Je relatie beëindigen zonder spaargeld: hoe dan?

Stel, je relatie is op. Je wilt graag weg, maar financieel wordt dat lastig. Wat moet je dan als je je relatie wilt beëindigen zonder dat je spaargeld hebt? Wij helpen je.

Een berg spaargeld geeft veel zekerheid. Want je kunt financiële klappen opvangen. Bijvoorbeeld als je je relatie wilt beëindigen en je op zoek moet naar een nieuw huis. Maar niet iedereen heeft een financiële buffer. Het kan dan best eng zijn om te bedenken wat er gebeurt als je je relatie verbreekt of je partner bij jou weggaat. Want lang niet alle vrouwen zijn financieel onafhankelijk. Wat doe je als je relatie op is, maar geld je tegenhoudt om weg te gaan?

Hoe sta je ervoor?

Of je nu wel of geen relatie hebt, je het wilt uitmaken of juist niet, het is altijd goed om inzicht te hebben in je eigen financiën. Hoe sta je er nu voor?

Begin daarom met alles op een rijtje te zetten. Gewoon in een schrift. Of je maakt een simpel Excel-bestandje.

  1. Zet al jullie inkomsten op een rij
  2. Daarnaast schrijf je de vaste lasten en uitgaven op
  3. Wat verandert er als de relatie uit gaat?
  4. Welke kosten vallen weg of komen erbij?
  5. Welke inkomsten vallen weg of komen erbij?

Onderaan de streep zie je of je in het groen of rood uitkomt.

Dat betekent natuurlijk niet groen of rood licht voor het beëindigen van je relatie, want daarvoor moet je vooral naar je hart luisteren. Maar je weet nu wel hoe je ervoor staat. En of je je levensstijl in je eentje kunt voortzetten. Of moet aanpassen.

Waar heb je recht op?

Samen met je partner heb je misschien geen recht op toeslagen. Maar het kan zo zijn dat je daar alleen wel recht op hebt. Of dat ze hoger worden; er valt immers een inkomen weg. Zoek daarom eens uit welke extra inkomsten je kunt krijgen. Bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag. Die kun je bij je inkomsten optellen. Zo blijkt misschien dat je best in je eentje een huis kunt huren. Of dat je financieel onafhankelijk genoeg bent om je eigen broek op te houden. Ook zonder spaargeld.

Misschien heb je recht op alimentatie? Voor jezelf of voor je kinderen. Wat de regels zijn, lees je hier.

Denk aan je oude dag

Daarnaast is het goed om te kijken naar je pensioen. Een AOW voor alleenstaanden is hoger dan die voor partners. Aan de andere kant: wanneer je met zijn tweeën bent, krijg je samen wel meer geld dan alleen. En hoe zit het met je aanvullend pensioen? Wat heb je zelf opgebouwd? En ga je het daarmee redden? Misschien ligt dat nog ver in de toekomst. Maar het is wel goed om alvast te gaan rekenen hoe je er op je oude dag voor staat. Niet alleen als je je relatie wilt beëindigen, maar ook omdat vrouwen langer leven. En vaker parttime werken. Daardoor hebben zij minder pensioen opgebouwd. Valt je partner weg? Dan kan het zo zijn dat je het ineens met een stuk minder geld moet doen.

Extra geld verdienen

Na je rekenwerk weet je hoe je ervoor staat zonder je relatie. Misschien kom je ruim in het groen uit. Of juist niet. En lijkt het onmogelijk om je relatie te verbreken door geld. Geld zou nooit de reden mogen zijn om te blijven hangen in een relatie. Ook niet als je 0 spaargeld hebt. Kijk eens of je wat extra kunt verdienen, om zo een spaarpot op te bouwen. Bijvoorbeeld:

  1. Vraag aan je baas of je extra uren kunt werken
  2. Begin een side hustle
  3. Verkoop spullen, kleding of schoenen die je niet nodig hebt
  4. Laat je omscholen en zoek een nieuwe baan
  5. Begin een huishoudboekje en kijk waarop je kunt besparen
  6. Struin alle aanbiedingen af en bespaar
  7. Ruil diensten, jij kookt een keer in ruil voor oppas bijvoorbeeld
  8. Wees niet bang om hulp te vragen

Begin je eigen spaarpot

Misschien stap je uit je relatie zonder spaargeld. Dat voelt eng en onzeker. Hoog tijd om daar wat aan te doen. Want waarschijnlijk realiseer je je dat het toch wel fijn was geweest als je een buffer had gehad. Net na het verbreken van je relatie is sparen vaak geen optie. Je komt misschien net rond in je eentje.

Maar zodra je alles weer op de rit hebt, kun je nadenken over hoe je je eigen spaarpot krijgt. Kijk bijvoorbeeld of er dingen zijn waarop je nog kunt besparen. En zet dat bedrag opzij. Ook al is het klein, alle beetjes helpen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek