Een bitcoin kopen. Wel of niet?

Het kriebelt. Eens beetje. De koers van bitcoin gaat alle kanten op, maar vooral omhoog. Ik vind het spannend. Zal ik van een deel van mijn spaargeld een bitcoin kopen? 

Een man in het FD voorspelt dat één bitcoin 5 miljoen waard wordt. Mijn hemel. Vijf miljoen. Heb je dat, dan ben je gewoon echt rijk. Dan zit je de rest van je leven op rozen. Mijn gedachten vliegen jaren vooruit. Stel, dat het echt zo is. Dat waar zoveel mensen om gelachen hebben en ook voor gewaarschuwd hebben, niet zo’n hype en zeepbel blijkt te zijn als we ooit dachten. Dan baal je. Oh, wat baal je dan. Dat je niet gewoon gek hebt gedaan en op een dag dacht: ik ga één bitcoin kopen van het spaargeld dat tegen 0,3% rente op je spaarrekening stond.

Lees ook: Wat doe jij met je spaargeld? Aflossen? Sparen? Beleggen?

Het voelt een beetje alsof de Postcodeloterij in je straat valt en jij geen loten hebt. Daar zou ik eerlijk gezegd nog beter mee kunnen leven. Ik heb ook geen loten. Ik laat me niet gek maken. Waarom kriebelt het dan toch wanneer ik lees over bitcoins? Ik heb er totaal geen verstand van, geen gevoel bij, enzovoorts. En toch ben ik bijna zover dat ik ruim 5.000 euro van mijn spaargeld opneem om bitcoin van te kopen. Dat is wat de cryptomunt op het moment van schrijven waard is. Het is gokken. Misschien niet voor mensen die hier in thuis zijn. Voor mij zou dat het wel zijn. Wel een spannende gok. Ik weet al precies hoe dat gaat als ik het doe. Ik ga erover lezen, ik ga de koers volgen. Ik word een bitcoin-junkie. Dat vind ik eigenlijk wel een leuk vooruitzicht. Al raak ik iedere euro kwijt en blijkt dit wel een zeepbel: dan houd ik er mooie verhalen aan over voor mijn kinderen. (Let wel: ik heb het hier over geld dat op de bank staat te wachten op later. Dit soort geintjes maak je niet wanneer je je spaargeld hard nodig hebt.

De risico’s. Die zijn er zeker. Behalve de koers van bitcoin die in elkaar kan zakken, zijn er er nog een paar. Risico’s waar je misschien niet zo goed bij stilstaat, normaal gesproken. Zo kan je last krijgen van hackers, die je digitale geld stelen. Dan kun je niet even de klantenservice van je bank bellen om dat geld terug te vragen. Weg is weg. Vergeet je je inloggegevens, dan is dat nogal ingewikkeld. Ook hier geen klantenservice die je verder kan helpen. Of een reset-linkje. Het kan gebeuren dat je dan niet meer bij je geld kunt.

Lees ook: Een vermogen opbouwen begint met deze 4 geldgewoontes

Oke, stel dat ik het toch doe. Hoe werkt dat dan? Ik weet hoe je spaart, hoe je belegt, maar hoe koop je een bitcoin? Een rondje Googlen helpt. Je hebt er blijkbaar een bitcoin wallet voor nodig. Lijkt een beetje op een beleggingsrekening. Daarna kun je via wisselkantoren bitcoin kopen. Stukjes, omdat je niet een hele bitcoin wilt kopen. Dat is eigenlijk hetzelfde als bij duurdere aandelen. Jij bepaalt hoeveel je erin wilt leggen. Je kunt ook een hele kopen, natuurlijk. Ik heb het dus nog niet gedaan, maar lees online dat het supersimpel is. Je kunt op sommige plekken online al betalen met bitcoin. Of je kunt er geld mee geven aan Wikipedia. Dank voor alle gratis informatie, website van de eeuw! Maar dat is natuurlijk niet mijn bedoeling. Ik geef er geen percent van uit. Ik wil die bitcoin laten staan en laten groeien. Naar 5 miljoen als het even kan. Wat denken jullie: gokje wagen?

Hier in het NRC vind je een leuk stuk over hoe je bitcoin koopt. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.