Budgetproof is de maaltijdbox niet. Maar als je er de hele week van kan eten, is-ie weer best voordelig. Ik leg uit hoe je dat aanpakt.
Door Minke
Maaltijdboxen zijn handig, maar niet budgetproof. Het initiatief is ooit ontstaan in Amerika, als goedkoper (en gezonder) alternatief voor Amerikanen die altijd uit eten gingen. Dat valt bij ons enorm mee. Wij hebben een andere eetcultuur en koken graag zelf en eten minder buiten de deur. Ondanks dat ik graag zelf kook ben ik ook erg gecharmeerd van het gemak van de maaltijdbox. Even niet hoeven nadenken over wat er op tafel komt en hoe ik dat moet maken. Ik vind de porties altijd groot, dus er blijven altijd wel items over waardoor ik extra dagen kan eten van alle ingrediënten. Zo pak ik dat aan.
Extra (budgetproof) ingrediënten
De inhoud van een maaltijdbox is voor een klein bedrag goed aan te vullen. Je combineert de luxe producten uit de box met goedkopere ingrediënten. Maar je kunt ook voor een extra dag wat vlees(vervanger) toevoegen. In de meeste maaltijdboxen zit namelijk genoeg vlees(vervanger) voor één maaltijd. Hoewel bijvoorbeeld halloumi best langer kan worden gerekt. Maar goed, dat hangt dus af van de ingrediënten in je box.
Stem je gerechtkeuze af op meerdere dagen
Ik moet zeggen dat het ene gerecht waarschijnlijk beter geschikt is om langer mee te doen dan het andere gerecht. Gelukkig kun je bij de meeste maaltijdboxen even inzien wat er precies voor een gerecht gaat worden geleverd. Zo kun je van tevoren al bedenken wat je nog meer kunt maken met de inhoud van een box. Het zal dus heel erg afhangen van de inhoud van de box hoe je kunt rekken. Sommige ingrediënten zijn makkelijk over meerdere dagen te verspreiden. Soms zul je moeten beslissen om een ingrediënt uit één gerecht weg te houden om het aan een ander toe te voegen. Zo kreeg ik laatst twee paprika’s voor in een salade. Hoewel ik dol ben op paprika vond ik dat een beetje teveel van het goede. Dus werd die gebruikt voor een ander recept en sneed ik een tomaatje dat nog in mijn koelkast lag mee voor de salade.
Ingrediënten reorganiseren
Door een beetje slim om te gaan met de ingrediënten uit je box kun je meestal wel een dag extra eten van je box. Zoals ik net al zei: je kunt bij het uitkiezen van je maaltijden al vast rekening houden dat je bepaalde producten wellicht anders kunt inzetten. In mijn geval betekent dat soms dat het gezonde aspect weggehaald wordt bij ongezonde recepten als hamburgers en kapsalon. Wij eten dat soort gerechten ook graag buiten de maaltijdboxen om en dan laten we het ‘gezonde’ onderdeel lekker weg. Van andere gerechten gebruiken we maar een deel van de koolhydraatrijke producten, zoals aardappelen of rijst. Waardoor er een extra dag van gegeten kan worden.
Aanvullen met (budgetproof) producten uit de supermarkt én je voorraad
Je gaat de door de maaltijdbox aangeleverde artikelen nooit helemaal kunnen verdelen in extra maaltijden. Dus je zult wat producten zelf moeten aanvullen. Dit kan natuurlijk met van alles. Je kunt extra groenten toevoegen, vlees(vervangers) of bijvoorbeeld bonen. Soms gebruik ik de recepten van de maaltijdboxen zelf om nieuwe recepten te zoeken met de ingrediënten die ik voorhanden heb.
Naast dat je van bepaalde ingrediënten nieuwe gerechten maakt, kun je natuurlijk ook gewoon meerdere dagen van één potje eten. Of van een tweepersoonsbox een drie- of vierpersoonsbox maken met een beetje aanvulling. Ik heb zelf ook lange tijd gebruik gemaakt van de eenpersoonsbox voor twee personen. Helaas bieden de meeste maaltijdboxleveranciers geen eenpersoonsboxen meer of zijn ze veel te duur geworden.
Deze items zijn onmisbaar
Om van de restjes uit een maaltijdbox nog wat te kunnen maken, zorg ik dat ik bepaalde dingen altijd in huis heb. Zo ligt er altijd vlees of vleesvervangers in mijn vriezer. Net als verschillende diepvriesgroenten. Ik heb altijd wel boerenkool, broccoli, sperzieboontjes en paprika’s in mijn vriezer liggen. Hiermee kun je bijna alle soorten gerechten maken en opfleuren. Ook zijn conserven een onmisbaar voorraadproduct. Met een tomatenpuree kun je saus maken, geschikt voor elke smaak. Ook bonen, kikkererwten en linzen kunnen van elk restje een fatsoenlijke maaltijd maken.
Niet iedereen zal een maaltijdbox prettig vinden. Voor moeilijke eters is het bijvoorbeeld al niks. En iemand die graag zelf boodschappen doet, vindt het waarschijnlijk ook geen feestje. De kosten van een box vallen op deze manier wel heel erg mee. Kijk gewoon wat bij je past.
Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: