“En toen stond er 284.000 op mijn rekening”

Renée verkocht haar recreatiewoning en kreeg de opbrengst op haar rekening gestort. Zoveel geld had ze nog nooit bij elkaar gezien.

Laat ik mijn verhaal hiermee beginnen: het geld is alweer van mijn rekening af. Mij een phishing link sturen heeft dus geen zin. Bespaar je de moeite. Maar afgelopen week stond er opeens een enorm bedrag op mijn rekening. Om precies te zijn €284.784. Ik had nog nooit zoveel geld bij elkaar gezien. Wie wel? 

Wij hebben vorige week de recreatiewoning verkocht die we in 2020 kochten. De hele toko hadden we laten verbouwen en opknappen. Een plaatje was het geworden. Op een uniek plekje, vlakbij het strand. Toch besloten we na zo’n driekwart jaar verhuren om de boel te verkopen. Waarom? Dat lees je hier.

 

Traantje gelaten

Het hele verkoopproces vond ik reuze spannend. Zeker toen het bieden begon, stond het zweet een tijd lang in mijn handen. Tot dat verlossende telefoontje van de makelaar. Het hoogste bod was €290.100. Dat was iets hoger dan we hadden verwacht en daarmee ging de vlag uit. Ook leuk trouwens dat de nieuwe eigenaren net zo gek zijn van het appartement als wij. Dat voelt toch goed. Praktisch gevolg was dat we de volledige opbrengst van het appartement, na aftrek van de makelaarskosten, op onze rekening bijgeschreven kregen. 

Noem me sentimenteel – en misschien is dat ook nog wel terecht – maar mijn man en ik hebben wel even een traantje gelaten toen we ons saldo checkten. Niet omdat dat geld nou per se gelukkig maakt. We weten allang dat dat onzin is. Maar wel omdat we ons realiseerden dat we in tien jaar tijd echt ver zijn gekomen. Van financieel onstabiel met schulden én een gat in ons hand, naar een stuk stabieler, uitgaven onder controle en nu dit vermogen op onze rekening.

Nog maar € 185 per maand hypotheek

We hebben het geld razendsnel verdeeld over vooraf bepaalde doelen. We lossen er vier leningdelen van onze hypotheek mee af en betalen daar een stukje boete over. Dat verlaagt onze maandlasten gigantisch. We betalen dan nog maar €185 per maand. Ook de levensverzekering op de hypotheek kan er daardoor vanaf. Die hadden we om te zorgen dat als er iets met één van ons gebeurde, de ander in het huis kon blijven wonen. Maar met zulke lage maandlasten vind ik zo’n verzekering niet meer nodig.

Daarnaast leggen we een deel in voor pensioen. We maken onze jaarruimte vol, zoals dat wordt genoemd. Dat betekent dat je (binnen die maximale jaarruimte) geld inlegt voor je pensioen en de inleg van je inkomsten mag aftrekken. Dat kan aftrekbaar met terugwerkende kracht voor 7 jaren. Meer lezen over jaarruimte en hoe dat werkt, doe je hier.

Dan blijft er nog een klein potje over. We vullen daar onze privébuffer mee aan, beleggen een paar duizend euro en stoppen een kleiner bedrag in crypto. Spreiden, spreiden, spreiden. Het is niet alleen het advies in het casino, maar ook in het echte leven.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek