“Door een slimmigheidje kon ik als single wél een huis kopen”

Single en starter Annemieke (30) kocht een gezinswoning met maar liefst 20% korting op de marktwaarde. Terwijl een huis kopen eerst niet mogelijk leek. Hoe deed ze dat?

“Ik heb even gedacht dat het niet ging lukken. Als starter een huis kopen. Toen mijn vriend en ik in 2017 uit elkaar gingen, moest ik op zoek naar een andere woning. Ik verdiende te veel voor een sociale huurwoning en de huren in de vrije sector lagen te hoog. Ik wilde echt niet terug naar een studiootje van een paar vierkante meter. Dus ging ik huizen kijken en deed hier en daar een bod. De hypotheekadviseur vertelde me dat ik €175.000 kon lenen. Dat bleek niet genoeg. Ik werd hartstikke overboden.”

Maar een huis kopen is uiteindelijk wel gelukt? Hoe dan?

“Ja! Sinds drie jaar woon ik in mijn uppie in een heerlijk rijtjeshuis van 110m2. Ik ben er zo blij mee. Een huis kopen bleek uiteindelijk alleen haalbaar door een slimme constructie. Ik heb gekocht onder voorwaarden, zo noem je dat. Dat is een constructie waarbij je een huis koopt met flinke korting op de marktwaarde.”

Hoe werkt dat dan?

“Ik kocht een huis van een sociaal huisvester. De woning had toen een marktwaarde van €190.000. Ik kreeg 20% korting en hoefde dus maar een hypotheek af te sluiten van €152.000. Dat kon ik betalen. Hoewel ik volledig eigenaar ben van de woning, staat daar wel iets tegenover. Als ik wil verhuizen moet ik de woning eerst terug aanbieden aan de huisvester. Zij delen dan in de winst of in het verlies: 70% is voor mij, 30% voor de huisvester.” 

Moest je veel aan het huis klussen?

“Het huis verkeerde in slechte staat en was vies. Er was echt nooit iets aan gedaan, dus ik moest flink aan de slag. Maar het huis voelde zo goed en het stond ook nog eens in een buurt waar ik dolgraag wilde wonen.” 

Wat kostte de verbouwing?

“De vriend van mijn zus is aannemer en hij heeft me geholpen. We namen echt alles onder handen. De keuken, de badkamer, de vloeren en de muren. De totale verbouwing kostte zo’n €40.000. Dat is natuurlijk veel geld, maar ik had goed gespaard.  En mijn ouders waren zo lief om ook nog wat bij te dragen. Ik heb het huis helemaal naar mijn zin gemaakt. En doordat ik verbeteringen heb aangebracht die leiden tot waardevermeerdering is dat deel van de winst bij verkoop volledig voor mij.”

Dus je kan de woning straks met een mooie winst verkopen?

“Dat verwacht ik wel. De huidige WOZ-waarde is €288.000. Kopen is natuurlijk een goede investering, maar ik ben niet van plan het snel te verkopen. Mijn hypotheeklasten zijn laag, rond de €600. Voor dat bedrag had ik nooit iets vergelijkbaars kunnen huren. En wil ik toch ooit verhuizen? Dan hoef ik niet bang te zijn dat ik het huis niet kan verkopen. Voor mensen die vastgoed met name zien als investering is deze constructie misschien wat minder interessant door de gedeelde winst. Ik zocht gewoon een fijne plek om te wonen. Ik ben superblij met dit huis en wil hier nog lang blijven wonen. Ook met een eventuele partner en kinderen is dit huis ideaal.”

Wat fijn: een huis dat je makkelijk kan betalen. Hou je geld over elke maand?

“Ik hou na aftrek van mijn vaste lasten en spaardoelen ongeveer €400 per maand over. De helft gaat naar het boodschappenbudget en andere helft is zakgeld. Voor leuke dingen en kleding bijvoorbeeld. Ik kan mezelf meer zakgeld geven dan ik nu doe, maar door een beperkt budget denk ik goed na over elke aankoop. Dat wil ik blijven doen. Het stimuleert me ook om creatieve oplossingen te verzinnen, die niet zoveel kosten.”

Zoals?

“Ik heb katten en laatst was er een schroef van de krabpaal afgebroken. Eerder zou ik meteen een nieuwe paal hebben gekocht . Nu vroeg ik bij de winkel of ze een tip hadden om het te maken. Dat lukte en zo bespaarde ik weer wat euro’s. Slim, toch?”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop