijpen. 

3. Kijk niet alleen naar de datum op de verpakking 

Op een verpakking kunnen twee data staan. Je hebt de ‘tenminste houdbaar tot’- datum en de ‘te gebruiken tot’- datum. Het verschil tussen die twee is belangrijk om in je achterhoofd te houden. Voor vlees, vis en verse kant-en-klaar maaltijden geldt dat de datum een ‘te gebruiken tot’ datum is. Als je product over de datum gaat kan je er ziek van worden. Bij een ‘tenminste houdbaar tot’ datum, die op verreweg de meeste producten staat, is het beter om gewoon op je zintuigen te vertrouwen. Kijk of het product er nog goed uitziet, check of het nog goed ruikt en als dat allemaal oké is kun je het proeven. Eieren kun je nog makkelijk een week of twee na de datum gebruiken. Door ze in een glas water te leggen kun je zien of het ei nog bruikbaar is. Hoe beter het ei op de bodem van je glas blijft liggen, hoe verser het is. Gaat het drijven? Gooi het dan maar vlug weg. Is je melk over de datum en een beetje zuur? Geen probleem; dit is misschien niet meer lekker om zo te drinken, maar je kan er nog wel een roomsaus mee maken. Koffie, thee, droge pasta en rijst gaan eigenlijk helemaal niet over de datum. Producten als gist verliezen dan wel weer hun werking na de datum, maar je kunt ze in principe nog wel gewoon gebruiken. 

4. Kies in de winkel voor producten op de datum

Steeds meer winkels prijzen hun producten af op de laatste houdbaarheidsdatum. Deze zijn nog prima te eten en in te vriezen, maar moeten aan het einde van de dag wel weggegooid worden door de winkel. Het bespaart je dus best veel geld door te shoppen voor dingen die je direct opeet of kunt invriezen. Je zou ook eens gebruik kunnen maken van Too Good To Go. Via een app koop je een dan een zogenaamde Magic Box bij een van de deelnemende winkels, restaurants of speciaalzaken. Zij vullen deze ‘box’ met producten die anders weggegooid zouden worden. Bij supermarkten zijn het vaak de producten op de uiterste verkoopdag en bij restaurants gerechten die niet verkocht zijn. Het is altijd een verrassing en een deel van de lol zit er dus in dat je niet weet wat je zal krijgen. Het is in ieder geval een besparing omdat je niet altijd krijgt wat je normaal ook zou kopen, maar het helpt wel tegen voedselverspilling! Wel op tijd opeten, verwerken of invriezen.

5. Trek er soep van  

Ook met schillen, kontjes, botjes en andere stukjes kan je nog heel erg nuttige dingen doen. Bewaar deze dingen, kan prima bij elkaar, in je vriezer en maak er eens in de zoveel tijd je eigen bouillon van. Deze kun je dan ook weer invriezen als ijsklontjes en steeds eentje pakken om je eten op smaak te brengen. Ga je soep maken? Kijk nog even in de koelkast welke groente bijna weggegooid moeten worden. Google staat vol met de beste recepten om zelf bouillon te maken, afhankelijk van de producten die je hebt verzameld. 

Zoals ik al vertelde ga ik zelf pas naar de supermarkt als ik niks meer kan maken met wat ik nog in mijn koelkast heb. Vaak rek ik het dan zelfs nog 1 of 2 dagen met de inhoud van mijn vriezer. Zo kan ik 10 tot 14 dagen zonder bezoek aan de supermarkt. Voedselverspilling tegengaan is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu en kan nog leuk zijn ook,

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek