Zo houd je eten en drinken voor Sinterklaas betaalbaar

Pakjesavond betaalbaar houden? Je kunt besparen op eten en drinken zonder in te leveren op hoeveel je koopt of hoe lekker het is. Boodschappenexpert Minke geeft tips.

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. Deze keer gaat de vraag over pakjesavond.

Vraag van deze week: “5 december komt er weer aan. De cadeautjes zijn al duur genoeg. Hoe houd ik de rest betaalbaar?”

Antwoord van Minke: “Dit jaar valt Sinterklaas op een zaterdag, dus veel mensen zullen het op de dag zelf vieren, ook mensen die het geheim van Sinterklaas al kennen. Als je het toch later viert is het wellicht een idee om pas na 5 december te gaan shoppen voor pepernoten, letters, ander Sinterklaas snoep en wellicht ook inpakpapier. Meestal wordt het met minstens 35%, maar meestal met 50% afgeprijsd en dat scheelt natuurlijk heel veel. Ik heb in de afgelopen jaren nog niet meegemaakt dat ik iets niet kon kopen wat onmisbaar was, de meeste winkels hebben voorraad zat. 

CHECK OOK: De PorteRenee Boodschappencursus met daarin ook super lekkere recepten

Sla het avondeten vooral niet over

Je kunt, ook met Sinterklaas, niet alleen op snoep leven. Al zouden veel kinderen dat natuurlijk wel het liefste doen. Gelukkig is Sinterklaas een goede reden om het favoriete eten van de kinderen te eten en misschien een extra feestelijke maaltijd. Ik denk dat er bij veel mensen gourmet op het menu staat en daar zal ik zo wat tips voor geven. Maar een budgetvriendelijke Sinterklaas maaltijd is soep met pannenkoeken. Als je zelf soep maakt en zelf de pannenkoeken bakt kun je voor minder dan €1,00 klaar zijn per persoon. Ook makkelijk voor als je met meerdere personen bent. Ook quiche is een lekker budgetproof gerecht voor als je met meer mensen bent, maar wellicht minder populair bij de jongsten uit het gezelschap. 

Besparen op gourmetten

Zoals ik al zei denk ik dat bij veruit de meeste mensen gegourmet zal worden met Sinterklaas. Ook bij mij thuis was dit altijd vaste prik. Al vroeg in november vullen de schappen van de supermarkten met speciale gourmet producten. Als je ook maar een beetje wil besparen op je gourmet, laat deze spullen dan links liggen. Door zelf je vlees en groenten te snijden kun je zo al de helft besparen. Als je zorgt dat je het vlees in de aanloop naar Sinterklaas ‘verzamelt’ met acties en door producten met weggooien-is-zonde stickers vast in je vriezer te leggen kun je nog extra besparen. Trouwens ook voor de vegetariërs is er te besparen door zelf aan de slag te gaan. Je kunt grotere burgers in stukjes snijden, maar ook zelf burgertjes maken van bonen of falafel van kikkererwten. Of stukjes tofu of tempeh op verschillende wijzen marineren om zo een beetje variatie te hebben. 

LEES OOK: Dit gemeenschappelijk doel is het beste sinterkerst-cadeau

Sinterklaasavond eten betaalbaar

Besparen op drinken

Ook voor drank, zowel alcoholisch als alcoholvrij, raad ik je aan om alvast in de aanloop naar Sinterklaas de aanbiedingen in de gaten te houden. Bijvoorbeeld chocolademelk, iets waarvan ik me goed kan voorstellen dat mensen daar enkel het A-merk van willen. Ook wijn en bier kun je beter kopen als het in de aanbieding is dan als je het nodig hebt. Als je een goede aanbieding ziet (50% of meer korting dus) koop dan ook vast je drinken voor kerst, dan hoef je je daar in elk geval niet meer druk om te maken. 

Lees hier alle vragen aan Minke

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop