Duurzaam beleggen: hoe doe je dat?

Je wilt beleggen om wat rendement te maken en je geld te laten groeien. Maar je wilt niet dat de wereld daaronder moet lijden. Kortom: hoe beleg je op een duurzame manier?

Wist je dat duurzaam beleggen niet eens minder rendement oplevert dan niet-duurzaam beleggen? Laatst las ik een artikel waarin werd geschreven dat duurzame beleggingen het tijdens de coronacrisis minder slecht hadden gedaan dan niet-duurzame beleggingen. Ik vond dat wel mooi. Door te investeren in duurzamere en daarmee meer toekomstbestendige bedrijven, ben je dus beter bestand tegen een crisis. Ook op de langere termijn doen ze amper nog onder in rendement, trouwens.

Er waren ooit tijden waarin je puur en alleen voor het rendement belegde. Nog altijd niet onbelangrijk, maar er is tegenwoordig écht meer. Je wilt geen rendement maken over de rug van het milieu of van kinderen die werken in fabrieken. Het aantal vragen dat ik krijg over duurzaam beleggen, is het laatste jaar enorm gestegen. Daar word ik blij van. Met die vraag groeit het aanbod van manieren om duurzaam te beleggen ook. Waar je vroeger alleen terecht kon bij geiten-wollen-sokken-fondsen met amper rendement, kun je tegenwoordig rendement maken én de aarde, dier en mens ontzien.

Hypotheekrente

Er zijn verschillende mate van duurzaam beleggen. Je kunt zelf duurzame bedrijven zoeken waar je in gelooft en daar direct in investeren door aandelen te kopen. Zorg dan wel dat je weet hoe het bedrijf ervoor staat en check ook goed hoe duurzaam ze daadwerkelijk zijn.

Er zijn fondsen die alleen beleggen in duurzame bedrijven of geld steken in milieuvriendelijke projecten. Dit soort fondsen worden ook wel groenfondsen genoemd. Als je daar geld in investeert, kun je recht hebben op een belastingvoordeeltje. Op de website van de Belastingdienst lees je daar meer over. Het rendement op dit soort beleggingen is het over het algemeen wel wat lager dan over het algemeen op de beurs.

Je kunt ook kiezen voor een partij of fonds dat niet-duurzame bedrijven uitsluit. Ook daarin kiest iedereen weer een beetje een eigen lijn. Waar sommige fondsen grote techbedrijven als Facebook en Apple bijvoorbeeld al niet-duurzaam vinden, kijken andere partijen meer naar directe milieueffecten of eventueel slechte arbeidsomstandigheden. 

LEES OOK: Onze ervaringen met Meesman: simpel en betaalbaar beleggen

Je weet inmiddels dat wij groot fan zijn van wijd gespreide indexfondsen, oftewel: indexfondsen met veel verschillende bedrijven erin, verdeeld over allerlei sectoren en werelddelen. Door daar maandelijks geld in te stoppen, beleggen wij volledig passief. We hebben er dus geen omkijken naar en dat vind ik wel zo fijn. Wij doen dit bij beleggingspartij Meesman. Daar kozen we voor omdat zij volledig ingesteld zijn op passief beleggen. Het geld wordt vanzelf afgeschreven, altijd op dezelfde wijze geïnvesteerd en mag dan gaan groeien. Dat wilde ik dus wel een beetje duurzaam doen en dat kan daar gelukkig. Meesman sluit bijvoorbeeld bedrijven uit die niet genoeg doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en te weinig aandacht hebben voor mens en milieu. Bedrijven die in tabak zitten worden uitgesloten. Fossiele brandstof is in sommige gevallen reden voor uitsluiting, net als bedrijven die betrokken zijn bij ontginning en energieopwekking uit thermische kolen. Die laatste had ik trouwens zelf niet kunnen bedenken. Zo gaat het lijstje nog even door. Je kunt het op hun site allemaal nalezen. 

Ik ben altijd op zoek naar balans. Ik wil mijn geld nu wat meer laten groeien dan wat een groenfonds me kan bieden, maar ik wil niet investeren in zaken die onze toekomst kapotmaken. Ik ben moeder van twee kinderen en probeer de aarde te sparen waar ik kan. Waar de grens ligt vind ik zelf soms ook lastig, hoor. Wij hebben bijvoorbeeld nog wat aandelen KLM uit vervlogen tijden (leuk woordgrapje, toch?). Op zich ook niet heel duurzaam. Maar ja, we gaan ook weleens met het vliegtuig op vakantie. Dus ik zou het hypocriet van mezelf vinden om daar dan principieel niet in te willen investeren. Kortom, doe vooral wat voor jou goed voelt. En dat geldt natuurlijk voor alles.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek