“Door mijn vriend red ik het echt niet meer met mijn boodschappenbudget”

Loes (39) moet het als moeder van twee financieel alleen rooien. Haar ex draagt financieel niet bij en de eetlust van haar nieuwe vriend is funest voor haar boodschappenbudget: “Lamskoteletjes op een doordeweekse dag? Dat kan ik gewoon niet betalen.”

“De weg vanaf mijn huis naar de supermarkt, leidde me elke keer door een prachtige wijk in Utrecht. Goede sfeer, mooie huizen. Ik zou er veel voor over hebben om daar te wonen, dacht ik steeds. Maar als alleenstaande moeder was die kans klein. Die huizen gingen allemaal weg voor 5 ton of meer. Niet haalbaar voor mij.”

Toch woon je er nu? Wat is er gebeurd?
“Op een dag had ik opeens zin om via een ander weggetje naar de winkel te fietsen. Alsof het zo moest zijn, want daar zag ik opeens een huis met een bord in de tuin. Er stond op geschreven dat het huis te koop stond, met een telefoonnummer erbij. Het kriebelde in mijn buik maar ik fietste toch door. Dat kon ik toch nooit betalen. Eenmaal om de hoek besloot ik terug te gaan. Ik belde het nummer en begreep dat de kinderen van de eigenaar het huis wilde verkopen nu hij overleden was. Na veel onderhandelingen mocht ik het huis kopen. ‘Onze vader had het zo gewild.’ zeiden zijn kinderen. Niet verkopen aan een belegger maar aan iemand die er zelf zou gaan leven en er echt blij mee zou zijn. Een moeder met twee kinderen, zoals ik. Ze hadden er veel meer geld voor kunnen krijgen, dat is een ding wat zeker is.”Wow! Stoer, dat dat lukte in je eentje. Hoe is dat je gelukt?
“Ik ben heel bewust, toen mijn ex en ik kinderen kregen, vier dagen per week blijven werken. Je rekent natuurlijk nooit op een scheiding maar ik wist wel: ik wil financieel onafhankelijk blijven. Anders…”

Anders?
“Had ik nu sowieso geen huis kunnen kopen. Dan was ik met enig geluk in een huurflat beland met mijn kinderen en redde ik het misschien net met veel toeslagen. Het is goed dat die mogelijkheden er zijn voor als het nodig is, maar het lukt me nu gelukkig om financieel zelfstandig te zijn. Dat vind ik belangrijk.”

Je hebt de gratis Grip app gedownload en je rekening gekoppeld, toen zag je je uitgaven keurig in categorieën staan. Wat viel je meteen op?
“Boodschappen! Het werkelijk uitgegeven bedrag was veel hoger dan ik gebudgetteerd had. Oeps. Het scheelde ongeveer € 150 per maand. Niet zo gek dus dat ik soms dacht: waar blijft mijn geld? Het komt ook door mijn nieuwe vriend. Ik ben heel blij met hem, maar hij eet zoveel dat ik met mijn boodschappenbudget echt niet meer uitkom. Ik heb de week qua maaltijden heel prijsbewust ingericht. We eten bijvoorbeeld altijd een paar dagen aardappels, groenten en vlees. Ook omdat mijn kinderen dat lekker vinden. Wanneer hij komt, stelt hij gerust voor om op een doordeweekse dag lamskoteletjes te halen bij de slager. Ja, dan ga ik het met mijn boodschappenbudget nooit redden.”

Tekst gaat verder onder de video

https://www.instagram.com/reel/CdLDHhtj3kk/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Kaart je dat dan aan bij hem?
“Ja. We hebben de afspraak gemaakt dat hij zelf de benzine betaalt die nodig is om naar mij toe te komen, daar staat tegenover dat ik de boodschappen betaal. Mijn regel is: wie betaalt, die bepaalt. Dus als hij bij mij komt eten, moet hij gewoon eten wat de pot schaft. Soms is dat aardappels, groenten, vlees, en af toe iets wat luxer is. Dat snapt hij ook wel.”

Je werkt dus met een boodschappenbudget. Heb je nog meer budgetten gesteld voor jou en je kinderen?
“Ik heb verschillende budgetten, inderdaad. Ook in de Grip app. Niet alleen voor boodschappen, maar ook bijvoorbeeld voor kleding voor de kinderen. Mijn zoontje houdt erg van merken. Door met een budget te werken hou ik die kosten een beetje in de hand. Hij krijgt € 50 per maand. Dat sparen we soms op en dan gaan we shoppen bij een merkenoutlet. Zo zijn we allebei blij.”

Zet je daar elke maand geld voor weg?
“Ja, in digitale spaarpotjes. Zo spaar ik ook gedurende het jaar voor de vakantie. Als dat allemaal in één keer moet in de maand dat we op vakantie gaan, red ik dat niet.”

Ben je altijd zo goed met geld geweest, of is dat zo sinds je gescheiden bent?
“Mijn ouders waren altijd zuinig. Dat was niet perse nodig, ze hadden het goed, maar bleven altijd kritisch op waar ze hun geld aan uitgaven. Ondanks dat ik best losbandiger kan zijn, bijvoorbeeld met horeca en een mooie bos bloemen, heb ik dat zuinige wel in me. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk. Sinds de scheiding voel ik nog meer financiële verantwoordelijkheid. Ik moet het alleen zien te rooien, ook als er een onverwachte rekening komt. Daarvoor is een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven echt nodig. Dat lukt nu aardig. Als het dak van mijn nieuwe huis gaat lekken, weet ik dat ik de reparatie zelf kan betalen. Dat geeft me veel rust.”

Ken je de gratis Grip app al?

Koppel je bankrekening en de app zet je uitgaven automatisch in categorieën. Zo weet je precies waar je geld naartoe gaat en waar je misschien nog op kunt besparen.
We kregen zoveel vragen over de app dat we een speciale pagina hebben gemaakt, waar je alle antwoorden vindt. Dus ook over de veiligheid en privacy van de app, plus uitleg over hoe je budgetten stelt en je uitgaven in de juiste categorieën krijgt. Ook vind je er de download-links naar de app. Check het hier.

Dit artikel is een samenwerking met Grip. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop