“Door rotte kozijnen en een flinke lekkage hadden we ineens een schuld van €36.000”

Judith (46) en John (55) hadden nooit schulden. Totdat ze onverwacht geld moesten lenen voor reparaties aan het huis. In no time hadden ze een schuld van € 36.000. Door slim te besparen, wisten ze die veel sneller af te lossen dan gedacht en gehoopt.

“Vijf jaar geleden stroomde er plotseling water door het plafond naar beneden. Een flinke lekkage in de badkamer was de boosdoener. Om het probleem te verhelpen moesten we de badkamer verbouwen. Omdat we niet voldoende spaargeld hadden, sloten we een persoonlijke lening af van € 18.000. Daar baalden we stevig van, want we hadden al een lening van € 18.000 bij het Nationaal Warmtefonds. Een tijdje voor de lekkage moesten we namelijk alle kozijnen vervangen, omdat die rot bleken. Opeens zaten we met een fors schuldbedrag.”

Wat betaalden jullie aan rente en aflossing?
“Voor de lening bij het Nationaal Warmtefonds betaalden we € 130 per maand. Voor de persoonlijke lening lag dat bedrag een stuk hoger, namelijk € 360 per maand. We hadden nooit eerder schulden gehad, dus het was wel even slikken. Ik lag er echt wakker van. Langdurig iedere maand een flink bedrag betalen, wilden we gewoon niet. We wilden zo snel mogelijk van die schuld af en besloten te kijken op welke uitgaven we serieus konden besparen.”

Waar hebben jullie op bespaard?
“We zijn op drie posten flink gaan bezuinigen. Als eerste de abonnementen. We hadden best wat kleine abonnementen zoals het onderhoudscontract voor de ketel, een kortingsabonnement bij de NS en we deden mee aan de VriendenLoterij. Het waren geen wereldschokkende bedragen, maar als je alles bij elkaar optelde, was het toch een flink bedrag iedere maand. Ik denk dat we ongeveer € 200 per maand bespaarden op deze manier. Daarnaast gingen de verzekeringen op de schop. Voor sommige zaken waren we oververzekerd en we zijn geswitcht naar een veel goedkopere aanbieder. Maar het meest bespaarden we op de boodschappen. Daar gaven we echt schrikbarend veel geld aan uit.”

Hoeveel dan?
“Vijf jaar geleden waren we rond de € 900 per maand kwijt aan boodschappen. Nu doen we het met € 350. Wat een verschil hè? Ik ben budget gaan koken, kook grotere hoeveelheden en vries maaltijden in. Ik ben een ware meal prep expert geworden. Ook koop ik geen A-merken meer, met uitzondering van ketchup. Ik laat de boodschappen bezorgen. Dat kost € 120 per jaar, maar dat halen we er met gemak uit. Ik doe geen impulsaankopen meer en kom niet meer in de verleiding zakken snoep en koekjes in te slaan. En is het boodschappenbudget op? Dan is het op. Dan eten we uit de vriezer of ik maak iets van producten die nog in de voorraadkast staan. Ik ben heel creatief geworden.

Flink bezuinigd dus. Hoe staat het nu met de schulden?
“De persoonlijke lening hebben we inmiddels helemaal afgelost. Maar liefst 22 maanden eerder dan gepland. De andere lening lossen we nu versneld af. In het najaar zijn we schuldenvrij. We zijn enorm opgelucht. Zeker nu John zijn baan is verloren en we het van mijn parttime salaris moeten doen.”

Hebben jullie een feestje gevierd toen de eerste schuld was afgelost?
“Dat hebben we zeker. We zijn samen heerlijk een weekend naar een luxe hotel geweest.”

En in het najaar weer een feestje?
“Dan ga ik flink shoppen. Ik ben de afgelopen jaren 30 kilo afgevallen. Vooral omdat ik geen snoep en koek meer koop en er minder eten overblijft. Dus een keer flink shoppen is pure noodzaak straks. Maar we blijven wel goed nadenken over aankopen hoor. Het hele gebeuren is een belangrijke les geweest. In het najaar gaan we het geld dat we nu nog aan de aflossing van de tweede schuld kwijt zijn, gebruiken om de hypotheek versneld af te lossen zodat onze maandlasten dalen. En we zijn begonnen met het opbouwen van een flinke buffer.”

Heb je nog een goede tip?
“Zorg voor een goede buffer, zodat je geen lening hoeft af te sluiten. Die lekkage hadden we niet voorzien, maar als we eerder waren gaan budgetteren, hadden we veel meer kunnen sparen en hadden we niet zo’n hoge lening hoeven af te sluiten. En een andere tip is: kijk eens kritisch naar je boodschappenbudget. Daar is echt veel winst te behalen.”  

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’