Dynamisch contract: elk uur een ander energietarief. Is dat slim?

Naast een vast en een flexibel energiecontract wordt het nu steeds populairder om een dynamisch energiecontract af te sluiten. Dat betekent dat de prijzen sterk kunnen schommelen. Is dat voordelig?

In oktober liep ons energiecontract af. Al maanden zag ik op tegen dat moment. Wat ons nieuwe tarief zou worden werd pas een paar weken van tevoren duidelijk, maar ik wist natuurlijk allang dat de prijzen flink zouden stijgen.

En ja hoor, betaalden we eerst € 0,83 per m3 gas, nu is dat ineens € 3,44. Slik. Ook de prijs voor stroom ging omhoog: van € 0,18 euro per kWh, naar € 1,04. Gelukkig gaat straks het prijsplafond in, maar dan nog… wát een geld!

Vast of flexibel energiecontract

Heb jij nog een vast energiecontract? Lucky you, want dan heb je waarschijnlijk nog een voordelig tarief. Met een vast contract zet je voor een bepaalde periode – meestal een paar jaar – je tarief vast. Je kunt niet zomaar tussentijds opzeggen en overstappen, maar je weet wel dat jouw energietarieven niet ineens gaan stijgen (of dalen).

Energiemaatschappijen sluiten bijna geen vaste contracten meer af, alleen nog flexibele. Ook wij hebben nu een flexibel tarief. Dat betekent dat je kunt overstappen wanneer je wilt én dat de prijzen schommelen. Sommige energiebedrijven passen de prijzen een keer in het half jaar aan, anderen iedere maand. Het wisselt dan dus steeds wat je betaalt voor gas en stroom.

Wat is een dynamisch contract?

Een vriendin van mij vertelde dat ze zo geschrokken was door haar nieuwe energietarief, dat ze is overgestapt op een dynamisch contract. Die contracten zijn nóg flexibeler. Als je zo’n contract hebt, kan de prijs die je betaalt zelfs ieder uur verschillen. Ik vind het behoorlijk stressvol klinken, maar anderen kennelijk niet, want dynamische contracten worden steeds populairder.

Bij een dynamisch contract betaal je wat stroom of gas op dát moment waard is. Het kan dat een wasje draaien ’s ochtends tussen 8 en 10 uur 50 cent per kilowattuur (kWh) kost en ’s middags maar 11 cent. En dit kan dus per dag en per uur wisselen.

Via de app van je energieleverancier kun je in de gaten houden wanneer je het voordeligst de oven of de vaatwasser kunt aanzetten. Je kunt ongeveer een dag van tevoren inzien wat de energietarieven voor de volgende dag zullen zijn.

Hoe het kan dat die prijzen per uur schommelen?

Vooral de prijzen voor stroom wisselen sterk, erger dan de prijzen voor gas. Dat heeft te maken met de manier waarop stroom wordt opgewekt.

Op het ene moment wordt stroom vooral opgewekt in kolencentrales en op het andere moment met windmolens en zonneparken. Stroom gemaakt van kolen is duur, terwijl zon- en windenergie een stuk goedkoper is. Hierdoor kunnen we over het algemeen zeggen dat de stroomprijzen ’s middags het voordeligst zijn (als de zon schijnt) en ’s avonds en ’s ochtends vroeg het hoogst.

Is een dynamisch energiecontract goedkoper?

Soms wel! En soms niet. Dat hangt er dus sterk van af wanneer jij stroom gebruikt. Als je je er een beetje in verdiept en bereid bent je gedrag aan te passen, kun je best wat geld besparen. Werk je bijvoorbeeld veel thuis en kun je rond de lunch de vaatwasser en de wasmachine aanzetten, dan ben je lekker bezig.

Maar als je alleen thuis bent op de ‘dure’ momenten en geen zin hebt om steeds te checken wat de prijs is, dan maakt het minder uit. Sterker nog, als jij vrijwel alleen maar stroom verbruikt op de piekuren (meestal ergens tussen 18 en 23 uur), dan ben je duurder uit met een dynamisch contract. Dan kun je beter voor een flexibel contract gaan.

Ook loop je natuurlijk het risco dat de prijzen stijgen als het een aantal dagen niet zonnig is en niet waait.

Voordeel van dynamisch contract

Wat natuurlijk wel goed is aan een dynamisch contract: je wordt heel erg bewust van wat je verbruikt. Wat kost eigenlijk veel stroom? En wanneer en hoe vaak doe je dat? Bewustzijn is de sleutel naar een lager energieverbruik, want zo wordt ook duidelijker hoe je kunt besparen.

Hoe zit het met gas?

De prijzen voor gas schommelen iets minder, niet per se ieder uur, maar wel per dag. En dat is dan weer afhankelijk van de vraag naar gas. Met andere woorden: als het koud is, is het duurder dan tijdens een snikhete zomerdag.

Gemiddeld betaal je met een dynamisch contract iets minder dan wanneer je een flexibel tarief hebt. Máár, waarschuwen experts, je hebt natuurlijk weinig aan een goedkoop tarief midden in de zomer, dan ga je natuurlijk niet je verwarming aan doen.

Om knettergek van te worden?

Op het eerste gezicht leek een dynamisch contract me behoorlijk stressvol. Steeds checken wanneer ik het beste kan gaan koken of wassen – wat een gedoe!

Maar nu ik me er een beetje in verdiept heb, blijkt dat wel mee te vallen. Grofweg kun je zeggen dat stroom ’s ochtends en ’s avonds vaak duurder is dan overdag. Hoevéél duurder, dat weet je dan weer niet, want de prijzen fluctueren steeds.

Een dynamisch contract lijkt me een goede manier om bewust met energie om te gaan, maar aan de andere kant: wij zijn overdag vaak niet thuis en verbruiken juist ’s avonds het meeste. Ik kijk het dus nog even aan en hoop dat ons flexibele tarief weer snel gaat dalen…

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop