“Een fles wijn op het balkon kost me hetzelfde als één glas op een terras”

Voor corona gaf Philou (25) veel geld uit aan festivals en uiteten. Nog steeds doet ze leuke dingen, maar wel bewuster waardoor ze meer geld overhoudt.

Ben je blij met je salaris?

“Ik werk in de zorg en daar verdien je geen topsalaris. Als ik het vergelijk met vrienden die in het bedrijfsleven of in de advocatuur werken bijvoorbeeld, verdien ik wel iets minder. Er zit bij mij ook geen extreme groei in salaris in. Maar ik heb een leuke baan en ben op dit moment tevreden met wat ik verdien.”

Je hebt geen studieschuld opgebouwd?

“Naast mijn studie heb ik altijd bijbaantjes gehad en mijn ouders ondersteunden me financieel. Het is overigens niet zo dat mijn ouders het grootste deel van mijn studie betaalden. Mijn broertje bijvoorbeeld heeft nooit een bijbaantje gehad en moest daarom wel lenen.”

Hoe woon je?

“Ik huur een tweekamerappartement. Het is niet groot, maar het is fijn. Ik heb een heerlijk balkon en woon in de stad. De huur is inclusief gas, water, licht en gemeentelijke belastingen. En ik deel mijn internetabonnement met twee andere bewoners van het complex. Mijn vaste lasten zijn dus laag. Als ik iets zou kopen, zullen die lasten een stuk hoger zijn.”

Zou je wel willen kopen?

“Daar heb ik wel over nagedacht, maar dat is niet eenvoudig. Ik woon nu in een fijne en best dure buurt. Daar wil ik graag blijven wonen. In deze omgeving iets kopen is gewoon duur. En als ik iets koop, wil ik er wel op vooruitgaan. Ik heb altijd het idee gehad dat ik pas een huis ga kopen als ik een relatie heb. Maar van dat ‘ideaalbeeld’ ben ik afgestapt. Dus af en toe kijk ik op Funda.”

Je hebt €21.000 spaargeld. Wat ga je daarmee doen?

“Ik heb geen concreet spaardoel. Sparen vind ik gewoon leuk. Dat heb ik van mijn moeder. Zij werkte in de financiële sector en vindt geld leuk. Het invullen van de belastingaangifte vindt ze geweldig om te doen, haha. Ik ben net begonnen met beleggen. Hele kleine bedragen en alleen in indexfondsen. Zo kan ik kijken of het iets voor me is. En ik heb het geld nu toch niet nodig. Ik spaar nu €1.000 per maand, maar dat was voor coronatijd minder. Toen spaarde ik ongeveer €700. Er ging altijd veel geld naar leuke dingen doen. Ik ben dol op meerdaagse festivals en vind het heerlijk om uiteten te gaan of een drankje te drinken op een terras. Ik wil daar nu wel wat bewuster mee omgaan. Ik drink nu met evenveel plezier een flesje wijn met vrienden op mijn balkon in plaats van op het terras. Een fles kost me dan hetzelfde als één glas op een terras.”

Zijn er meer posten waar je nu minder aan uitgeeft dan voorheen?

“Aan kleding geef ik minder uit dan vroeger. In mijn studententijd heb ik echt veel gekocht. Nu probeer ik dat bewuster te doen. In de buurt hebben we een kledingketting. Ken je dat? Dan stop je kleding die je niet meer draagt in een zak en die rouleert dan door de buurt. Je haalt eruit wat je leuk vindt en de rest geef je weer door. Laatst zat er een leuke blazer in een tas. Dat voelt dan echt als een nieuw kledingstuk. Maar als het festivalseizoen weer losbarst, dan ga ik zeker weer voor een nieuwe outfit.”

Hoe doe je je boodschappen?

“Ik probeer één keer per week naar de supermarkt te gaan. Ik let altijd goed op aanbiedingen. Dat is een kleine moeit en scheelt geld. En verleidingen kan ik prima weerstaan. Wat me wel opvalt is dat koken voor één persoon relatief duurder is dan wanneer je voor twee personen of een gezin kookt. Ik kan natuurlijk grote porties maken, maar drie avonden achtereen hetzelfde eten? Daar heb ik geen zin in. Daarom nodig ik vaak iemand uit om te eten. En andersom word ik weer eens uitgenodigd. Waarom ik geen porties invries? Ik heb geen vriezer.”

Zijn er dingen waar je geen geld aan uit zou geven?

“Ik zou niet snel dure gadgets kopen. Ik hecht bijvoorbeeld geen waarde aan de nieuwste telefoon, mijn laptop is oud en ik heb geen televisie. Op dit moment vind ik het zonde om een auto te kopen. Ik woon in de stad en werk dichtbij. Ik doe alles op mijn fiets. Lekker fris en chill. En als ik naar mijn ouders of vrienden buiten de stad ga, neem ik gewoon de trein.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop