FIRO: niet op je 67e met pensioen maar lekker vaak met tussenpensioen

Waarom moet je tot je 67e wachten om de vrijheid van je pensioen te ervaren? Steeds meer mensen gaan voor FIRO: Financial Independence, Retire Often. Dus af en toe even met tussenpensioen. Renée legt uit hoe je dat bereikt.

Een paar jaar geleden stond het internet vol met de term FIRE. De afkorting staat voor Financial Independence Retire Early. Het doel is om op relatief jonge leeftijd een spaarpot te hebben opgebouwd, waarvan je de rest van je leven kan leven. Je inkomen is het rendement van het geld dat je hebt belegd. Wil je weten hoeveel geld je daarvoor nodig hebt? Vul dan Vul de Fire Calculator van Meesman in, de beleggingspartij waar wij ook voor onze FIRE-pot beleggen.

Tussenpensioen

“Maar wat nou als je voor je pensioen onder een bus terechtkomt?” Die vraag krijgen wij wel eens als we vertellen of schrijven over sparen en beleggen. Als je niet te lang wilt wachten op dat pensioen, kun je in plaats van voor FIRE ook kiezen voor FIRO.

FIRO staat voor Financial Independence, Retire Often. Het doel is niet om zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan, maar om lekker vaak een tussenpensioen te nemen. Een jaar naar Thailand of een paar maanden thuis fijn bijkomen van een drukke periode. Het kan allemaal!

Ooit zag ik een documentaire over te vroeg geboren baby’s in een derdewereldland, die warm gehouden moesten vanwege het gebrek aan couveuses. Er waren vrijwilligers die twee baby’s tegelijk tegen aan de borst hielden om de baby’s warm te houden. Ik riep meteen: dat wil ik doen. Als mijn eigen kinderen groot genoeg zijn, wil ik er een jaartje tussenuit om zoiets voor die baby’s te kunnen betekenen. Daar hoef ik toch niet tot mijn 69e mee te wachten?

Voordelen FIRO

Wat zijn de voordelen van FIRO?
1. Je kan nog lekker van alles doen op een jongere leeftijd.
2. Je spaardoelen zijn behapbaar.

Om FIRE te zijn heb je 25x je jaaruitgaven nodig. Dat is best een immens bedrag. Het kost nu eenmaal een hoop geld om nooit meer te hoeven werken. Voor FIRO is minder geld nodig. Als jij er twee jaar tussenuit wilt voor een wereldreis, heb je daar een x bedrag voor nodig. Ik noem maar wat: € 30.000. Nog steeds een flink bedrag, maar het voelt wel haalbaar.

Andere aanpak

Wil je een spaardoel voor de korte termijn bereiken? Dan is beleggen wat mij betreft niet de juiste manier. Beleggen is iets wat je doet met een horizon van minstens 10 jaar. Je zal maar net lekker bezig zijn met beleggen en de beurs stort in. Als je dan geen tijd hebt om te wachten op betere tijden, kun je een deel van je inleg verliezen. Dat is zonde! Dus wil je over twee of drie jaar al met tussenpensioen? Ga dan lekker ouderwets sparen, of zet je geld tegen (iets) meer rente vast in een deposito. Stel jezelf wel een duidelijk doel en maak een kostenplaatje van wat jouw tussenpensioen gaat kosten. Het nadeel is nu wel – met een spaarrente van zo’n 0% – dat je geen rendement maakt op je spaarpot. Je krijgt geen euro cadeau van de bank. Maar als je je tussenpensioen goed besteedt, krijg je er een hoop mooie herinneringen voor terug.

Financieel vlammen

Kun je wel wachten tot je 50e of 55e tot je met pensioen gaat? Dat is dat zeker mogelijk. Als je nog 20, 25 of misschien zelfs 30 jaar te gaan hebt tot dat moment, kun je tot het zover is een flinke pot opbouwen met indexbeleggen. Hoe wij dat doen? Wij hebben gekozen voor indexbeleggen, waarbij je je inleg over verschillende aandelen in een indexfonds spreidt. Wij beleggen in een indexfonds met ruim 6.000 verschillende aandelen, waar onze inleg dus over verdeeld wordt. Zo beperkt je het risico dat beleggen met zich meebrengt. We hebben het onszelf nog makkelijker gemaakt door elke maand een vast bedrag in te leggen. Dit wordt automatisch van onze rekening afgeschreven en ingelegd in het indexfonds. Door elke maand in te leggen koop je soms tegen een wat hogere en soms tegen een wat lagere prijs. Dat is ook spreiding. De spreiding zit ook in de locatie van de bedrijven waar je in belegt. Dus deels Amerika, deels Europa, deel ontwikkelde landen, deels opkomende landen. En dan spreiden we ook nog door in verschillende branches te investeren. Dit zoeken we niet zelf uit. Dit heeft Meesman al voor ons gedaan met het Aandelen Wereldwijd Totaal Fonds.

Snorkelen op de Malediven

Wij zijn zelf op weg naar FIRE, maar ook door FIRO voel ik me erg aangetrokken. Kleine kinderen hebben maakt het lastiger om zomaar een jaartje weg te gaan. Het leerplichtsysteem zit dan flink in de weg. Maar ook een paar maanden kan geweldig zijn, net als een lange reis wanneer de kinderen groter zijn. Ik zie ons al helemaal met zijn vieren door Tokio fietsen of snorkelen op de Malediven. Nog even doorgaan met beleggen voordat het zover is, maar het komt wel in zicht.  

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’