Kasboek: “Ik schrok van het bedrag voor boodschappen”

Ellen (41) hoeft – behalve op haar dochter Teddy – niet op de kleintjes te letten. Als ZZP’er hengelt ze elke maand een mooie omzet binnen. Dat ze momenteel dubbele hypotheeklasten heeft, is voor haar dan ook geen probleem. Toch schrok ze even toen ze haar kasboek met ons deelde.

Je draait een lekkere maandomzet. Fluctueren je inkomsten erg per maand?
“Dat valt mee. Ik eindig elke maand wel rond de € 10.000 bruto omzet. Soms iets minder – als we op vakantie gaan bijvoorbeeld. En soms iets meer. Ik zit gelukkig nooit om werk verlegen. Ik werk elke week tussen de 30 en 40 uur tegen een fixed fee van € 750 tot € 1000 exclusief btw per rapport. Voor zo’n rapport ben ik – van het eerste gesprek tot oplevering van het arbeidskundig advies – ongeveer een werkdag bezig. En kosten maak ik bijna niet. Op reiskosten, een boekhouder, het onderhoud van m’n website en een pak papier hier en daar na. Dan blijft er onderaan de streep inderdaad een mooi bedrag over.”

Wat keer je jezelf aan salaris uit van die € 6650 netto per maand?
“Meestal boek ik elke maand sowieso € 4.000 naar m’n privérekening over. Red ik het daar niet mee? Dan volgt in de loop van de maand nog wat extra’s. Het komt geregeld voor dat ik nog wat losse bedragen overmaak naarmate de maand vordert. Ik kijk naar wat ik op dat moment nodig heb. Verder laat ik wat ik overhoud op m’n zakelijke rekening staan.”

Hoe lang zit je nog met dubbele woonlasten?
“Ons nieuwbouwappartement wordt begin 2023 opgeleverd. Het is helaas niet anders. Na de scheiding heb ik m’n ex uitgekocht en de hypotheek op mijn naam laten zetten. Maar na twee jaar verbouwen en een hoop nieuwe meubels moest ik vorig jaar concluderen dat het tóch mijn huis niet wordt. Het is me te groot. En er zitten te veel herinneringen. Ik kijk uit naar een nieuw, fris huis waar nog niemand anders in heeft gewoond.”

Pak je bij de verkoop veel overwaarde?
“Volgens het taxatierapport rond de € 200.000. Daarvan steek ik een ton in het nieuwbouwappartement – vandaar het overbruggingskrediet. De keuken en de badkamer heb ik daar bijvoorbeeld al van betaald. Ik ben er nog niet uit wat ik met de andere helft ga doen. Misschien dat ik een deel van de hypotheek van het appartement vast aflos. Of ik schaf er een pensioenregeling voor aan.”

Heb je momenteel geen pensioenvoorziening dan?
“Nee. Sinds ik als ZZP’er werk, ben ik daar nog niet erg mee bezig geweest. Dat komt wel. En ik heb tot m’n 37ste pensioen opgebouwd in loondienst, dat scheelt. Misschien dat ik straks versneld ga aflossen, zodra ik nog maar één hypotheek hoef te betalen. Ik ben nu toch gewend aan dubbele hypotheeklasten. Dan houd ik elke maand ook een lekker bedrag over.” 

De tekst gaat verder onder de video

https://www.instagram.com/reel/Cit4TTkDzJw/?utm_source=ig_web_copy_link

Geef je makkelijk geld uit?
“Ik ben geen impuls koper, maar ik kijk ook niet naar een euro meer of minder. Sommige dingen geef ik graag (veel) geld aan uit, andere zaken weer minder. Ik heb bijvoorbeeld maar weinig kleding. Als ik iets nieuws koop, ga ik voor kwaliteit en moet het lang mee. Ik ga elke twee maanden naar de schoonheidsspecialiste. En als ik zin heb om weg te gaan, boek ik een vakantie en betaal ik meteen het volledige bedrag. Een luxe dat dat kan en ik daar niet over hoef na te denken. Ik ben wat dat betreft ook heel praktisch en makkelijk ingesteld. Ik ga geen uren doorbrengen op Marktplaats om kleding van Teddy te verkopen. Dan geef ik het liever aan een vriendin die het goed kan gebruiken. Geeft me een fijn gevoel en scheelt me een hoop tijd.” 

Is er een post waarvan je denkt: ‘dat zou best iets minder kunnen?’
“Ik schrok een beetje van de boodschappen. Voor een anderhalf persoons huishouden is € 600 behoorlijk wat. Maar om eerlijk te zijn voel ik de noodzaak om het budget in te perken niet zo. Ik sta gerust vijf keer per week in de supermarkt. Heb ik iets nodig? Dan ga ik er gewoon heen. Ik hou van lekker eten en neem graag wat lekkers voor anderen mee. Aanbiedingen let ik ook niet echt op. Behalve als het om Cola Zero gaat. Daar kan ik nog wel eens twintig flessen van inslaan.”

Wat geef je je dochter mee als het om geld gaat?
“Toegegeven: ik verwen haar af en toe best een tikkie (te) veel. Ze is bijvoorbeeld dol op Lego-bouwwerken. Laatst had ze haar zinnen op het vrijheidsbeeld gezet; een pakket van zo’n € 80. Ze krijgt het niet zomaar, hoor. Dan maken we eerst de afspraak dat ze zich een maand lang keurig aan de huisregels moet houden. We hoeven niet erg na te denken over geld. Gelukkig realiseert ze zich goed dat niet iedereen het zo breed heeft. Laatst heeft ze vier vuilniszakken met knuffels aan Oekraïne gedoneerd.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop