“Miskoop? Ja, een kopje chocolademelk van dertig euro”

Tess (22) studeert, maakt duurzame keuzes in haar uitgaven en heeft een lekker bedrag op haar spaarrekening staan. Kijk mee in haar kasboekje in deze aflevering van Waar Doet Ze Het Van.

Je bent student en hebt geen studieschuld. Blij zeker?

“Ik voel me zeker bevoorrecht en besef goed dat de meeste studenten moeten lenen. Mijn ouders betalen mijn collegegeld en zorgverzekering. Daarnaast storten ze iedere maand nog een gift van €550. En ik werk naast mijn studie. Als marketingcommunicatiemedewerker, tekstschrijver en ik help op school. Het is overigens niet zo dat ik het geld over de balk smijt. Ik geef bewust uit en spaar ook bewust.”

Waar spaar je voor?

“Ik heb twee spaarrekeningen. Eentje voor vakantie en een voor mijn nieuwe huis. Mijn vriend en ik gaan volgende maand samenwonen. Nu huur ik nog een studio van 23m2 en straks woon ik gewoon in een appartement van 75m2. Of mijn woonlasten gaan stijgen? Nee, ik ga zelfs wat minder betalen dan nu.”

[mailerlite_form form_id=9]

Gaat al het spaargeld naar de verhuizing?

“Vorige zomer heb ik een tijdje in de zorg gewerkt en kreeg een bonus waardoor ik meer kon sparen dan gedacht. Het volledige spaargeld geef ik niet aan nieuwe meubels uit hoor. De basics hebben we en wat we nog nodig hebben kopen we via Marktplaats. Er zijn al genoeg spullen in de wereld, dus waarom zou ik alles nieuw kopen? Duurzame keuzes maken vind ik heel belangrijk.”

Doe je je boodschappen ook duurzaam?

“Jazeker. Ik haal één keer per week een Too Good To Go Box. Daar zitten veel producten in en scheelt enorm veel geld. Verder ga ik graag naar de lokale markt en koop ik regelmatig groenten bij een stadstuin hier in de buurt. En als ik schoonmaakmiddelen koop, kies ik ecologische merken. Soms van een A-merk en soms van het huismerk.”

Koop je ook alleen duurzame kleding?

“Echt duurzame kledingmerken vind ik nu nog te duur. Wel koop ik vaak tweedehands en doe lang met kleding. Er hangen hier genoeg truien in de kast die ik al vijf jaar draag.”

Je spaart ook voor vakantie. Waar ga je graag heen? 

“Mijn vriend en ik gaan graag op wandelvakantie. Rugzak op en tentje mee. Heel basic. Dan gaan we bijvoorbeeld naar Schotland. Niet met het vliegtuig, maar met de trein en de ferry. Dat is wat duurder dan vliegen, maar het is een meer verantwoorde keuze.”

Houd jij je financiën heel secuur bij?

“Ik heb een goed overzicht en houd mijn uitgaven op papier bij. Maar ik maak geen potjes. Dat werkt niet ontspannen voor mij.  De ene week heb ik meer vriendinnen over de vloer dan de andere week en ben ik ook meer geld kwijt aan boodschappen. Maar aan het einde van de rit red ik het met dit budget. Ik hoef nooit van mijn spaarrekening te snoepen.”

Doe je weleens een miskoop?

“Heel soms iets kleins, zoals een keer een soort cacao van €30 die ze in sommige yogafilmpjes aanraden, zodat je hart meer open gaat staan. Dat vond ik uiteindelijk veel te zweverig. Het was een duur kopje chocolademelk dus.”

Je bent bijna afgestudeerd. Straks ga je meer verdienen. Ga je meer uitgeven of juist meer sparen?

“Misschien dat een aantal uitgaven wel iets stijgt, zoals de post vakantie. Dat geld gaat dan niet zitten in andersoortige vakanties, maar in een nieuwe tent bijvoorbeeld. Ook wil ik wat meer aan goede doelen gaan schenken, maar ik ga vooral meer sparen. Ik ben superblij met het huurappartement, maar de volgende stap is een koopwoning.”

Waarom doe je mee aan deze rubriek?

“Voor een student heb ik misschien een hoog inkomen, maar voor een werkende is het natuurlijk minimaal. Ik vind het leuk te laten zien dat je ook met weinig inkomen duurzame keuzes kan maken. Of ik nog een goede tip heb? Zorg voor een helder overzicht van je financiën en bepaal vervolgens wat je echt belangrijk vindt. Vraag jezelf af waar jouw prioriteiten liggen. Ik vind het gezellig een biertje te drinken en goede gesprekken te voeren met vrienden. Dat vind ik thuis net zo gezellig als in de kroeg.”

Maakt geld gelukkig?

“Ja en nee. Geld kan je helpen om je doelen te bereiken, zoals in mijn geval uiteindelijk een koophuis. Maar het zijn de mensen om mij heen die mij écht gelukkig maken.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek