Een aanvullende tandartsverzekering? Zo bereken je of het zin heeft

Een nieuwe zorgverzekering. Neem je daar nou een tandartsverzekering bij of niet? Ik help je uitrekenen of dat in jouw situatie gunstig is.

Door Janke Verhagen

Aanstaande januari ben ik weer aan de beurt. Mijn tweejaarlijkse bezoekje aan de mondhygiëniste. Daarnaast ga ik ook nog twee keer per jaar op controle bij de tandarts. God zij dank is er eigenlijk nooit wat aan hand. Geen gaatjes, geen ontstekingen. Niks. Wel zo prettig, want ik ben eigenlijk heel erg bang voor de tandarts. Om gekke kosten te voorkomen heb ik hiervoor een aanvullende verzekering afgesloten. Net als vele Nederlanders met mij.

Ondanks de premiestijgingen overweegt 71% van de Nederlanders om een aanvullende verzekering af te sluiten, zo blijkt uit onderzoek onder 1.000 consumenten. De tandartsverzekering is hierbij favoriet: 77% van de aanvullend verzekerden kiest hiervoor. Bron: Pricewise

Het geeft mij een veilig gevoel, die aanvullende verzekering. Het is niet perse heel goedkoop (€14,50 per maand), maar dan word ik niet verrast door dure rekeningen van de tandarts. Tenminste, dat denk ik. Maar gebruik ik die verzekering wel helemaal? Mijn vergoeding voor deze verzekering is 100% van alle nota’s met een maximum van € 250,- per jaar. Toch even rekenen hoe dat zit.

57% van de Nederlanders heeft het aanvullende pakket dit jaar helemaal niet of slechts gedeeltelijk gebruikt.

Bron: Pricewise

Laten we bij het begin beginnen. Eerst gaan we uit rekenen wat we per jaar voor deze aanvullende verzekering betalen. Pak dus even je polisblad erbij. Hierop staat precies wat je betaalt. Ik betaal €14,50 per maand. Wat neerkomt op €174,- per jaar. Dit bedrag gaan we vergelijken met de kosten die je daadwerkelijk gemaakt hebt. Dus niet het maximaal te vergoeden bedrag. Bij mijn verzekeraar kan ik precies zien wat ik aan zorgkosten gebruikt heb. Dat kan ik zien per verzekering. En dan ook nog voor een aantal jaren terug. Dus ook voor deze tandarts verzekering. Als ik inlog zie ik dat ik het afgelopen jaar €150,- heb gebruikt. Wacht even.

Ik betaal dus meer premie, dan wat ik daadwerkelijk vergoed krijg.

Met andere woorden: mijn verzekering is duurder dan de kosten die gemaakt zijn. Dat vind ik toch wel een beetje zonde, eerlijk gezegd. De afgelopen jaren ben ik niet vaker dan vier keer per jaar bij de tandarts en de mondhygiëniste naar binnen gelopen. Als ik even zoek in mijn oude polissen en daadwerkelijk vergoedde zorgkosten zie ik steeds hetzelfde. Ik betaal meer premie dan de kosten die echt gemaakt zijn. Daar stop ik dus per direct mee.

Lees ook: Deze geheimen over je zorgverzekering leveren geld op.

En wat als ik ineens een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan? En ik hoop van harte dat dit nooit gaat gebeuren, maar stel dat. Ieuw. Tsja, dan had mijn verzekeraar vergoed tot €250,-. Een wortelkanaalbehandeling kost gemiddeld zo’n €400, aldus Google. Alles boven die €250,- had ik dan zelf moeten betalen, en dan laat ik de controles nog buiten beschouwing.

Ik besluit deze aanvullende verzekering hetzelfde te zien als het eigen risico. Omdat ik een spaarbuffer heb, kan ik zo’n wortelkanaalbehandeling (of iets anders vreselijk naars) uit eigen zak betalen. Liever niet natuurlijk, maar als het moet, dan kan het. En dus verzeker ik mezelf er niet meer voor. Helemaal nu ik zwart op wit heb dat ik de afgelopen jaar altijd meer betaalt heb, dan dat er daadwerkelijk vergoed is. Zonde.Als jij nou al weet dat je zo’n dure behandeling moet ondergaan, dan is het een ander verhaal. Bel je tandarts eens op en vraag wat je geplande behandeling gaat kosten. Google kan je hier ook mee helpen. Als je namelijk een inschatting kan maken van je kosten, kun jij veel beter bepalen of deze aanvullende tandartsverzekering zin heeft. Weegt de premie die je betaalt op tegen de kosten die gemaakt worden? Via Independer kun je trouwens ook een goede vergelijking maken op het gebied van aanvullende verzekeringen. Dus ook apart voor de tandarts. Dan betaal jij in 2020 in ieder geval niet voor iets wat je niet of nauwelijks gebruikt. Wel zo prettig.

Ben jij wel of niet aanvullend verzekerd voor de tandarts? En wat waren daarin jouw afwegingen?   

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop