ervaring meesman beleggen

Onze ervaringen met Meesman: simpel en betaalbaar beleggen

Sinds een paar maanden beleggen we via Meesman. We wilden graag simpel én betaalbaar beleggen. Onze ervaringen delen we in deze review van de beleggingspartij. 

Beleggen super simpel maken. Dat wilde ik eigenlijk. Eerder belegde ik bij DEGIRO. Zelfs na een paar jaar vond ik dat niet zo simpel als ik zou willen. Ik moest het geld zelf overmaken, steeds weer bepalen waarin te beleggen en voor welke prijs. Te vaak gebeurde het hierdoor dat ik een maand niets inlegde. Terwijl mijn voornemen was: iedere maand beleggen en zo vermogen opbouwen. Dat lag compleet aan mij, hoor. Toch een beetje lui en genoeg andere dingen te doen. Hoe dan ook, dat moest anders.

Beetje oubollig

Tijdens mijn zoektocht naar een betaalbare beleggingspartij, die geautomatiseerd voor ons zou leggen, stuitte ik op Meesman. Ik had de naam al eens eerder voorbij horen komen in beleggingsgroepjes op Reddit. Ze werden geroemd om relatief lage kosten en klantvriendelijkheid. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Meesman nooit als een optie zag. Niet vanwege inhoudelijke redenen, maar omdat het bedrijf een beetje een oubollig imago heeft. Sorry! Toen ik verder ging kijken dan dat en Meesman op inhoud vergeleek met andere aanbieders, bleek Meesman perfect voor ons. Waarom?

Maar 7 fondsen, fijn!

Ze bieden ‘slechts’ 7 fondsen aan. Dit zijn door hen zelf samengestelde fondsen waarmee je in één klap heel goed kunt spreiden. Dat kun je als een nadeel zien, maar het past perfect in mijn beleggingsstrategie. Weinig aankopen en verkopen, niet teveel fondsen, maar wel goed spreiden. Meesman biedt sinds kort ook een Aandelen Wereld Totaal fonds aan met daarin 6054 verschillende aandelen. Daarmee spreid je dus in één klap over de hele wereld en daar houd ik van. Weinig werk, veel resultaat. Check de andere indexfondsen hieronder.

ervaring meesman fondsen

Gewoon gebleven

Meesman is een Nederlandse fondsbeheerder, opgezet door Hendrik Meesman zelf. Ze hebben geen duur pand en personeel met dikke leaseauto’s. De directie bestaat uit Hendrik zelf en Shiva Bloemberg, een jonge vrouw, waarmee ik ooit een kop thee dronk op hun bescheiden kantoor. Ze had wat lekkers gehaald voor bij de kop thee. Dat had ik bij een beleggingspartij nooit eerder meegemaakt en stal een klein beetje mijn hart. 

Lees ook: Beginnen met Beleggen volgens Janneke Willemse

Korte lijntjes

Wanneer je een rekening opent bij Meesman stel je één keer in hoe je je geld wilt beleggen. Je kiest fondsen, maakt een verdeling. Een kind kan de was doen. Toen ik tegen wat vragen aanliep, kon ik Meesman gewoon bellen. En er nam ook nog meteen iemand op zonder eerst een uitgebreid keuzemenu te moeten doorlopen. De man aan de lijn was zelfs Hendrik Meesman himself. Dat is niet normaal, maar kwam doordat iedereen door corona tijdelijk remote werkte. Ik vond het wel leuk en veelzeggend over de organisatie.

Kosten dan..

Kosten:  heel belangrijk. Ik was bereid meer te betalen dan bij DEGIRO, want verlangde ook meer service. Toch wilde ik niet teveel op mijn rendement verliezen. Meesman rekent jaarlijkse beheerkosten van 0,5% Hierin zijn de fondskosten al verwerkt. Ik vond dat acceptabel, zeker voor het gemak dat ik ervoor terug krijgt.

Rendement?

Natuurlijk heb ik ook even gecheckt wat de rendementen van de laatste jaren waren. Dat kun je heel makkelijk zien omdat Meesman slechts 7 fondsen aanbiedt. Van die cijfers werd ik heel blij van. Je ziet in de tabel hieronder heel duidelijk dat er goede, heel goede maar ook slechte jaren tussen zitten. Het Aandelen Wereld Totaal fonds staat hier nog niet bij, omdat die nieuw is en dus geen rendementen uit het verleden kan laten zien. De andere fondsen?

De fondsen leverden bij elkaar opgeteld de afgelopen 5 jaar tussen de 65% en 9,99% rendement op.

Dat hoogste percentage is voor een risicovoller aandelenfonds en het laagste rendement voor een veiliger obligatiefonds. Waarschijnlijk zul je voor je eigen portefeuille een combinatie maken van meerdere fondsen en hier dus een gemiddelde uit halen. Dit overtuigde mij wel om met Meesman in zee te gaan. Plus dat deze partij echt solide is. Bestaat al lang, geen hoge kosten, geen gekke voorvallen. Gewoon lekker saai, zoals je eigenlijk wilt dat een beleggingspartij is.

Geen haast

Meesman is niet de snelst werkende partij. Wij leggen iedere maand een vast bedrag in. Dat wordt rond de 1e van de maand afgeschreven en een paar dagen later door ze belegd. Je kunt ook tussentijds handmatig inleggen. Er wordt één keer per week gekocht, dus in het meest ongunstige geval moet je een week wachten tot je geld belegd is. In je Meesman-account kun je de data die door Meesman aangehouden worden, precies terugzien. De achterkant van de site is simpel en snapt echt iedereen. Geen onnodige informatie, grafieken of knoppen. Gewoon wat je moet en wilt weten.

Eén keer per week

De koersen worden niet voortdurend bijgewerkt. Waar bijvoorbeeld bij DEGIRO alles realtime te volgen valt, is dat bij Meesman niet zo. Ze updaten de waarde van je portefeuille één keer per week. That’s it. In het begin vond ik dat jammer. Nu vind ik het juist fijn. Het geeft rust. We beleggen voor de lange termijn. Koersverschillen van dag tot dag doen er voor mij niet toe. Wil je snel handelen voor de korte termijn (wat niet mijn manier is) dan is Meesman niets voor jou. En moet je gewoon lekker bij DEGIRO gaan beleggen.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen

Wij hebben de afgelopen zes maanden iedere maand hetzelfde bedrag ingelegd. Ik merk dat de automatische afschrijving ons tot die discipline dwingt en dat is fijn. We willen vermogen opbouwen door steevast in te blijven leggen. Meesman sluit heel goed aan bij deze visie. Het is een partij die niet gericht is op snel handelen en snelle winst of op de markt timen. Het gaat echt om vermogen opbouwen op de lange termijn. Precies wat ons plan is.

Dit zijn onze ervaringen met Meesman. Deel die van jou vooral onder dit artikel.

In dit artikel staan affiliate links.

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.